Letselschade na een verkeersongeval

Bij een verkeersongeval kan de schade flink oplopen. Soms heb je niet alleen schade aan het voertuig, maar ook letselschade. Ook al zit de schrik er goed in, toch moet je na een verkeersongeval zo snel mogelijk handelen. Wij helpen je bij het beantwoorden van enkele belangrijke vragen. Persoonlijk advies nodig? Plan dan een gesprek met ons in!


Accepteer "Marketing cookies" om deze content te bekijken.


Download

Stappenplan 'Wat moet je doen na een verkeersongeval?'

Lees welke acties je moet ondernemen om te krijgen waar je recht op hebt.


Download

Informatiegids 'Krijg ik een schadevergoeding na een verkeersongeval?'

Ontdek of je recht hebt op een schadevergoeding en welke schade je kunt claimen.

Jouw rechten en plichten bij een verkeersongeval

We spreken van een verkeersongeval wanneer er schade ontstaat na een ongeluk tussen één of meerdere weggebruikers. Uitzondering op de regel is een ongeval waar alleen voetgangers bij betrokken zijn.

Ieder verkeersongeval is anders. Zo kan bijvoorbeeld een dronken, onoplettende bestuurder al voor een enorm ongeluk zorgen. Dat geldt ook voor je rechten en plichten. Daarnaast zijn er verschillende betrokkenen. Denk hierbij aan auto’s, voetgangers en fietsers. Misschien loop je als passagier letselschade op. De aansprakelijkheid en de uiteindelijke schadevergoeding is afhankelijk van wie er betrokken zijn. De wet- en regelgeving over de toekenning van een schadevergoeding bij een verkeersongeval is anders zodra er een auto en een fietser bij betrokken zijn. Lees hier meer over in ons artikel aansprakelijkheid verkeersongeval.

Het soort verkeersongeval heeft ook invloed op wie er schuldig is bij een aanrijding.

Wat moet je doen na een verkeersongeval?

Ben je betrokken bij een verkeersongeval met letselschade? Dan is het belangrijk dat je weet wie de tegenpartij is. Schrijf daarom altijd het kenteken op. Vul ook samen een schadeformulier in en bel indien nodig de politie. Ben je hiervoor verzekerd? Dan is het belangrijk om de verzekeringsmaatschappij direct op de hoogte te stellen.

Bij een verkeersongeval zijn er bijna altijd getuigen. Schrijf daarom namen en telefoonnummers op. Vraag ze ook meteen of ze mee willen werken als dat nodig is. De verklaring van getuigen is ontzettend belangrijk. Jij als slachtoffer moet namelijk aantonen dat het ongeval is gegaan zoals jij aangeeft. Hoe meer bewijs je hebt, hoe beter. Lees hier meer over wat je moet doen bij een verkeersongeval.

Bovenstaand is ook van toepassing wanneer je een verkeersongeluk hebt gehad met de fiets. Is dit het geval voor jouw situatie? Lees dan meer over wat je moet weten bij een fietsongeluk.

Onderschat je klachten na auto-ongeluk niet

Bij een auto-ongeluk is er altijd sprake van impact. Dat zie je niet alleen terug aan de deuken en krassen op je auto. Je voelt het waarschijnlijk ook. Denk aan (lichte) steken in de nek en rug, maar ook andere fysieke of mentale klachten. Onderschat dit niet. Ga na een ongeval altijd langs de huisarts, dokter of ziekenhuis. Laat je volledig onderzoeken. Niet alleen om zeker te weten dat alles in orde is of dat je letselschade duidelijk wordt. Het helpt je ook, op een later moment, bij het claimen van immateriële schade. De dokter, huisarts of het ziekenhuis verzamelen medische informatie. Daarmee toon jij aan dat de klachten veroorzaakt zijn door het auto-ongeluk.

Nekpijn na een auto-ongeluk

Nekklachten komen na een auto-ongeluk heel vaak voor. Dit is een nare pijn die grote invloed heeft op je dagelijkse leven. Zo ervaren veel mensen misselijkheid, duizeligheid en concentratieproblemen. De pijn kan ook uitstralen naar de schouders, armen en rug. Dat kan betekenen dat je een whiplash hebt.

Houd daarom de klachten goed in de gaten en verwaarloos die dus niet. Twijfel je, dan laat jezelf nakijken door een huisarts of dokter. Raadpleeg een letselschadejurist om te kijken waar je bij nekpijn na een auto-ongeluk recht op hebt.

Lees meer over verkeersongeval door smartphone of verkeersongeval met dronken bestuurder.

Schadevergoeding en smartengeld

Bij een verkeersongeval is in bijna iedere situatie sprake van letselschade. Dit kan materiële en/of immateriële schade zijn. Materiële schade kun je uitdrukken in geld. Denk aan gemaakte kosten voor medische zorg-, of de reparatie van je motorvoertuig. Immateriële schade kun je niet uitdrukken in geld. Dit is de opgelopen psychische en emotionele schade door het verkeersongeval. Een voorbeeld hiervan is dat je rijangst oploopt na een ongeluk. De vergoeding die je hiervoor krijgt, noemen we smartengeld. De hoogte van het smartengeld bij een verkeersongeval hangt af van vele factoren, zoals je leeftijd en het soort letsel dat je hebt opgelopen. Lees hier meer over smartengeld.

Raak je gewond of heb je blijvende klachten na een verkeersongeval? Dan kun je misschien niet meer (volledig) je werk uitvoeren. Op dat moment loop je inkomsten mis, dit noemen we inkomstenderving. We nemen ook inkomensverlies door een verkeersongeval mee bij het claimen van een schadevergoeding.

Een verkeersongeval schadeclaim indienen

Kun je de andere persoon aansprakelijk stellen? Dan kun je een schadevergoeding eisen. Doorloop onderstaand stappenplan om je letselschade na een verkeersongeval te claimen.

Stap 1: Verzamel zoveel mogelijk relevant bewijsmateriaal.

Stap 2: Vraag hulp aan een jurist.

Stap 3: Stel de tegenpartij aansprakelijk.

Stap 4: Maak de letselschade inzichtelijk.

Stap 5: Vraag een voorschot aan.

Stap 6: Claim de letselschade.

Juridische hulp bij een verkeersongeval

Een verkeersongeval kan voor veel spanning zorgen. Dan is het fijn en belangrijk dat een ervaren letselschadejurist jou helpt. Deze juridisch specialist inventariseert en berekent de opgelopen schade. En stelt daarna vast welke schadeposten voor vergoeding in aanmerking komen.

Veelgestelde vragen

De hoogte van je schadevergoeding na een ongeval is afhankelijk van de ernst van het letsel. Kwam je er met een paar schrammen en blikschade van af of heb je diverse operaties moeten ondergaan? Hoe groter de gevolgen, hoe hoger de schadevergoeding. Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van je schadevergoeding.


Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Geen verzekering, toch hulp

  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is meestal kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.