Voorschot schadevergoeding bij verkeersongeval

Na een verkeersongeval staat je wereld even op zijn kop. Zeker als je letselschade hebt. Zo is het veel werk om iemand aansprakelijk te stellen en uiteindelijk een schadevergoeding te claimen. Ook kost een letselschadezaak veel tijd en duurt het lang voordat je een schadevergoeding ontvangt. Het laatste wat jij én wij willen is dat je in financiële problemen komt. Vraag een letselschadespecialist van DAS of een voorschot op de schadevergoeding mogelijk is.

Wat is een voorschot bij letselschade?

Een voorschot bij letselschade is een betaling van de schade die je op korte termijn ontvangt. Het gaat om een voorschot van de materiële schade of smartengeld, als er nog geen eindregeling is getroffen.


Een voorschot op je letselschade voorkomt dat je onnodig in financiële problemen komt tijdens de schadebehandeling. Een verkeersongeval brengt al genoeg stress met zich mee.


Voorschot en aansprakelijkheid

Eerst moet vaststaan wie aansprakelijk is voor de opgelopen letselschade. Ontkent de andere partij aansprakelijk te zijn? Dan weigeren ze vaak om een voorschot op de letselschade te betalen. Ze zijn bang dat ze dan tegelijkertijd de aansprakelijkheid erkennen.


Dat is niet het geval. Een letselschade voorschot kan de tegenpartij namelijk ook uit welwillendheid betalen. Is de tegenpartij toch niet aansprakelijk? Dan vorderen ze soms het bedrag terug. Dat vermelden ze dan al voordat ze het voorschot betalen.


Gedragscode Behandeling Letselschade

De Gedragscode Behandeling Letselschade geeft aan dat je als letselschadeslachtoffer niet alle kosten hoeft te betalen, als je wacht op de afhandeling van de schadeclaim. Je hebt recht op een voorschot als je extra kosten maakt door de letselschade. De gedragscode houdt de richtlijn aan dat het voorschot binnen veertien dagen na de aanvraag op je rekening staat. In de praktijk duurt het vaak iets langer.


Hoogte voorschot schadevergoeding

De hoogte van het voorschot hangt af van de hoogte van de schade. Je komt in aanmerking voor een vergoeding van verschillende kostenposten.


  • Reiskosten
  • Kosten voor extra huishoudelijke hulp of verpleging
  • Nota’s van medische behandelingen, zoals eigen risico, kosten fysiotherapie, enzovoort.
  • Kinderopvang
  • Gemiste inkomsten door arbeidsongeschiktheid
  • Smartengeld
  • Rechtsbijstand

De precieze hoogte van het voorschot letselschade hangt voor het grootste deel af van de hoogte van de schade. Die verschilt per persoon en situatie. Zo schrijft de wet geen exacte hoogte voor. Wil je zeker weten dat je geen kostenposten over het hoofd ziet? Vraag advies van een letselschadespecialist. Die neemt je niet alleen al het werk uit handen. Je weet dan ook zeker dat je een acceptabel voorschot krijgt. Doe de letselscan om de hoogte van de schadevergoeding in te schatten.


Voorschot gaat van definitief schadebedrag af

Een voorschot is een vooruitbetaling van de uiteindelijke schadevergoeding. Houd er rekening mee dat het voorschot van dat bedrag wordt afgetrokken. Je hoeft het bedrag niet terug te betalen, omdat ze dit verrekenen. Een voorschot tellen ze niet als inkomsten. Dat geldt ook voor de totale schadevergoeding. Daarom betaal je over dit bedrag geen inkomstenbelasting.


Juridische hulp van DAS bij voorschot schadevergoeding na letselschade

Bij bijna elk verkeersongeval maak je extra kosten. De letselschadespecialisten van DAS helpen je om een voorschot van de opgelopen letselschade aan te vragen. Zo kom je niet in onnodige financiële problemen. Wacht niet te lang en plan een gratis adviesgesprek in! Dan kijken we hoe we je het beste kunnen helpen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Hulp bij letselschade

  • Als je geen verzekering hebt
  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is geheel kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.