Wie is schuldig bij een aanrijding?
Wel of niet schuldig bij een aanrijding? Er zijn verschillende verkeersregels, voertuigen en situaties, dus is het antwoord niet altijd hetzelfde. De verkeersregels en gemaakte verkeersfouten geven de doorslag bij het bepalen wie schuldig is bij een aanrijding. Kom je er zelf niet uit? Een juridisch specialist beoordeelt de situatie en geeft advies bij het aansprakelijk stellen en claimen van schade.
Verkeersregels zijn belangrijk
Hoe is het verkeersongeval ontstaan? Daar kijken we het eerst naar. Maar vergis je niet in het belang van de verkeersregels. De verkeersregels en -fouten zijn vaak beslissend bij het bepalen wie schuld heeft bij een aanrijding. Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel. Denk aan verschillende soorten verkeersongevallen met een kind, fietser of voetganger. Over het algemeen geldt dat de maker van de verkeersfout schuldig is bij een aanrijding.
Bepalen schuld bij een aanrijding
In de meeste gevallen is de veroorzaker van de aanrijding schuldig. Toch is dit niet altijd het geval. Er zijn veel randzaken die meespelen. De schuldige bij een aanrijding is onder andere afhankelijk van de volgende aspecten en situaties:
- Zijn beide partijen verantwoordelijk voor de aanrijding? Dan delen zij de schade en kun je niet één partij aansprakelijk stellen.
- De betrokken partij is zelf deels verantwoordelijk voor zijn eigen schade. Bijvoorbeeld bij letsel door geen gordel te dragen. Je ontvangt dan vaak een gordelkorting van 25%. Dit percentage afgetrokken van de schadevergoeding.
- Je moet altijd voorrang verlenen bij bijzondere manoeuvres zoals:
- wegrijden uit parkeerstand
- achteruit rijden
- inrit inrijden
- weg oprijden uit een uitrit
- keren op de weg
- wisselen van rijbaan
- invoegen op een doorgaande rijbaan
- Bij een kop-staart botsing is het achterste voertuig in de meeste gevallen schuldig.
- Veel mensen remmen abrupt wanneer een dier op de weg staat of oversteekt. Dit is gevaarlijk en wordt niet gezien als noodzaak om plotseling te remmen.
- Gevaarlijk rijgedrag als te hard rijden draagt bijna altijd bij aan een aanrijding.
- Het weer en de conditie van de weg spelen een rol bij de beoordeling van een schuldaanvraag.
- Fietsers en voetgangers vallen onder ‘zwakke verkeersdeelnemers’. De wet beschermt deze groep extra bij een verkeersongeval.
- Bij een eenzijdig ongeval ben je zelf verantwoordelijk en schuldig. Er is een uitzondering wanneer het voorwerp of voertuig gevaarlijk en slecht zichtbaar op de weg is geplaatst.
Hoe vond de aanrijding plaats?
Niet alleen verkeersregels zijn doorslaggevend bij het bepalen wie schuldig is bij een aanrijding. De manier waarop een aanrijding plaatsvond speelt ook een rol. Zo is een aanrijding nooit een-op-een vergelijkbaar met elkaar. We onderscheiden een groot aantal verkeersongevallen.
- Aanrijding op een rotonde
- Aanrijding bij bijzondere manoeuvres als inhalen, invoegen, inparkeren en achteruit rijden
- Fietser aanrijden zonder licht
- Aanrijding door gevaarlijk rijgedrag
- Eenzijdig ongeval
- Kop-staart aanrijding
- Aanrijding door gebruik van je smartphone of door het drinken van alcohol
- De aanrijding vindt plaats onder werktijd
- Aanrijding met een vrachtwagen
- Aanrijding met twee fietsers
Alles over aansprakelijkheid
Schuld en aansprakelijkheid zijn twee aparte dingen. De aansprakelijkheid is erg belangrijk bij de vraag of jij als bestuurder of passagier een schadevergoeding over de letselschade, opgelopen rijangst en eventuele inkomstenderving kan claimen. In het artikel aansprakelijkheid bij een verkeersongeval leggen wij alles uit over de aansprakelijkheid. Of ga voor een uitgebreid stappenplan naar onze blog "Wat moet je doen na een verkeersongeval?"
Hoe kunnen wij je helpen?
Ben je bij DAS verzekerd?
In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.
Geen verzekering, toch hulp
- Ontdek online je rechtspositie
- Direct hulp van je eigen letselschadejurist
- Onze hulp is meestal kosteloos
- Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?
We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.