blog

Verlofdagen opnemen: mogen werknemers dat zelf bepalen?

3 min leestijd21 feb 2024

De vakantieperiode gaat beginnen. De verlofdagen voor de zomervakanties zijn en worden nog ingepland. Sommige werknemers willen juist buiten de ‘dure’ vakantieperiode weg en andere zijn juist gebonden aan de schoolvakantieperiode. Maar er zijn ook werknemers die verplicht vakantie moeten opnemen tijdens de vakantiesluiting van een bedrijf of winkel.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Cao of niet?

De werkgever stelt de vakantie van de werknemer vast overeenkomstig de wensen van de werknemer. Zo staat het in de wet. Maar dat geldt niet als de vaststelling van de vakantie in de cao, in de arbeidsovereenkomst of reglement is opgenomen. Bij grote bedrijven komt dit vaak voor. Bij kleinere bedrijven niet altijd. In dat geval moet de vakantie naar de wens van de werknemer worden vastgesteld.

Verstoring van bedrijfsvoering

Veel winkeliers sluiten tijdens de vakantieperiode de winkel. Werkgever en werknemer zullen dan onderling afspraken moeten maken, bij afwezigheid van een schriftelijke overeenkomst of cao. De winkelier mag een beroep van de werknemer op de wettelijke vakantiedagenregeling alleen afwijzen als er sprake is van gewichtige redenen. Bijvoorbeeld als het inwilligen van een verzoek om vakantie tot een ernstige verstoring van de bedrijfsvoering leidt.

Samen afspraken maken

Het is belangrijk om samen goede afspraken te maken en die vast te leggen in de arbeidsovereenkomst. Is er niets vastgelegd in een overeenkomst en is er geen cao? Dan wordt de vakantie volgens de wensen van de werknemer vastgesteld.

Recht op vakantiedagen

Wil je meer weten over je recht op vakantiedagen? Op onze site vind je informatie over je wettelijke vakantiedagen, geldigheid van vakantiedagen en ziekte tijdens je vakantie.


advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

De overgang op de werkvloer: wat te doen als je er last van hebt?
09 okt 20243 min leestijd

De overgang op de werkvloer: wat te doen als je er last van hebt?

De overgang is een natuurlijk proces waar veel vrouwen mee te maken krijgen, maar helaas blijft het vaak een taboe op de werkvloer. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er stappen zijn die je kunt nemen om de situatie te verbeteren. Miranda Oostenrijk, advocaat arbeidsrecht bij DAS, deelt deze tips met je. 

Skiblessure door riskant gedrag: wordt je loon dan doorbetaald?
08 feb 20244 min leestijd

Skiblessure door riskant gedrag: wordt je loon dan doorbetaald?

Arbeidsongeschiktheid door risicovolle hobby's zoals wintersport: heb je dan nog recht op loon?

Langdurige arbeidsongeschiktheid leidt tot minder kans op terugkeer
25 jan 20243 min leestijd

Langdurige arbeidsongeschiktheid leidt tot minder kans op terugkeer

Langdurige arbeidsongeschiktheid heeft een eigen dynamiek die vaak anders is dan bij kortdurend verzuim en kent ook vele verschillende conflicten. Hoe pak je het samen als werknemer en werkgever goed aan?

1 van 3