Bezwaar maken tegen parkeerboete
Als je niet of te weinig betaalt voor een betaalde parkeerplaats, krijg je een parkeerboete. Deze 'naheffingsaanslag' ontvang je van de gemeente waar je parkeerde. Ben je het hier niet mee eens? Dan kan je bezwaar maken. Lees hieronder hoe je dat kan doen.
In 4 stappen zelf bezwaar maken
Ben je het niet eens met de parkeerboete die je hebt ontvangen? En wil je zelf bezwaar maken? Volg dan deze volgende 4 stappen.
Stap 1 – Geef een goede reden voor je bezwaar
De mogelijkheden om in bezwaar te gaan tegen een parkeerboete zijn helaas beperkt. Zorg dus dat je een goede reden hebt. Argumenten als ‘mijn kleingeld was op’ of ‘mijn banksaldo was te laag‘ zijn argumenten waar je niet ver mee komt. De kans op succesvol bezwaar is wel groot als:
- je wel een geldig parkeerbewijs had. Bewijs dat met een kopie van de parkeerbon.
- er sprake was van een noodsituatie. Je moest bijvoorbeeld iemand wegbrengen naar de spoedeisende hulp. Voeg dan het ziekenhuisrapport of de artsenverklaring toe aan je bezwaar.
- de overtreding is gemaakt in een auto die je al had verkocht vóór de datum van de overtreding. Dat kun je bewijzen met je vrijwaringsbewijs.
- je auto was gestolen tijdens de overtreding. Dat kun je bewijzen met een politieaangifte.
- je de overtreding helemaal niet hebt begaan. Je kentekennummer is bijvoorbeeld door een fout ingevuld op de aanslag.
Stap 2 – Maak bezwaar bij de gemeente
Zorg dat je binnen 6 weken na de datum op de boete bezwaar maakt bij gemeente waar je parkeerde. Geef een goede reden waarom je het niet eens bent met een bekeuring. Ondersteun je bezwaar zoveel mogelijk met bewijzen. Bij veel gemeentes kunt je je bezwaar via hun website indienen. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief. Anders stuur je een brief per post (het adres staat op de boete).
Stap 3 – Wacht op de uitspraak van de gemeente
Na je bezwaar, krijg je een ontvangstbevestiging. Vervolgens doet de gemeente een uitspraak. Check de website van de gemeente wat hun beslistermijn is. Bekijk ook hoe het zit met betalen van je boete. De ene gemeente schort de betaaltermijn na je bezwaar op, de ander vraagt je alvast te betalen. Op de boete staat meestal aangegeven of je wel of niet moet betalen nadat je bezwaar hebt gemaakt. Kun je het nergens terugvinden? Dan raden we aan om de boete wel alvast te betalen. Je krijgt je geld dan terug als het bezwaar wordt goedgekeurd.
Stap 4 – Teken beroep aan
Wordt je bezwaar afgewezen en ben je het niet eens met de uitspraak? Dan kun je beroep aantekenen. Hoe je dit moet doen, staat in de uitspraak van de gemeente. Houd er rekening mee dat je dan griffiekosten betaalt.
Veelgestelde vragen
Wat houdt parkeerbelasting in?
Als je je auto parkeert op een betaalde parkeerplaats, moet je belasting betalen. Dit heet parkeerbelasting. Je betaalt de belasting via een parkeerkaartje, parkeervergunning of bezoekerspas.
Wat is een naheffingsaanslag?
Normaal betaal je bij het parkeren belasting via een parkeerkaartje, parkeervergunning of bezoekerspas. Als je niet of te weinig geld betaalt voor een betaalde parkeerplek, kun je een boete krijgen. Je moet dan alsnog parkeerbelasting betalen. Dit heet een naheffingsaanslag. De naheffingsaanslag bestaat uit 2 delen:
- De kosten die de gemeente heeft gemaakt om de naheffingsaanslag op te leggen.
- Het tarief wat je had moeten betalen. De gemeente gaat er dan vanuit dat je een uur hebt geparkeerd.
Ik heb mijn kenteken per ongeluk verkeerd ingevoerd. Kan ik iets tegen deze boete doen?
Ja, dat kan als het ingevoerde kenteken niet heel erg verschilt met je echte kenteken (je hebt bijvoorbeeld 1 letter of 1 cijfer fout ingevoerd). Stuur in dat geval de parkeerbon mee met je bezwaar en geef aan waar de fout zit. Als het aannemelijk is dat je niet voor een andere auto hebt betaald, heb je een mogelijke kans van slagen. Als je in het ongelijk wordt gesteld, kun je daarna nog eventueel in beroep gaan bij de rechter.
Moet ik de boete eerst betalen als ik een bezwaar indien?
Dat verschilt per gemeente. Meestal staat dit op je parkeerboete. Ook kun je het vaak terugvinden op de website van de gemeente.
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.