blog
Intimiderende incassobureaus van de baan met nieuwe incassoregels
Als je een brief van een incassobureau hebt ontvangen, moet je extra opletten. Soms proberen ze je bang te maken, zodat je snel betaalt. Maar vanaf 1 april gelden er nieuwe regels voor incassodienstverleners. Ze mogen klanten niet meer onder druk zetten en er is een maximum aan incassokosten voor kleine bedragen.
Ik vind de nieuwe wet een goede ontwikkeling. Iedereen kan in Nederland een incassobureau beginnen, wat betekent dat er ook oplichters actief kunnen zijn. Sommige incassobureaus gaan heel ver en dreigen zelfs met beslaglegging in de eerste brief op loon-/ en of woning wanneer de hoofdsom en nog niet eerder aangezegde incassokosten niet worden betaald, wat niet mag.
Intimidatie om snel te laten betalen
Sommige louche incassobureaus gaan zelfs nog verder door mensen te intimideren, zoals het sturen van brieven naar werkadressen om anderen te laten weten dat er een schuld is. Dit alles om mensen snel te laten betalen uit angst. Maar onder de nieuwe wet is dit gedrag niet meer toegestaan.
Geen contact meer in de avonden over incasso
Er zijn ook nieuwe regels over wanneer incassobureaus contact mogen opnemen. Ze mogen niet bellen, mailen of langskomen tussen 8 uur 's avonds en 7 uur 's ochtends, en ook niet op zondagen en algemene feestdagen.
Stapelen incassokosten beperkt
Vanaf 1 oktober 2024 wordt het stapelen van incassokosten beperkt. Dit was een groot probleem voor mensen met schulden. De totale buitengerechtelijke kosten mogen over een half jaar niet hoger zijn dan €140 voor rekeningen onder de €266,67.
Duidelijkheid over kosten
Incassobureaus moeten vanaf 1 april ook transparanter zijn over hun kosten en een goede uitleg geven over waar de rekening vandaan komt en hoe de kosten zijn opgebouwd. Helaas zijn niet alle bureaus even duidelijk, vooral de malafide praktijken niet.
Meer sociale incassobureaus
Het is belangrijk dat consumenten op de hoogte zijn van hun rechten. Gelukkig zijn er steeds meer incassobureaus die sociaal te werk gaan, door eerst met schuldenaars in gesprek te gaan en betalingsregelingen aan te bieden als dat nodig is. Dit kan schrijnende situaties voorkomen.
Sjaak Drinkenburg sprak hierover met het Algemeen Dagblad.
Sjaak Drinkenburg
Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...
Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg