veelgestelde-vragen
Festival? Dit zijn de juridische FAQ’s
Geen zomer zonder festivals. Zeker in Nederland: jaarlijks staan er honderden evenementen op de agenda. Verreweg de meeste draaien om muziek, maar ook liefhebbers van film, theater en dans komen deze festivalzomer ruimschoots aan hun trekken. Maar wat kun je doen als een festival door noodweer wordt afgelast of erger als je gewond raakt door een plots opkomende storm? Op onder andere die veel voorkomende vragen geeft Sjaak Drinkenburg juridische specialist bij DAS antwoord.
1. Hoe voorkom ik dat ik een vals ticket koop?
Het is belangrijk dat je een kaartje bij een officiële organisatie koopt. Blijkt er dan iets mis, dan kun je de verkopende partij aanspreken. Maar hoe weet je of een verkoper te vertrouwen is? Sites van oplichters zien er steeds professioneler uit. Daarom is het verstandig om even wat onderzoek te doen. weetwaarjekoopt.nl is een goede plek om te beginnen. En Google ook even om te zien welke recensies je tegenkomt.
Koop je een ticket van een ander? Doe dat dan bijvoorbeeld via Ticketswap. Deze organisatie bemiddelt tussen koper en verkoper, en neemt maatregelen om fraude te voorkomen. Koop je een ticket op Marktplaats? Zorg dan dat je de adresgegevens hebt van de verkoper. En haal het kaartje als het even kan persoonlijk op.
Je ziet ook steeds meer tickets die naamsgebonden zijn. Dat is op zich geen probleem, maar als je een ticket overneemt terwijl daar een andere naam dan die van de verkoper op staat, raad ik aan te controleren of die verkoper daadwerkelijk de partij is waarmee je contact hebt. De kans is dan namelijk aanwezig dat je met een handelaar te maken hebt, waarbij extra alertheid voor de geldigheid van de tickets is geboden.
2. Het evenement wordt afgelast, waar heb ik recht op?
De organisatie mag een evenement altijd afgelasten. Bijvoorbeeld als er noodweer op komst is of omdat de organisatie inschat dat het om een of andere reden niet veilig is om het evenement door te laten gaan. Vervelend natuurlijk, maar je hebt altijd recht op teruggave van jouw geld. Soms krijg je een alternatief aangeboden, zoals een nieuw ticket voor een andere datum. Maar daar hoef je niet mee akkoord te gaan.
3. Ik ben gewond geraakt bij een evenement, wat kan ik doen?
De organisator van een festival of evenement heeft een vergaande ‘zorgplicht’ voor bezoekers. Dat betekent dat de organisatie er alles aan moet doen om de veiligheidsrisico’s zoveel mogelijk te beperken of te voorkomen. Welke maatregelen nodig zijn, hangt af van de risico’s en de omstandigheden.
Als je gewond raakt tijdens een festival dan kan de organisatie hiervoor aansprakelijk zijn. Of dat zo is hangt af of hij onvoldoende aan zijn zorgplicht heeft voldaan. Dit wordt beoordeeld aan de hand van een aantal criteria: hoe groot was het risico, hoe ernstig waren de te verwachten gevolgen en hoe bezwaarlijk was het om maatregelen te nemen? Een organisator heeft dus een bepaalde verantwoordelijkheid, maar niet alle gevallen van letsel vallen onder die verantwoordelijkheid. Dat moet echt per geval beoordeeld worden. Zo heb je geen sterke zaak als je jouw schoenen uittrekt en snijwonden aan je voeten oploopt.
4. Help! Er staat een gênante foto van mij op een festivalsite. Hoe krijg ik die eraf?
Als een gênante foto van jou op Facebook belandt dan kun je hiertegen bezwaar maken. Wanneer je herkenbaar op de foto staat en een redelijk belang hebt tegen publicatie, dan moet de foto verwijderd worden.
Sjaak Drinkenburg
Ik ben een allround jurist en help zowel ondernemers als particulieren met hun juridische vragen en problemen rondom koopovereenkomsten, garantie, duurovereenkomsten, wonen en verbouwen. Ik ben een liefhebber van auto's, in h...
Meer artikelen van Sjaak Drinkenburg