blog

Aannemer failliet: Joris krijgt rekening van 18.000 euro

2 min leestijd01 dec 2022

Met grote verbazing leest Joris (35) de brief die op zijn deurmat ligt. Zijn aannemer is failliet gegaan. Eindafrekening: 18.000 euro. Of Joris die even binnen tien dagen wil betalen. En dat terwijl de aannemer de klus niet eens goed heeft afgerond. In tegendeel: hij heeft zelfs schade aangebracht.

Recht uit de praktijk

Bekijk meer

Bouwval

Belachelijk, vindt Joris. Hij zou eigenlijk nog 26.000 euro moeten krijgen van de aannemer voor herstel van de bouwval die hij heeft achtergelaten. Dat laat Joris de curator ook weten, maar die wijkt niet van zijn standpunt.

Onderbouwd verweer

In alle staten belt hij me op om zijn verhaal te vertellen. Direct daarna confronteer ik de curator met een goed onderbouwd verweer. Feitelijk én juridisch. De curator voelt hierdoor eindelijk noodzaak om bij de failliete aannemer navraag te doen.

De zaak wordt anderhalf jaar lang in onderzoek gehouden, dus ons geduld wordt flink op de proef gesteld.

Verlossing

Na lange tijd volgt eindelijk de verlossing. De aannemer geeft toe dat hij de opdracht niet met goed resultaat heeft weten af te ronden. Ons verweer kan hij niet meer weerleggen.

Dit resulteert in een goede afloop voor Joris: de vordering wordt ingetrokken. Hij hoeft de factuur van 18.000 euro dus niet te betalen.

Herstelwerkzaamheden

De herstelwerkzaamheden kosten Joris uiteindelijk toch nog 8.000 euro. Deze zijn door het faillissement helaas niet meer te verhalen bij de aannemer.

Desondanks is Joris opgelucht en geeft hij aan dat ik hem goed heb geholpen. Zonder hulp zou hij immers nog veel meer geld kwijt zijn. Hoewel zijn onderneming door deze zaak een flinke klap heeft gekregen, heeft hij dankzij de overwinning zijn beste klant weten te behouden.

Sanne Depmann

Recht uit de praktijk

In deze exclusieve serie schrijven juristen van DAS opmerkelijk verhalen uit de praktijk. In deze verhalen lees je hoe juristen aan de slag gaan met verschillende vraagstukken. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees...

Meer artikelen van Recht uit de praktijk

Ook interessant voor je

Dit moet je weten als klant van het failliete Stella
14 nov 20242 min leestijd

Dit moet je weten als klant van het failliete Stella

Hoe zit het als je een fiets hebt besteld en betaald en de leverancier is failliet verklaard? Wat moet je dan doen? Wij leggen het uit in ons blog.

Hier moet je op letten bij verleidelijke verkooppraatjes
05 nov 20243 min leestijd

Hier moet je op letten bij verleidelijke verkooppraatjes

Als ondernemer of consument kun je telefonisch of fysiek te maken krijgen met verkopers die je proberen te verleiden om contracten af te sluiten onder valse voorwendselen. Deze praktijken kunnen je veel geld en stress kosten. Tips om niet in de val te lopen.

Plagiaat met AI door studenten: wat zijn de gevolgen?
12 sep 20243 min leestijd

Plagiaat met AI door studenten: wat zijn de gevolgen?

In het huidige digitale tijdperk speelt Artificiële Intelligentie (AI) een steeds grotere rol in ons dagelijks leven, inclusief het onderwijs. Hoge scholen en universiteiten hebben echter verschillende benaderingen als het gaat om het gebruik van AI door studenten. Landelijke richtlijnen kunnen helpen om duidelijkheid te scheppen en een eerlijk speelveld te creëren voor alle studenten.

Item 1 - 3 uit 3