Wat doe je als je klachten hebt na een auto-ongeluk?
Je bent betrokken bij een auto-ongeluk. Daarbij kun je als bestuurder of passagier (letsel)schade oplopen. Materiële schade aan je auto, maar ook fysieke klachten. Heb je klachten na een auto-ongeluk? Laat je bijstaan door een juridisch specialist. Samen kijken we wie aansprakelijk is voor het auto-ongeluk en hoe je de schade claimt.
De meest voorkomende klachten na een auto-ongeluk
Jaarlijks raken in Nederland meer dan 430.000 mensen betrokken bij een auto-ongeluk. Het kan je zomaar ook zelf overkomen. Er hoeft namelijk maar één dronken bestuurder in je buurt te zijn om een auto-ongeluk te veroorzaken. Of een bestuurder die op zijn smartphone zit.
Een auto-ongeluk heeft veel impact. Zo kun je blijvende klachten overhouden waardoor je zelfs een deel van je inkomen kan mislopen. Heb je direct na een auto-ongeluk (lichte) klachten? Ga altijd zo snel mogelijk naar de huisarts om je te laten onderzoeken. Dit is belangrijk om later een schadevergoeding te kunnen claimen. Medische informatie van je dokter is erg belangrijk. Hiermee bewijs je dat je letsel klachten hebt opgelopen na het auto-ongeluk.
Nekklachten
Na een auto-ongeluk hebben de meeste mensen last van nekpijn of een stijve nek. Je merkt dat deze pijnklachten verergeren bij het draaien of strekken van de nek. Heel vervelend. Bij een auto-ongeluk ontstaan de nekklachten door de krachtige beweging die je hoofd van voren naar achteren maakt. Vaak ben je niet voorbereid op een auto-ongeluk. Zeker niet wanneer iemand je van achteren raakt. De beweging zorgt dat je nek zich plotseling strekt, wat de pijn veroorzaakt. Meer informatie over nekklachten na een auto-ongeluk vind je hier.
Oor- en oogklachten
Hoor je sis-, fluit-, brom- of pieptonen na een auto-ongeluk? Of heb je problemen met lezen of focussen? Dan heb je door het auto-ongeluk oor- en oogklachten gekregen. Ook dit is letselschade. Door de klachten kun je soms jouw dagelijkse werkzaamheden of activiteiten niet meer uitvoeren. De medische kosten lopen dan vaak hoog op.
Rugklachten
Rugklachten na een auto-ongeluk ontstaan door verrekking van banden of spieren in je rug. Het gevolg? Een zeurende en vaak stekende pijn. Bij ernstige rugklachten zijn vaak ruggenwervels beschadigd. Het kan zijn dat je door de adrenaline na het auto-ongeluk niet direct rugklachten voelt. Zorg er altijd voor dat je je goed laat onderzoeken na een auto-ongeval.
Whiplash klachten
Een whiplash herken je aan de volgende klachten:
- Hoofdpijn
- Nekpijn
- Rugpijn
- Schouderpijn
- Evenwichtsproblemen
- vergeetachtigheid
- Concentratieproblemen
- Slapeloosheid
Vooral in een drukke omgeving heb je last van deze klachten. Het kan weken of zelfs maanden duren voor je herstelt van een whiplash.
Psychische klachten
Niet alleen fysieke klachten, maar ook psychische klachten komen voor na een auto-ongeluk. Dat moet je niet onderschatten. Zo krijgen veel mensen last van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) of andere angstklachten zoals rijangst. Deze vorm van schade valt onder smartengeld. Smartengeld is de vergoeding die je krijgt voor de gemaakte immateriële schade. Laat je adviseren door een letselschadejurist om te kijken waar je recht op hebt.
Wat moet je doen direct na een auto-ongeluk?
Bij een auto-ongeluk lijkt alles in een waas aan je voorbij te gaan. Na een schrikreactie handelen is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het belangrijk om direct na een auto-ongeluk een aantal stappen te nemen.
- Breng jezelf en betrokkenen in veiligheid. Let erop dat je een gewonde niet verplaatst. Bel 112 voor een ambulance of politie. Heb je alleen lichte blikschade? Dan is dat niet nodig. Zorg dat de voertuigen veilig staan en gebruik een gevarendriehoek om anderen te waarschuwen.
- Verzamel zoveel mogelijk bewijs. Denk aan gegevens van getuigen (naam, adres, telefoonnummer en kenteken). Maak daarnaast foto’s van slipsporen, glas en ander mogelijk bewijsmateriaal.
- Vul het Europees Schadeformulier in. Het belangrijkste is dat alle gegevens erop staan. Controleer daarna of de andere partij alles heeft ingevuld en ondertekend. Ga voor een uitgebreid stappenplan naar onze blog ‘Wat moet je doen na een verkeersongeval?’.
Juridische hulp bij schade claimen
Het claimen van een schadevergoeding en het aansprakelijk stellen na een verkeersongeval zijn specifieke juridische kwesties. Er zijn uitzonderingen in de wet- en regelgeving. Dat maakt het voor jou niet makkelijker om te claimen waar je recht op hebt. Laat het uitzoekwerk en papierwerk over aan juridisch specialisten. Zij maken dagelijks verschillende verkeersongevallen mee. Vul de online letselscan om de hoogte van je schadevergoeding in te schatten.
Hoe kunnen wij je helpen?
Ben je bij DAS verzekerd?
In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.
Geen verzekering, toch hulp
- Ontdek online je rechtspositie
- Direct hulp van je eigen letselschadejurist
- Onze hulp is meestal kosteloos
- Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.