blog

    Omgangsrecht grootouders: nieuwe wet biedt kansen voor opa’s en oma’s

    3 min leestijd19 jun 2024

    Het is hoog tijd dat er duidelijkheid komt over het wetsvoorstel om het omgangsrecht tussen grootouder en kleinkind laagdrempeliger te maken. In de praktijk zie ik dat rechtbanken in ons land anders omgaan met de anticipatie op dit wetsvoorstel.

    Lennard van Kesteren

    advocaat, mediator

    Bekijk meer

    Opa’s en oma’s die hun kleinkinderen niet of nauwelijks meer zien kunnen een omgangsverzoek indienen bij de rechtbank Om recht te hebben op een omgangsregeling moet sprake zijn van ‘family life’. Je moet aantonen dat je een nauwe band hebt die verder gaat dan het gebruikelijke opa-en-oma-contact.

    ‘Family life’ laten vervallen

    Er is een wetsvoorstel om deze drempel van ‘family life’ te laten vervallen. Iedere opa en oma kan dan, ongeacht of er family life was of is, een omgangsverzoek indienen. Opa’s en oma’s die hun kleinkind zelfs nog nooit gezien hebben, maar daar wel een band mee willen opbouwen, kunnen dan verzoeken om omgang.

    Verwacht toename aan omgangsverzoeken

    Ik verwacht dat met het ingaan van deze wet veel grootouders zo’n omgangsverzoek zullen indienen, omdat de groep grootouders zonder family life nu geen omgangsrechten hebben. Na de invoering van deze wet heeft iedere opa en oma ineens een recht op omgang.

    Rechtbanken oordelen nu verschillend

    Ik zie dat er momenteel verschillen zijn in de manier waarop rechtbanken in ons land anticiperen op dit specifieke wetsvoorstel. In 2023 anticipeerde de Rotterdamse Rechtbank in een uitspraak van 13 september 2023 al op dit wetsvoorstel en werd de family life-toets overgeslagen.

    In een zeer recente zaak van juridisch dienstverlener DAS deed de rechtbank in Roermond het tegenovergestelde. Deze rechtbank anticipeerde niet op het wetsvoorstel. Zij gaf aan dat het onduidelijk is of en zo ja, wanneer deze wet zal worden ingevoerd en of de uiteindelijke wet gelijkluidend aan het wetsvoorstel zal zijn als deze inderdaad wordt ingevoerd. De rechtbank acht het dan ook te vroeg om hierop vooruit te lopen en zal de geldende wet- en regelgeving toepassen.



    advocaat, mediator

    Lennard van Kesteren

    Bij DAS Zoetermeer werk ik als advocaat en MfN-registermediator. Als advocaat richt ik mij volledig op familie- en kinderzaken. Mijn specialisaties zijn personen- en familierecht, jeugdrecht en (AVG-)privacy rechten die hierm...

    Meer artikelen van Lennard van Kesteren

    Ook interessant voor je

    Alleen op vakantie met je kinderen? Zo voorkom je problemen
    17 feb 20253 min leestijd

    Alleen op vakantie met je kinderen? Zo voorkom je problemen

    Wil je als ouder alleen op vakantie naar het buitenland met je minderjarige kinderen? Dan moet je toestemming hebben van de andere ouder met het gezag. Vaak vergeten (gescheiden) ouders dat te regelen of komen er samen niet uit.

    Zet hulpbehoeften van kinderen centraal
    03 feb 20252 min leestijd

    Zet hulpbehoeften van kinderen centraal

    Een dringende oproep aan beleidsmakers en betrokken instanties om de wachtlijsten in de jeugdzorg aan te pakken en ervoor te zorgen dat de hulpbehoeften van kinderen centraal staan.

    Zes vragen over indexering alimentatie: is het verplicht en wat gebeurt er als je het niet toepast?
    25 nov 20243 min leestijd

    Zes vragen over indexering alimentatie: is het verplicht en wat gebeurt er als je het niet toepast?

    In dit blog beantwoorden we zes veelgestelde vragen over de indexering van alimentatie en bespreken we wat het gevolg is van deze jaarlijkse aanpassing.

    Item 1 - 3 uit 3