blog

Hotelmanager bezorgt Carla slapeloze nachten

3 min leestijd24 nov 2022

Carla (35) werkt fulltime als receptionist in een hotel. Ze heeft het niet breed, maar maakt er elke dag het beste van. Totdat Carla's manager ineens onverwachts met een vaststellingsovereenkomst voor haar neus staat. Lees hier wat je kunt doen als je zelf te maken krijgt met ontslag en/of een vaststellingsovereenkomst.

Recht uit de praktijk

Bekijk meer

“Ik heb al getekend, maar ik heb zo’n spijt. Ik had geen keuze.” De wanhoop van Carla is voelbaar door de telefoon als ze me belt. Carla vertelt me dat ze haar baan als receptionist bij een hotel dreigt te verliezen omdat ze haar werkzaamheden niet naar behoren zou uitvoeren.

Onverwachts had haar hotelmanager voor haar neus gestaan met een vaststellingsovereenkomst (ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd) in zijn handen. Hij zei: “Tekenen voor vrijdag 18.00 uur, anders vervalt het aanbod.”.

Bedenktijd

Carla was bang dat ze helemaal geen geld zou krijgen als ze niet direct zou tekenen. Maar nadat ze had gegoogled en er met vrienden over had gesproken, kreeg ze de indruk dat ze juist recht heeft op meer geld dan één maandsalaris. Inmiddels is ze bang dat ze het verkeerd heeft aangepakt en veel geld gaat mislopen. Geld dat ze nodig heeft voor haar forse vaste lasten en twee kinderen.

In paniek meldt ze zich bij mij. Gelukkig kan ik Carla meteen geruststellen. Na het tekenen van een vaststellingovereenkomst heb je namelijk altijd twee weken bedenktijd. In het geval van Carla zelfs drie weken, omdat haar werkgever haar niet op de bedenktermijn heeft gewezen..

Onjuiste informatie

Nadat Carla mij de overeenkomst heeft gemaild, bel ik direct haar werkgever met de mededeling dat Carla zich heeft bedacht en niet akkoord gaat met de vaststellingsovereenkomst. Niet alleen was de transitievergoeding die de werkgever bood veel lager dan de wettelijke transitievergoeding, ook had hij niet de juiste opzegtermijn gehanteerd, waardoor Carla ruim drie maandsalarissen zou mislopen.

Nieuwe baan

Na een brief van mij aan de werkgever is het, gelukkig voor Carla, snel geregeld. Ze krijgt een nieuwe – nu een juridisch juiste - vaststellingsovereenkomst met een betere vergoeding én de juiste opzegtermijn van drie maanden. Carla kan op deze manier in alle rust een nieuwe baan zoeken. Ze gaat voor een wat groter hotel met wat meer inhoudelijke uitdaging.

Twee weken later belt ze me op met goed nieuws. Ze heeft niet alleen een nieuwe baan gevonden, ze krijgt daar ook nog beter betaald. Zo zie je maar weer: als de ene deur sluit, gaat een andere open.

Sean Witteveen

Recht uit de praktijk

In deze exclusieve serie schrijven juristen van DAS opmerkelijk verhalen uit de praktijk. In deze verhalen lees je hoe juristen aan de slag gaan met verschillende vraagstukken. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees...

Meer artikelen van Recht uit de praktijk

Ook interessant voor je

Geen transitievergoeding voor werknemer bij faillissement
13 nov 20243 min leestijd

Geen transitievergoeding voor werknemer bij faillissement

Wat zijn je rechten bij ontslag door faillissement?

Deelname aan demonstraties en discussies op de werkvloer: wat kan wel en niet?
12 jun 20243 min leestijd

Deelname aan demonstraties en discussies op de werkvloer: wat kan wel en niet?

Mag je werkgever het verbieden om deel te nemen aan een demonstratie en wat als de discussie oplaait op de werkvloer en je je onveilig voelt?

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld
10 jan 20243 min leestijd

Verzwijgen uitzicht op nieuwe baan kost je geld

Het verzwijgen van uitzicht op een nieuwe baan kan uitmonden in het terugeisen van ontslagvergoedingen of zelfs resulteren in ontslag op staande voet. Lees hier hoe dat precies zit...

1 van 3