blog

Camper of caravan voor de deur: mag dat?

3 min leestijd20 jun 2024

De zomerperiode breekt aan. En als je ‘geluk’ hebt belemmert de caravan of camper van je buren al weken je uitzicht. Dit kan leiden tot veel ergernis, vooral als deze het zicht in de straat verstoort of waardevolle parkeerruimte ingenomen wordt. Maar wat zijn eigenlijk de regels? Ik zet vier belangrijke vragen & antwoorden op een rij.

Christa Verploeg

jurist, mediator

Bekijk meer

1. Waar vind ik de regels hierover?

De regels voor het parkeren van een caravan en/of camper zijn vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente waar je woont. In de APV staan de wettelijke regels die alleen in de betreffende gemeente van kracht zijn.

2. Hoe lang mag een camper of caravan op de openbare weg staan?

Deze regels kunnen per gemeente verschillen, maar meestal mag een camper of caravan maximaal drie dagen op de openbare weg staan. Soms is het nog korter, maar soms ook iets langer. In sommige gemeenten hangt dit ook af van het formaat van het voertuig. Zo mogen in sommige gemeenten bijvoorbeeld campers die langer zijn dan zes meter en breder dan 2.40 meter helemaal niet in de bebouwde kom staan.

3. Gelden voor eigen terrein andere regels?

Je zou denken dat als je de caravan of camper op eigen terrein zet dat die dan zo lang kan blijven staan als je wilt. Dat hoeft niet zo te zijn als die vanaf de openbare weg zichtbaar is. Bij klachten van buren geldt dan dat de termijn in de APV bindend is. De regels verschillen ook hier per gemeente.

4. Wat als je camper of caravan langer staat?

De beperkte periode van drie dagen is er omdat er anders mogelijk een gebrek aan parkeerplaatsen zou kunnen ontstaan en het uitzicht in de straat verstoord wordt.

Als er bij de gemeente klachten komen, wordt er actie ondernomen. Je riskeert dan een boete. Gemiddeld bedraagt de boete negentig euro. Laat je hem dan alsnog staan, kun je voor iedere dag een boete krijgen en kan het bedrag aardig oplopen. Ook kan het zijn dat jouw caravan of camper wordt weggesleept. De kosten daarvoor moet je zelf betalen.

Leefbaarheid in de straat

De meeste buren zullen het niet heel erg vinden als jouw caravan of camper af en toe een weekje voor de deur staat. De kans op klachten neemt toe als jouw caravan of camper langdurig in het zicht staat. Om problemen te voorkomen en de relatie met je buren prettig te houden, is het verstandig de termijn die jouw caravan of camper voor de deur staat zo kort mogelijk te houden.


jurist, mediator

Christa Verploeg

Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende z...

Meer artikelen van Christa Verploeg

Ook interessant voor je

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!
23 jul 20243 min leestijd

Plaats je een warmtepomp of airco? Denk aan de geluidsnorm!

Wil je een warmtepomp of airco plaatsen of heb je overlast ervan? Lees hier waar je rekening mee moet houden.

Na al die harde woorden een warme omhelzing…
18 dec 20233 min leestijd

Na al die harde woorden een warme omhelzing…

Soms kunnen mensen verbaal helemaal losgaan. Op elkaar dus. En dan kan het echt heel onvriendelijk worden. Zoals op de volkstuintjes, waar Anton* zijn draai als nieuw lid juist heeft gevonden. Zijn gezondheidsklachten worden minder en hij leeft helemaal op van het tuinieren in de buitenlucht.

Op die oprit stoppen de boze buurmannen met modder gooien
13 dec 20233 min leestijd

Op die oprit stoppen de boze buurmannen met modder gooien

Onenigheid, herrie of ander gedoe: het kan onder de beste buren voorkomen. Mediation helpt dan heel goed om de kou uit de lucht te halen.

1 van 3