blog

Factuur niet betaald: wordt Pauline (41) afgesloten van gas en elektra?

2 min leestijd06 jan 2023

Pauline (41) ontvangt haar jaarlijkse energie-eindafrekening: ruim 3000 euro. Ze schrikt zich rot: „Dit kan toch niet waar zijn?! Dit is echt veel meer dan ik normaal betaal.” Pauline weigert te betalen, maar dit komt haar nog duurder te staan...

Recht uit de praktijk

Bekijk meer

Een paar weken later ligt er weer een brief op de deurmat, maar deze keer met een nog naarder bericht: omdat ze de eindafrekening van de energieleverancier niet heeft betaald, dreigt de netbeheerder nu met afsluiting van gas en elektra.

Elektrische rolstoel

Ongerust belt Pauline me op en vraagt ze wat ze moet doen. „Ik heb nog nooit zo’n hoge eindafrekening gehad!”, zegt ze wanhopig. „Nu dreigen ze alles af te sluiten, maar ik zit in een elektrische rolstoel en kan geen dag zonder elektra thuis.”

Ik begrijp de zorg van Pauline, en ook dat het bericht van de netbeheerder een gevolg is van haar nalatige handelen.

Nog even geduld 

Om de feiten in deze situatie goed onderbouwd op papier te krijgen, vraag ik bij Paulines huisarts een verklaring op waaruit blijkt dat Pauline inderdaad afhankelijk is van een elektrische rolstoel. Vervolgens schrijf ik de netbeheerder aan om kenbaar te maken dat men niet tot afsluiting zou mogen overgaan.

Ook vraag ik een kopie van de betreffende eindafrekening inclusief specificatie op bij de energieleverancier – en daarbij ook eerdere afrekeningen, om deze goed te kunnen controleren en vergelijken. Ik heb deze nog niet ontvangen, dus we moeten nog even geduld hebben.

Afsluiting van de baan

Gelukkig is er inmiddels een reactie van de netbeheerder binnen: de afsluiting waarmee werd gedreigd, gaat niet door. Maar juichen is nog wat vroeg: mocht na onderzoek tóch blijken dat de eindafrekening klopt, dan zal ik in overleg met Pauline en de energieleverancier een betalingsregeling moeten treffen.

Klopt de eindafrekening toch niet? Dan dien ik direct een correctieverzoek in bij de energieleverancier. Tot die tijd is het afwachten, maar Pauline is in ieder geval blij dat de afsluiting van de baan is. Haar les: negeer nooit een energie-eindafrekening.

In deze exclusieve serie vertellen juristen van DAS verhalen uit de praktijk. De verhalen die je hier leest, zijn echt gebeurd, maar de namen en kenmerken van de personages zijn fictief. Dit verhaal is opgetekend door jurist Sjaak Drinkenburg.




Recht uit de praktijk

In deze exclusieve serie schrijven juristen van DAS opmerkelijk verhalen uit de praktijk. In deze verhalen lees je hoe juristen aan de slag gaan met verschillende vraagstukken. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees...

Meer artikelen van Recht uit de praktijk

Ook interessant voor je

Dit moet je weten als klant van het failliete Stella
14 nov 20242 min leestijd

Dit moet je weten als klant van het failliete Stella

Hoe zit het als je een fiets hebt besteld en betaald en de leverancier is failliet verklaard? Wat moet je dan doen? Wij leggen het uit in ons blog.

Hier moet je op letten bij verleidelijke verkooppraatjes
05 nov 20243 min leestijd

Hier moet je op letten bij verleidelijke verkooppraatjes

Als ondernemer of consument kun je telefonisch of fysiek te maken krijgen met verkopers die je proberen te verleiden om contracten af te sluiten onder valse voorwendselen. Deze praktijken kunnen je veel geld en stress kosten. Tips om niet in de val te lopen.

Plagiaat met AI door studenten: wat zijn de gevolgen?
12 sep 20243 min leestijd

Plagiaat met AI door studenten: wat zijn de gevolgen?

In het huidige digitale tijdperk speelt Artificiële Intelligentie (AI) een steeds grotere rol in ons dagelijks leven, inclusief het onderwijs. Hoge scholen en universiteiten hebben echter verschillende benaderingen als het gaat om het gebruik van AI door studenten. Landelijke richtlijnen kunnen helpen om duidelijkheid te scheppen en een eerlijk speelveld te creëren voor alle studenten.

1 van 3