blog

    Daan (33) opgelicht via Marktplaats: auto weg, geld niet ontvangen

    2 min leestijd08 dec 2022

    Daan (33) is heel blij dat hij zijn Volkswagen eindelijk verkocht heeft via Marktplaats. Maar als twee dagen later staat het overgemaakte geld nog steeds niet op zijn rekening staat, begint Daan begint zich zorgen te maken.

    Recht uit de praktijk

    Bekijk meer

    Zo, daar heb ik nog een mooie prijs voor gekregen, denkt Daan (33) tevreden. Hij is heel blij dat hij zijn Volkswagen eindelijk verkocht heeft via Marktplaats. Het was een fijn autootje, maar hij kreeg via zijn werk een representatievere leaseauto. De koper had een goed bod gedaan en na een onderhandeling volgde een deal. De koper had via zijn internetbankiepapp betaald en Daan had alles goed gecontroleerd.

    Politie

    Twee dagen later staat het overgemaakte geld nog steeds niet op zijn rekening. Daan begint zich zorgen te maken. Dan krijgt hij een belletje van de politie.

    Daans oude auto blijkt bij een garage te staan. De koper heeft Daans auto bij die garage te koop gezet. Het blijkt zelfs al de vijfde garage te zijn aan wie de koper de auto heeft aangeboden. Een van die eerdere garagehouders had de politie gebeld, omdat hij het niet vertrouwde.

    Daan probeert direct om contact te krijgen met de koper, maar die blijkt helaas onvindbaar. Zijn adres, mailadres en telefoonnummer blijken niet te kloppen. Daan is laaiend en beseft dat hij is opgelicht.

    Doorverkoop

    Daan belt mij met de vraag of hij zijn auto nog terug kan krijgen. Ik vertel hem dat dat alleen kan als de garagehouder te kwader trouw gehandeld heeft. Met andere woorden: als hij had kunnen vermoeden dat er iets niet in orde was.

    In het kentekenregister kan een garagehouder de historie van de eigenaars bekijken. De garagehouder had dus, net als de andere garages, kunnen zien dat de auto pas een kleine week geleden was overgeschreven op de naam van de koper en nu alweer werd doorverkocht.

    We verzoeken de garagehouder dringend om de auto van Daan terug te geven, omdat er sprake is van bedrog. De garagehouder had kunnen weten dat er iets niet klopte.

    Te kwader trouw

    De garagehouder is het er niet mee eens en weigert de auto terug te geven. Daar gaan we echter niet mee akkoord. We dagvaarden de garagehouder, omdat hij te kwader trouw de auto heeft gekocht. Die realiseert zich dat hij de koop beter had moeten onderzoeken en kiest uiteindelijk eieren voor zijn geld.

    De volgende dag nog wordt de auto van Daan thuis afgeleverd door de garagehouder en schudden ze elkaar de hand. Daan heeft gelukkig zijn auto terug en gaat hem nu weer verkopen via Marktplaats. Wel heeft hij geleerd van deze affaire: hij zal zijn auto pas overschrijven op de naam van de koper nádat hij het geld daadwerkelijk op zijn rekening heeft.

    Sjaak Drinkenburg 

    Disclaimer

    In deze exclusieve serie vertellen juristen van DAS verhalen uit de praktijk. De verhalen die je hier leest, zijn echt gebeurd, maar de namen en kenmerken van de personages zijn fictief.

    Recht uit de praktijk

    In deze exclusieve serie schrijven juristen van DAS opmerkelijk verhalen uit de praktijk. In deze verhalen lees je hoe juristen aan de slag gaan met verschillende vraagstukken. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees...

    Meer artikelen van Recht uit de praktijk

    Ook interessant voor je

    Fraudeslachtoffers schamen zich vaak, maar het is cruciaal om direct te melden
    27 feb 20253 min leestijd

    Fraudeslachtoffers schamen zich vaak, maar het is cruciaal om direct te melden

    Steeds meer mensen die via Booking.com een accommodatie hebben geboekt, worden naderhand benaderd door oplichters die zich voordoen als medewerkers van het platform. Deze fraudeurs vragen naar persoonlijke en bankgegevens met als doel geld afhandig te maken. Hoe voorkom je het?

    Tikkie niet betaald: dit kun je doen om het op te lossen
    24 feb 20252 min leestijd

    Tikkie niet betaald: dit kun je doen om het op te lossen

    Niets is zo vervelend als iemand die jouw betaalverzoek negeert. Stel je voor: je hebt net een gezellige avond gehad met vrienden, je betaalt de rekening en stuurt een tikkie. Maar dan… stilte. Wat doe je dan? Hier zijn mijn tips.


    Dit moet je weten als klant van het failliete Stella
    14 nov 20242 min leestijd

    Dit moet je weten als klant van het failliete Stella

    Hoe zit het als je een fiets hebt besteld en betaald en de leverancier is failliet verklaard? Wat moet je dan doen? Wij leggen het uit in ons blog.

    Item 1 - 3 uit 3