blog

Geen transitievergoeding voor werknemer bij faillissement

3 min leestijd13 nov 2024

Winkelketen Blokker heeft faillissement aangevraagd. In geval van faillissement kunnen werknemers niet rekenen op de vergoeding die je normaal krijgt als je wordt ontslagen.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Bij een faillissement is de werkgever niet verplicht om een transitievergoeding te betalen. Werknemers hebben dus geen recht op deze vergoeding bij ontslag door de curator. Dat is met name zuur voor werknemers die al lange tijd in dienst zijn. Zij lopen enorme bedragen mis bij een faillissementsontslag.

Faillissementsuitkering van het UWV

In geval van een faillissement hebben werknemers wel recht op een faillissementsuitkering van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Deze uitkering dekt het loon over de laatste 13 weken voor het faillissement, plus achterstallige vakantietoeslag, niet-opgenomen vakantiedagen en pensioen over maximaal één jaar. Het UWV neemt de loonbetaling meestal niet over tijdens de periode van uitstel van betaling, maar werknemers wordt wel geadviseerd om een uitkeringsaanvraag bij UWV in te dienen vanwege betalingsonmacht van de werkgever.

Pensioenopbouw stopt

De pensioenopbouw stopt meestal bij een faillissement. Werknemers moeten contact opnemen met hun pensioenfonds om te informeren naar de gevolgen voor hun pensioenrechten.

Doorwerken tijdens faillissementsuitkering

In de periode waarin een faillissementsuitkering wordt verstrekt mag de curator van werknemers eisen dat ze komen werken. Weigeren werknemers dat, dan kan de curator het UWV informeren en kan het UWV een maatregel opleggen. Afhankelijk van de afspraken die gemaakt worden met de curator zou dat in het meest vergaande geval een blijvende gehele weigering van de WW-uitkering kunnen zijn. Ook kan de curator de (ontslagen) werknemers aan het concurrentiebeding houden.

Het is belangrijk voor werknemers om juridisch advies en ondersteuning te vragen als hen ontslag door een faillissement boven het hoofd hangt.

advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Grensoverschrijdend gedrag op de kerstborrel: wat zijn de gevolgen?
11 dec 20243 min leestijd

Grensoverschrijdend gedrag op de kerstborrel: wat zijn de gevolgen?

Wat zijn de gevolgen als je je misdraagt op de kerstborrel op je werk?


 Vol verwachting klopt ons hart....een ontslagbrief op de mat: een aantal missers op een rij
05 dec 20243 min leestijd

Vol verwachting klopt ons hart....een ontslagbrief op de mat: een aantal missers op een rij

Soms leiden ‘Sinterklaasacties’ tot arbeidsrechtelijke geschillen die zelfs leiden tot ontslag. We zetten een aantal missers op een rij.

Deelname aan demonstraties en discussies op de werkvloer: wat kan wel en niet?
12 jun 20243 min leestijd

Deelname aan demonstraties en discussies op de werkvloer: wat kan wel en niet?

Mag je werkgever het verbieden om deel te nemen aan een demonstratie en wat als de discussie oplaait op de werkvloer en je je onveilig voelt?

Item 1 - 3 uit 3