Wanneer een bedrijfsongeval melden?

Ben je op werk of tijdens werktijd betrokken bij een bedrijfsongeval? Dan is je werkgever hier in sommige gevallen aansprakelijk voor. De werkgever draagt namelijk een zorgplicht zodat jij je werk veilig kunt uitoefenen. Het is belangrijk dat het bedrijfsongeval meldt aan je werkgever. Hoe je letselschade aantoont en bewijsmateriaal aanlevert lees je in dit artikel.

Meldplicht bij een bedrijfsongeval

Het eerste wat je als werknemer moet doen na een bedrijfsongeval is dit melden bij jouw werkgever. Ook wanneer je als uitzendkracht, ZZP’er of vrijwilliger tijdens het uitvoeren van een opdracht slachtoffer bent van een bedrijfsongeval. In het geval van een ernstig ongeval is jouw werkgever verplicht om dit te melden bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Er is sprake van een ernstig ongeval bij:

  • Een ziekenhuisopname
  • Blijvend letsel
  • Een dodelijke afloop

In de meeste gevallen stelt de inspectie een onderzoek in. Tijdens het onderzoek wordt beoordeeld of het ongeval is veroorzaakt door het niet voldoen van de werkgever aan de zorgplicht. Soms wordt een boete opgelegd aan de werkgever of een aanpassing geëist in de bedrijfsvoering. Je leest hier alles over jouw
rechten en plichten bij bedrijfsongevallen.


Download

Stappenplan 'Wat te doen bij een bedrijfsongeval?'

Lees welke acties je moet ondernemen om te krijgen waar je recht op hebt.

Letselschade aantonen en bewijsmateriaal verzamelen. Hoe werkt dit?

Voordat er sprake is van een
schadevergoeding, moet je allereerst aantonen dat je letselschade opliep tijdens de uitoefening van de werkzaamheden. Dit kan aan de hand van relevante bewijsstukken. Je hebt bijvoorbeeld een ongeluk gehad met een machine waarmee je werkt, je bent uitgegleden nadat er is schoongemaakt of je bent van een ladder gevallen. Vindt het ongeluk niet plaats tijdens werktijd of tijdens de uitvoering van de werkzaamheden? Dan is de werkgever
niet altijd aansprakelijk.

Het aantonen en verzamelen van relevant bewijsmateriaal bij een bedrijfsongeval kan op verschillende manieren:

  1. Aantonen van het letsel.
    Hierbij geeft het slachtoffer inzicht in de aard en de ernst van het letsel. Dit kan door medisch dossier op te vragen. Hier komen onderdelen naar voren als:
    1. Welke klachten wanneer gemeld zijn aan de arts;
    2. Welke behandelingen en therapieën je hebt gehad of moet ondergaan;
    3. Hoe lang en waar je wordt behandeld.
  2. Aantonen van schadeposten.
    Bewaar bonnen en nota’s van de extra gemaakte kosten. Denk aan reiskosten voor ziekenhuisbezoeken. Maar ook het verlies van inkomsten na het ontstaan van het letsel.

  3. Getuigen
    Als er getuigen (bijvoorbeeld omstanders) zijn, benader hen na een ongeluk dan voor hun contactgegevens om eventueel op een later moment een getuigenverklaring op te vragen. Was je niet in staat om getuigen te benaderen? Doe dan een oproep voor eventuele getuigen bij de lokale supermarkt.

  4. Maak foto’s.
    Denk aan foto’s van jouw letsel, de omgeving, gladde vloer of opstaande stoeptegels.

  5. Maak gebruik van camerabeelden.
    Een bedrijfsongeval kan op een locatie plaatsvinden waar camera’s hangen. Getuigen kunnen mogelijk ook in het bezig zijn van dashcambeelden.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Geen verzekering, toch hulp

  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is meestal kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.