blog
Beneficiair aanvaarden: zo doe je dat
In mijn blog van 11 april legde ik uit dat je als erfgenaam drie keuzemogelijkheden hebt om een nalatenschap te aanvaarden, waaronder beneficiair aanvaarden. Stel dat je daarvoor hebt gekozen, wat moet je dan doen? En wat komt er allemaal bij kijken? Ik leg het uit in dit blog.
Redactieteam
Bekijk meerBeneficiair aanvaarden kan uitkomst bieden als je niet zeker weet waar de nalatenschap uit bestaat. Door beneficiair te aanvaarden voorkom je namelijk dat je schulden van de overledene met je privévermogen moet betalen als de nalatenschap meer schulden dan bezittingen omvat. Je bent echter wel verplicht om de nalatenschap volgens de door de wet voorgeschreven regels af te wikkelen. Die regels moet je strikt naleven, anders kun je alsnog in privé aansprakelijk worden gesteld voor schulden van de overledene.
Je legt een verklaring bij de griffie af
Je kunt een nalatenschap beneficiair aanvaarden door langs te gaan bij de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene. Daar leg je dan bij de griffie een verklaring van beneficiaire aanvaarding af. Het kan ook schriftelijk. De verklaring kun je ook per post sturen aan de rechtbank. De verklaring wordt door de rechtbank ingeschreven in het boedelregister.
De zogenoemde ‘verklaring nalatenschap meerderjarige erfgenaam’ kun je downloaden via de website: www.rechtspraak.nl. Daar tref je ook informatie aan over de stukken die je bij de verklaring moet voegen. Neem een kopie van een geldig identiteitsbewijs (van jezelf) en een kopie van de overlijdensakte mee.
Gezamenlijk beneficiair aanvaarden
Willen meerdere erfgenamen beneficiair aanvaarden? Lever de verklaring dan gezamenlijk in bij de rechtbank. Of verstuur deze gezamenlijk per post. Je betaalt dan samen eenmaal het griffiegeld. Voor een verklaring van beneficiaire aanvaarding betaal je 134 euro griffierecht.
Je kunt dit zelf regelen en je hebt er geen notaris voor nodig.
Beneficiair aanvaarden door een termijn te laten verlopen
Je kunt een nalatenschap ook beneficiair aanvaarden door een termijn te laten verlopen. Stel: jouw mede-erfgenamen hebben beneficiair aanvaard. Zij hebben jou daarvan in kennis gesteld. Vanaf dat moment gaat er een termijn in van drie maanden. Je wordt geacht ook beneficiair te aanvaarden, tenzij je binnen deze termijn de nalatenschap alsnog zuiver aanvaardt of verwerpt.
Als er op dat moment door de kantonrechter aan jou al een termijn was gesteld om een keuze te maken dan moet je binnen die termijn (of verlengde termijn) actie ondernemen.
Let dus goed op als je een brief ontvangt van een notaris, advocaat of jurist. Er kan namelijk een termijn ingaan. Onderneem tijdig actie.
Minderjarigen
Een minderjarige kan niet zelf een keuze maken. Dat moet de wettelijke vertegenwoordiger (de ouder of de voogd) doen. Hij is verplicht om een verklaring van beneficiaire aanvaarding of verwerping af te leggen. Dit moet geregeld worden binnen drie maanden vanaf het tijdstip waarop de nalatenschap, of een aandeel daarin, de erfgenaam toekomt.
Heeft hij de termijn laten verlopen dan heeft de minderjarige de nalatenschap automatisch beneficiair aanvaard. Een minderjarige erfgenaam kan de nalatenschap namelijk niet zuiver aanvaarden. De wet beschermt de minderjarige voor schulden van de overledene.