Waar moet je op letten bij de aankoop van een huis?

Heb je een huis op het oog? Een spannende periode! Er zijn meerdere zaken waar je op moet letten bij de aankoop van een huis, zoals een bod en ontbindende voorwaarden, bedenktijd en wat als de andere partij zijn afspraken niet nakomt? Lees hieronder wat je allemaal kan verwachten.

Bieden met of zonder voorwaarden?

Als je een mooie woning hebt gezien die aansluit op jouw wensen, kan je een vrijblijvend bod doen. Je zit op dat moment nog nergens aan vast, ook niet als je (boven) de vraagprijs biedt. Besluit je om een bod te doen op de woning? Dan is het belangrijk dat je altijd jouw voorwaarden erbij vermeld. Denk goed na over welke voorwaarden je meeneemt. Voorbeelden van ontbindende voorwaarden kunnen zijn:

  • Voorbehoud van financiering: zodat je van de koop af kan als je geen hypotheek krijgt.
  • Voorbehoud bouwkundige keuring: als uit de keuring blijkt dat de kosten voor noodzakelijke werkzaamheden hoger liggen dan het door jou genoemde bedrag kan je de koopovereenkomst ontbinden.&
  • Voorbehoud verkoop eigen woning: als jouw woning niet binnen de gestelde datum wordt verkocht kan je van de koop afzien.

Verkoper bepaalt met wie hij onderhandelt

De makelaar is niet verplicht om in onderhandeling met jou te gaan. Hij kan rustig afwachten en alle binnenkomende biedingen naast elkaar leggen, voordat hij gaat onderhandelen met een van de bieders. Op het moment dat de makelaar namens een verkoper een tegenbod uitbrengt, gaat de onderhandeling van start. Een verkoper mag met meerdere bieders tegelijkertijd onderhandelen. Er is dus geen sprake van exclusiviteit.

Belangrijkste onderdelen koopcontract

Is jouw bod geaccepteerd? Dan is het tijd om het voorlopig koopcontract te tekenen. Zolang er geen schriftelijk contract is, zit je nog nergens aan vast. De belangrijkste onderdelen van het koopcontract zijn:

  1. Drie dagen bedenktijd:
    De koper heeft drie dagen bedenktijd na het tekenen van het koopcontract. Tijdens de bedenktijd kan je de koop ongedaan maken. Je hoeft hiervoor geen reden op te geven aan de verkoper. In jouw koopcontract staat altijd wanneer de bedenktijd afloopt. De verkoper heeft geen bedenktijd en kan na het tekenen van het voorlopig koopcontract de koop dus niet meer annuleren.
  2. Ontbindende voorwaarden:
    Je kan ontbindende voorwaarden opnemen in het koopcontract. Zo kan je een financieringsvoorbehoud of voorbehoud van verkoop van jouw eigen woning op laten nemen. Zo kan je het contract laten ontbinden als je de hypotheek voor een bepaalde datum niet rond krijgt of als jouw eigen woning niet is verkocht.
  3. Waarborgsom of bankgarantie:
    Is de bedenktijd voorbij en kan je niet (meer) een van de ontbindende voorwaarden inroepen? Dan kan je niet meer zonder kosten van de koop af. Vaak staat in het contract dat je dan een boete van 10% van de afgesproken koopprijs moet betalen. Dat is gelijk aan de waarborgsom of bankgarantie die je hebt moeten afgeven bij het aangaan van de koop. Bij een bankgarantie staat je hypotheekverstrekker of bank garant dat de boete aan de verkoper wordt betaald.

Ouderdomsclausule
Koopt u een oud huis? Check dan of er ouderdomsclausule in het koopcontract staat. Daarin staat dat de verkoper niet aansprakelijk is voor ouderdomsgebreken die niet bekend zijn bij verkoop van de woning. Dit zorgt ervoor dat het in veel gevallen niet mogelijk is om de verkoper aan te spreken voor verborgen gebreken aan de woning. Het is dan ook altijd verstandig om een aankoopkeuring door een bouwkundige te laten verrichten.

Niet bewoningsclausule
Soms komt een woning uit een erfenis voort. In dat geval hebben de erfgenamen soms niet zelf in de woning gewoond. Ze zijn dan niet of niet goed bekend met de staat van de woning. Ook in dat geval is het verstandig om zelf een aankoopkeuring door een bouwkundige te laten uitvoeren.

Hoe kunnen wij je helpen?

Persoonlijk consult

Ben je niet verzekerd bij ons? Ook dan kunnen we je helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30, om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

088 3279 886

Beoordelen

  • Beoordeling van jouw situatie
  • Inzicht in jouw kansen
  • Advies over het vervolg
  • Contact met de tegenpartij
  • Versturen van juridische brieven
  • Onderhandeling met de tegenpartij
  • Afspraken maken en vastleggen

Beoordelen onderhandelen

  • Beoordeling van jouw situatie
  • Inzicht in jouw kansen
  • Advies over het vervolg
  • Contact met de tegenpartij
  • Versturen van juridische brieven
  • Onderhandeling met de tegenpartij
  • Afspraken maken en vastleggen
1199,-
Item 1 - 3 uit 3
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.