blog

    Rechter heeft het laatste woord over vaccinatie minderjarige kinderen

    3 min leestijd18 mrt 2024

    De NOS meldt dat Haagse kinderen fors minder worden gevaccineerd dan voorheen. Ook de Rechtspraak houdt zich hier regelmatig mee bezig als ouders het niet eens worden over het vaccineren van hun kind.

    Lennard van Kesteren

    advocaat, mediator

    Bekijk meer

    Ouders met gezag dienen samen te beslissen of zij hun kind laten vaccineren. Het is een belangrijke en ingrijpende beslissing, waarvoor beide ouders met het gezag toestemming moeten geven. Dat geldt overigens voor ouders die bij elkaar zijn en gescheiden ouders. Ouders zijn het echter niet altijd met elkaar eens.

    Mediator kan hulp bieden bij conflict over vaccinatie kinderen

    Als je samen als ouders er niet uitkomt of je je kind wel of niet laat vaccineren, ligt het voor de hand dat je hulp zoekt bij het voeren van dit gesprek met elkaar. Zo kun je samen naar een mediator toe om in gesprek te gaan met elkaar. Kom je er ook samen met een mediator niet uit, dan zit er veelal weinig anders op dan de zaak voor te leggen aan een rechter. Een rechter zal dan de knoop moeten doorhakken of het kind een prik krijgt of niet.

    Rijksvaccinatieprogramma in belang van kind

    Recent stond ik een vader bij die graag wilde dat zijn dochter werd gevaccineerd tegen HPV. De moeder wilde dit niet. De Rechtbank vond dat het Rijksvaccinatieprogramma moest worden gevolgd en hun dochter moest dus worden gevaccineerd. Vervolgens stelde de moeder hoger beroep in. Ook het Haagse Gerechtshof gaf de vader gelijk. Het Rijksvaccinatieprogramma is in het belang van ieder kind, aldus het Gerechtshof.

    Onenigheid kan ook oorzaak zijn

    Indien meer ouders het niet met elkaar eens kunnen worden over het vaccineren van hun kind en geen juridische stappen ondernemen hiervoor, kan dit mede een verklaring zijn waarom de vaccinatiegraad bij kinderen lijkt af te nemen.


    advocaat, mediator

    Lennard van Kesteren

    Bij DAS Zoetermeer werk ik als advocaat en MfN-registermediator. Als advocaat richt ik mij volledig op familie- en kinderzaken. Mijn specialisaties zijn personen- en familierecht, jeugdrecht en (AVG-)privacy rechten die hierm...

    Meer artikelen van Lennard van Kesteren

    Ook interessant voor je

    Alleen op vakantie met je kinderen? Zo voorkom je problemen
    17 feb 20253 min leestijd

    Alleen op vakantie met je kinderen? Zo voorkom je problemen

    Wil je als ouder alleen op vakantie naar het buitenland met je minderjarige kinderen? Dan moet je toestemming hebben van de andere ouder met het gezag. Vaak vergeten (gescheiden) ouders dat te regelen of komen er samen niet uit.

    Zet hulpbehoeften van kinderen centraal
    03 feb 20252 min leestijd

    Zet hulpbehoeften van kinderen centraal

    Een dringende oproep aan beleidsmakers en betrokken instanties om de wachtlijsten in de jeugdzorg aan te pakken en ervoor te zorgen dat de hulpbehoeften van kinderen centraal staan.

    Zes vragen over indexering alimentatie: is het verplicht en wat gebeurt er als je het niet toepast?
    25 nov 20243 min leestijd

    Zes vragen over indexering alimentatie: is het verplicht en wat gebeurt er als je het niet toepast?

    In dit blog beantwoorden we zes veelgestelde vragen over de indexering van alimentatie en bespreken we wat het gevolg is van deze jaarlijkse aanpassing.

    Item 1 - 3 uit 3