Reorganisatie regels: mag ik ontslagen worden?

Het bedrijf waar je werkt ondergaat een reorganisatie. Daarom wil je werkgever jou ontslaan. Dit mag echter alleen als die voldoet aan strenge voorwaarden. Op deze pagina lees je wat deze voorwaarden zijn, en ontdek je of jouw ontslag wel terecht is.

Regels reorganisatie ontslag

Als je wordt ontslagen vanwege een reorganisatie, is het belangrijk om te checken of je werkgever zich wel aan de juiste regels houdt. Wij hebben de belangrijkste vragen voor je op een rijtje gezet.

  1. Heeft je werkgever een goede reden om te reorganiseren?
    Een werkgever mag niet zomaar reorganiseren, en ook niet zomaar werknemers ontslaan. Er moet altijd een goede reden zijn om mensen te laten gaan en deze reden moet worden onderbouwd met bewijsmateriaal. Als er bijvoorbeeld financiële redenen zijn, moet je werkgever de jaarrekeningen overleggen, zodat het UWV kan beoordelen of ontslag inderdaad noodzakelijk is.
  2. Wordt de juiste volgorde van ontslag aangehouden?
    Je werkgever mag niet zelf bepalen wie er ontslagen worden. Dit wordt geregeld via het afspiegelingsbeginsel. Je werkgever moet alle werknemers met vergelijkbare functies in 5 leeftijdsgroepen verdelen. Vervolgens wordt er berekend hoeveel mensen er per leeftijdsgroep ontslagen moeten worden. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de lengte van het dienstverband; het heeft dus niks te maken met functioneren. De werknemers die in de eerste ronde ontslagen worden, zijn degenen met een tijdelijk contract, een nul-urencontract, degenen die de AOW-leeftijd al bereikt hebben of die als zzp’er werkzaam zijn. Daarna wordt pas gekeken naar de werknemers met een vast contract.
  3. Is er gekeken of er een andere functie beschikbaar is?
    Voordat je werkgever je ontslaat, moet die eerst gekeken hebben of er een herplaatsing mogelijk is. Bijvoorbeeld bij een andere afdeling of locatie. Ga daarom altijd het volgende na:
    1. Is er een openstaande vacature, of wordt er op korte termijn eentje aangemaakt? Als deze vacature aansluit bij jouw opleiding, ervaring en capaciteit, moet dit worden voorgelegd.
    2. Zijn er functies opengesteld doordat iemand in de eerste ronde is ontslagen? (Denk bijvoorbeeld aan functies van zzp’ers of mensen met een tijdelijk contract.) Dan kun jij die functies vervullen.
    3. Zijn er verschillende divisies of landen waar het bedrijf actief is? Dan moet je werkgever ook kijken of daar wellicht plaats is voor je – ook als je daar wat omscholing voor nodig hebt.
    4. Is het bedrijf waar je werkt onderdeel van een groep bedrijven?  Dan moet je werkgever kijken of er in een van die andere bedrijven een plek voor je is.
  4. Is er sprake van een collectief ontslag?
    Als er meer dan 20 werknemers binnen 3 maanden worden ontslagen, is er sprake van een collectief ontslag. Je werkgever is dan verplicht om met de vakbonden aan tafel te gaan zitten om dit ontslag te regelen.
  5. Heeft je werkgever jouw arbeidsovereenkomst op tijd opgezegd
    Als je werkgever toestemming heeft gekregen om je te ontslaan, moet die je contract binnen 4 weken opzeggen. Gebeurt dit niet? Dan is de toestemming voor het ontslag niet meer geldig en mag je contract dus niet meer rechtsgeldig worden opgezegd.
  6. Wordt er niemand anders aangenomen voor je functie?
    Je werkgever mag niemand anders aannemen voor je functie. Als die dit wel doet (zonder de functie opnieuw aan jou aan te bieden), mag je naar de rechter gaan om je ontslag ongedaan te maken of een billijke vergoeding te ontvangen. Dit moet dan wel binnen 2 maanden gebeuren.
    Als jouw functie binnen 26 weken na het verlenen van de ontslagvergunning weer beschikbaar komt, kun je jouw baan gewoon weer terugkrijgen. Dit is de ‘wederindiensttredingsvoorwaarde’. 
  7. Wat staat er in je CAO? 
    In je CAO staan waarschijnlijk specifieke regels voor reorganisaties. Lees deze daarom goed door en check of je werkgever zich hieraan houdt.

Veelgestelde vragen

Als je ziek bent, geldt er een ontslagverbod. Ook tijdens een reorganisatie mag je werkgever je dus niet ontslaan. Er zijn wel een paar uitzonderingen, zoals:  

- Als je al langer dan 2 jaar ziek bent, mag je werkgever je wel ontslaan. 

- Als je een tijdelijk contract hebt, mag je werkgever ervoor kiezen dit contract niet te verlengen. Je ziekte mag daar echter niet de reden voor zijn.  

- Als het bedrijf failliet gaat, mag je werkgever je wel ontslaan.   

Lees je in over ontslag tijdens ziekte.



Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.