blog

Wat je moet weten over vertraagde en geannuleerde vluchten

3 min leestijd25 jul 2024

Of het nu een computerstoring is, een brandalarm of een technisch mankement. Er kunnen verschillende redenen zijn dat je vlucht vertraagd of geannuleerd wordt. Waar heb je dan recht op en wanneer? Ik zet ze voor je op een rij.

Redactieteam

Bekijk meer

Geannuleerde vlucht

Als je vlucht is geannuleerd, krijg je je ticketgeld terug of een vervangende vlucht, plus vergoeding voor redelijke kosten zoals eten en drinken. Bij een annulering moet er binnen zeven dagen worden terugbetaald. Bewaar je bonnen! Als je langer moet blijven, krijg je ook de extra hotelkosten terug. Afhankelijk van de reden en wanneer je het hebt gehoord, kun je ook een extra compensatie krijgen. Maar niet als je 14 dagen van tevoren bent geïnformeerd, een andere route hebt genomen zonder veel tijdverlies, of als er sprake is van overmacht.

Vertraagde vlucht

Je kunt een compensatie krijgen als je vlucht meer dan drie uur vertraagd is, je vanaf een EU-luchthaven vertrekt, je naar een EU-luchthaven vliegt met een EU-luchtvaartmaatschappij, en onder bepaalde voorwaarden als je naar een EU-luchthaven vliegt met een ticket waarbij tenminste één van de vluchtdelen door een EU-luchtvaartmaatschappij wordt uitgevoerd. De compensatie varieert van €250 tot €600, afhankelijk van de afstand en de duur van de vertraging. Je hoeft geen vouchers of tegoedbonnen te accepteren in plaats van deze vergoeding. Maar je kunt wel tegoedbonnen voor eten, drinken of overnachtingen accepteren. Dit geldt niet als er sprake is van overmacht.

Overmacht

Luchtvaartmaatschappijen hoeven geen financiële vergoeding te geven als er sprake is van overmacht, zoals slecht weer, een medisch incident aan boord of een staking van de luchtverkeersleiding.

Wereldwijde computerstoring

De wereldwijde computerstoring is ook een voorbeeld van overmacht. In principe is er geen recht op compensatie, omdat dit niet de schuld is van de luchtvaartmaatschappijen. Maar als je vlucht is geannuleerd en je bent uiteindelijk niet vertrokken, krijg je de kosten van je ticket terug. Andere kosten zoals gemiste vakantiedagen, hotelovernachtingen, verlofdagen, vooraf geboekte taxi’s en huurauto’s en gemiste festivals of activiteiten kunnen niet worden teruggevorderd. Als je wel bent vertrokken en extra kosten hebt gemaakt voor hotel, eten, drinken en taxi, heb je wel recht op vergoeding. Bewijs dit met gespecificeerde bonnen.

Meer informatie en tips

Bezoek voor meer informatie en tips bij problemen met je vlucht onze website. Op onze site vind je hier meer over je rechten bij vluchtvertraging. Voor vragen en informaitie over je rechten bij een geannuleerde vlucht kijk je hier. En als je een vergoeding wilt claimen bij de luchtvaartmaatschappij, gebruik dan onze gratis voorbeeldbrief vergoeding bij vluchtvertraging.

Dit blog is van Bernard Tuil, jurist contractenrecht bij DAS


Redactieteam

Het redactieteam van DAS.

Meer artikelen van Redactieteam

Ook interessant voor je

Vakantieganger vaak onwetend over ziektekosten in het buitenland
13 okt 20243 min leestijd

Vakantieganger vaak onwetend over ziektekosten in het buitenland

Wees voorbereid: zorgkosten kunnen hoger uitvallen. Veel vakantiegangers weten niet of ze goed verzekerd zijn tijdens hun reis. Vaak denken ze dat alles wel goed geregeld is, maar komen ze voor onverwachte kosten te staan als ze in het buitenland ziek worden.

Hoe zit het met betalen en terugkrijgen van je borg? Dit moet je weten en doen
01 aug 20243 min leestijd

Hoe zit het met betalen en terugkrijgen van je borg? Dit moet je weten en doen

Hoe voorkom je gedoe over terugbetaling borg? Wij geven tips.


 Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?
10 jul 20245 min leestijd

Van fatbike en elektrische step tot pedelec: wat mag wel en niet?

Als je deelneemt aan het verkeer ontkom je er niet aan: moderne elektrische voertuigen. Maar mogen ze op de openbare weg rijden? Ben je verzekerd als je een ongeval veroorzaakt? Kan je een boete krijgen als je ermee op de weg rijdt? En hoe zit het in het buitenland? In dit blog leggen we het uit.

Item 1 - 3 uit 3