blog

    Verlof opnemen voor een kind met griep: dit zijn je mogelijkheden

    2 min leestijd28 jan 2025

    Als ouder kan het soms lastig zijn om werk en zorg voor een ziek kind te combineren. Gelukkig biedt het arbeidsrecht diverse regelingen om je hierbij te ondersteunen. Ik zet een aantal mogelijkheden op een rij.

    Pascal Besselink

    advocaat

    Bekijk meer

    Calamiteitenverlof: voor de acute situaties

    Calamiteitenverlof is bedoeld voor situaties waarin je met spoed weg moet, bijvoorbeeld om je zieke kind van school te halen omdat er niemand anders beschikbaar is. Dit verlof geldt ook voor andere noodgevallen, zoals een brand in huis of een gesprongen waterleiding. Het gaat hier om een korte, naar billijkheid te bepalen periode.

    Kortdurend zorgverlof: als de zorg langer duurt

    Als je kind ziek blijft na het ophalen van school, kun je kortdurend zorgverlof opnemen. Dit verlof kan maximaal twee weken duren en je hebt dan recht op 70 procent van je loon, tot een maximum van 70 procent van het dagloon. De werkgever kan dit verzoek weigeren bij zwaarwegende bedrijfsbelangen en mag informatie opvragen over de noodzaak van het verlof.

    Langdurend zorgverlof: voor de langere termijn

    Mocht de zorg voor je kind langer duren? Dan is er ook nog langdurend zorgverlof. Dit verlof kan maximaal zes weken duren, maar is onbetaald. Het is bedoeld voor situaties waarin langdurige zorg nodig is.

    In dit soort situaties komen werkgever en werknemer vaak tot een compromis. Bijvoorbeeld dat de werkgever een deel van de kosten op zich neemt en de werknemer een aantal vakantiedagen opneemt. Zoiets gaat dan in overleg.

    Thuiswerken een mogelijke oplossing

    In sommige gevallen kan thuiswerken een oplossing bieden. Dit hangt echter af van de aard van je werk en de afspraken die je met je werkgever kunt maken. Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren over je situatie en samen naar een passende oplossing te zoeken.

    In de praktijk

    Hoewel er regelingen zijn, gaat veel in de praktijk in overleg. Het is geen rocket science, maar vraagt wel om goede communicatie en samenwerking tussen werknemer en werkgever.

    Ik gaf ook uitleg aan Omroep Gelderland hierover: Griepgolf en kind ziek: mag je als ouder weg van werk? - Omroep Gelderland



    advocaat

    Pascal Besselink

    Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

    Meer artikelen van Pascal Besselink

    Ook interessant voor je

    Vrij op 5 mei? Dit is wat je moet weten
    09 apr 20253 min leestijd

    Vrij op 5 mei? Dit is wat je moet weten

    5 mei 2025 is een officiële feestdag, maar dat betekent niet automatisch dat iedereen vrij is. Wanneer heb je vrij op 5 mei? Wij leggen het uit.

    
 Ziek op vakantie: krijg je vakantiedagen terug?
    17 feb 20252 min leestijd

    Ziek op vakantie: krijg je vakantiedagen terug?

    Als je ziek bent tijdens je vakantie, kun je mogelijk vakantiedagen terugkrijgen. Hoe dat werkt, lees je in ons blog.

    
 Wintersportblessure: wordt je loon áltijd doorbetaald?
    12 feb 20254 min leestijd

    Wintersportblessure: wordt je loon áltijd doorbetaald?

    Hoe zit het als je op wintersport een blessure oploopt, krijg je altijd je loon doorbetaald?

    Item 1 - 3 uit 3