blog

Kosten voor een huurwoning: wat mag wel en wat mag niet?

4 min leestijd06 dec 2019

Sarah en Tobias zijn samen opzoek naar een huurhuis in Amsterdam. Geen gemakkelijke opgave! Ze hebben al veel huizen bekeken, maar vissen telkens achter het net. Nu hebben ze een mooi huis op het oog, maar schrikken van de extra kosten die hierbij komen kijken. Tobias neemt contact met mij op, om helder te krijgen wat nou het verschil is tussen de waarborgsom, het sleutelgeld en de bemiddelingskosten. En wat mag wel en wat mag niet?

Redactieteam

Bekijk meer

Het is voor verhuurders gebruikelijk én wettelijk toegestaan om een waarborgsom te vragen aan een nieuwe huurder. Dit geeft de verhuurder meer zekerheid dat de huurder verantwoordelijk omspringt met de woning. Wanneer hij dit niet doet, krijgt hij de betaalde borg namelijk niet terug. De waarborgsom moet redelijk zijn, maar een strikte regel over het bedrag is er niet. Wanneer de huur eindigt en de woning netjes wordt opgeleverd, moet de verhuurder het borgbedrag terugbetalen.

Sleutelgeld

Sleutelgeld vragen is wettelijk niet toegestaan. De verhuurder vraagt hierbij geld aan de huurder voordat deze in de woning mag. Dit levert de verhuurder een onredelijk voordeel op. Hij hoeft immers geen prestatie te leveren, om het geld te krijgen. Ook vertrekkende huurders vragen soms geld in ruil voor de sleutel van het huis, wat ook niet is toegestaan.

Bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten zijn wettelijk alleen toegestaan als jij zelf een makelaar of andere bemiddelaar de opdracht hebt gegeven om een woning voor je te zoeken. Bemiddelingskosten worden ook wel administratiekosten, contractkosten of makelaarskosten genoemd. Werkt de bemiddelaar ook voor de verhuurder? Dan hoef je de bemiddelingskosten niet te betalen. Ook niet als de verhuurder niet betaalt voor de bemiddeling.

Wat kun je doen?

Sarah en Tobias weten nu waar ze op moeten letten. Heb jij onterecht sleutelgeld of bemiddelingskosten betaald? Maak dan gebruik van een van onze voorbeeldbrieven om het bedrag terug te vorderen: brief Bemiddelingskosten of brief Sleutelgeld. Heb jij je huurwoning netjes opgeleverd en krijg je toch de waarborgsom niet terug? Maak dan gebruik van onze voorbeeldbrief voor het terugvragen van de borg: brief Waarborgsom.

Redactieteam

Het redactieteam van DAS.

Meer artikelen van Redactieteam

Ook interessant voor je

Wateroverlast in huurwoning: vragen en antwoorden op een rij
12 dec 20244 min leestijd

Wateroverlast in huurwoning: vragen en antwoorden op een rij

Veel huurders maken zich zorgen over wateroverlast in en rond hun woningen. Hoe zit het dan met je rechten en plichten als huurder? Wij zetten een aantal vragen en antwoorden op een rij.

Wet betaalbare huur: wat zijn belangrijke wijzigingen?
02 jul 20243 min leestijd

Wet betaalbare huur: wat zijn belangrijke wijzigingen?

Welke wijzigingen zijn er met de nieuwe Wet betaalbare huur?

Freek (36) voor rechter gesleept vanwege opladen elektrische auto via huurwoning
29 dec 20223 min leestijd

Freek (36) voor rechter gesleept vanwege opladen elektrische auto via huurwoning

Rijd jij een elektrische of hybride auto en overweeg je deze auto op te laden met behulp van een laadkabel vanuit je huurwoning? Wees je dan bewust van de risico’s, want Freek (36) is bijna zijn huurwoning kwijtgeraakt. Lees nu ons laatste waargebeurde verhaal van Recht uit de Praktijk.

Item 1 - 3 uit 3