Boom of struik op de erfgrens
Heb je last van een boom of struik van je buren? Of wil je zelf iets aanleggen en ben je benieuwd of dit zomaar mag? Op deze pagina lees je alles over een boom of struik op de erfgrens.
Afstand boom of struik tot erfgrens
Als je buren geen toestemming hebben gegeven voor het planten van een boom of struik op de erfgrens, mag je dit ook niet doen. Er is dan sprake van een verboden zone. Bij een boom is deze verboden zone 2 meter van de erfgrens af (gerekend vanaf het midden van de stam). Heesters en heggen moeten minimaal 50 centimeter van de erfgrens verwijderd zijn.
Uitzonderingen afstand boom erfgrens
Er zijn een paar uitzonderingen. In deze gevallen mag je wél een boom of struik op de erfgrens plaatsen:
- Verjaring na 20 jaar
Staat de boom of struik al langer dan 20 jaar in de verboden zone? Dan is er sprake van verjaring en kun je geen verplaatsing meer eisen. Controleer op luchtfoto's van het Kadaster of de boom al meer dan 20 jaar op dezelfde plek staat. - Boom of struik is lager dan de scheidsmuur
Bomen of struiken die lager zijn dan de scheidsmuur mogen wél geplaatst worden binnen de verboden zone. - Gemeente hanteert kortere afstanden
Sommige gemeenten staan kortere afstanden tot de erfgrens toe. Check dit dus altijd bij je eigen gemeente. - Naburige erf is een openbare weg of openbaar water
Is het aangrenzende erf een openbare weg of openbaar water? Dan is er geen verboden zone. In dit geval hoef je dus geen afstand tot de erfgrens te bewaren.
Wat te doen bij overlast van bomen of struiken?
Heb je last van een boom of struik van je buren? Onderneem dan gepaste actie. Hieronder staat per situatie beschreven welke stappen je kunt zetten.
Boom of struik staat in de verboden zone
Als een boom of struik in de verboden zone staat, controleer je eerst of een van de bovengenoemde uitzonderingen van toepassing is. Is dit niet het geval? Ga dan in gesprek met je buren en vraag of ze de boom of struik willen snoeien, verplaatsen of verwijderen. Mochten je buren hier geen gehoor aan geven, dan kun je een aangetekende brief sturen waarin je hetzelfde verzoek doet. Kom je er samen met je buren niet uit? Schakel dan een mediator of een jurist in om jullie te helpen.
Boom of struik staat buiten de verboden zone
Als de boom of struik buiten de verboden zone staat, moet je de aanwezigheid ervan waarschijnlijk accepteren. Mocht je er écht last van hebben, dan kun je in gesprek gaan met je buren en samen naar een oplossing zoeken. Dit mag bijvoorbeeld als de boom ervoor zorgt dat je geen zon in je tuin hebt.
Als je er met je buren niet uitkomt, kun je naar de rechter stappen. Je zult dan zelf moeten aantonen dat je onrechtmatige hinder ervaart.
Overlast van doorschietende boomwortels
Heb je last van de wortels van de boom of struik van je buren? Dan mag je de doorgeschoten stukken zonder toestemming van je buren verwijderen. Let dan wel op dat je de boom of struik niet (blijvend) beschadigt. Je kunt hierbij altijd de hulp van een expert inschakelen.
Overlast van overhangende takken
Als je last hebt van overhangende takken, mag je die niet zomaar zelf verwijderen. Overleg eerst met je buren en vraag of zij zelf de takken willen verwijderen. Geven ze hier geen gehoor aan? Stuur dan een aangetekende brief. Als je daar geen reactie op krijgt, mag je de takken tot de erfgrens zelf snoeien. Let dan wel op dat je de boom of struik niet (blijvend) beschadigt.
Overlast van vallende bladeren
Heb je last van vallende bladeren uit de boom van je buren? Dat kan heel vervelend zijn, maar volgens de wet is dit geen onaanvaardbare hinder. Vanuit juridisch standpunt kun je hier dus niets aan doen. Probeer de hinder te bespreken met je buren en samen tot een oplossing te komen.
Regels onderhoud bomen
Als eigenaar van bomen of struiken ben je verplicht ze te onderhouden. Dit is jouw zorgplicht.
In gevaarlijke situaties heb je een extra zorgplicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor een oude boom die hevig kraakt bij stormachtig weer. Als zo’n boom omvalt en jij nalatig bent geweest, kan er sprake zijn van een onrechtmatige daad. Je bent dan zelf aansprakelijk voor de veroorzaakte schade.
Hoe kunnen wij je helpen?
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.