blog

    Vakantiedagen opnemen: drie vragen en antwoorden op een rij

    2 min leestijd03 jul 2025

    De zomer is begonnen en daarmee ook de vakantieperiode. Dat vergt afstemming en sommige werknemers hebben een verplichte vakantieperiode. Maar hoe is het eigenlijk geregeld? Werknemers hebben vaak meer rechten dan ze denken. Ik geef hieronder antwoord op drie veelgestelde vragen.

    Pascal Besselink

    advocaat

    Bekijk meer

    1. Mag je werkgever een vakantieaanvraag afwijzen?

    Niet zo snel. In de wet is bepaald dat de vakantie wordt vastgesteld overeenkomstig de wensen van de werknemer, tenzij gewichtige redenen zich daartegen verzetten. Je mag als werknemer dus zelf kiezen wanneer je op vakantie gaat als je voldoende vakantiesaldo hebt. De wet bepaalt dat een vakantieverzoek alleen mag worden afgewezen op het moment dat er sprake is van “gewichtige redenen”. Dan moet er dus echt wat aan de hand zijn. De bedrijfsvoering moet bij wijze van spreken in gevaar komen als jouw aanvraag wordt gehonoreerd. Daarom is het voor bedrijven niet eenvoudig een verzoek te weigeren.

    2. Kan iedereen dan zomaar op vakantie gaan?

    Niet iedereen kan zomaar op vakantie gaan. In bijvoorbeeld de zomerperiode kan een werkgever zeggen dat er een minimale bezetting moet zijn. Maar een vakantieaanvraag zomaar afwijzen omdat die werknemer “gewoon” aanwezig moet zijn, is onvoldoende. Als bijvoorbeeld twee medewerkers tegelijkertijd weg willen gaan, en alleen maar in die periode kunnen, moet de werkgever een oplossing zoeken. Desnoods door met poppetjes van andere afdelingen te schuiven, of in het uiterste geval zzp’ers inhuren.

    3. Geldt het principe “wie het eerst komt, het eerst maalt” bij vakantieaanvragen?

    Soms hoor je dat er geen ruimte meer is om “nog meer” mensen op vakantie te laten gaan. Meestal is dat niet valide. Het kan voorkomen dat de werkgever al een half jaar voor de zomerperiode verzoekt om de vakanties aan te vragen. Maar mensen die eerder weten wanneer ze vrij willen nemen, mogen daar geen voorrang op krijgen. Het uitgangspunt “wie het eerst komt, het eerst maalt” geldt hier dus niet bij.

    Pascal Besselink gaf ook uitleg aan Intermediair over dit onderwerp. Dat lees je in dit artikel.

    advocaat

    Pascal Besselink

    Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

    Meer artikelen van Pascal Besselink

    Ook interessant voor je

    
 Kater na finale of festival: heeft dat gevolgen voor je baan?
    23 jun 20253 min leestijd

    Kater na finale of festival: heeft dat gevolgen voor je baan?

    Heeft het gevolgen voor je baan als je je ziek meldt na een festival met te veel drank? Lees in ons blog hoe het zit.

    Vrij op 5 mei? Dit is wat je moet weten
    09 apr 20253 min leestijd

    Vrij op 5 mei? Dit is wat je moet weten

    5 mei 2025 is een officiële feestdag, maar dat betekent niet automatisch dat iedereen vrij is. Wanneer heb je vrij op 5 mei? Wij leggen het uit.

    
 Ziek op vakantie: krijg je vakantiedagen terug?
    17 feb 20252 min leestijd

    Ziek op vakantie: krijg je vakantiedagen terug?

    Als je ziek bent tijdens je vakantie, kun je mogelijk vakantiedagen terugkrijgen. Hoe dat werkt, lees je in ons blog.

    Item 1 - 3 uit 3