blog

Wet betaalbare huur: wat zijn belangrijke wijzigingen?

3 min leestijd02 jul 2024

De nieuwe huurwet is ingegaan en heeft tot doel de betaalbaarheid van huren voor middeninkomens te verbeteren. De wet zorgt ervoor dat mensen een betaalbare huurwoning kunnen krijgen met een huurprijs die past bij de kwaliteit van de woning.

Christa Verploeg

jurist, mediator

Bekijk meer

Regulering middenhuur

Op dit moment is het zo dat woningen met een aanvangshuurprijs onder de liberalisatiegrens – de zogenoemde ‘sociale huur’ – aan een puntenstelsel met een daarbij behorende maximale huurprijs gebonden zijn (aanvangshuurprijs 1 januari 20204 879,66 euro en max 147 punten). Voor woningen met een hogere aanvangshuurprijs – de zogenoemde ‘vrije sector’ – geldt dit niet.

De nieuwe regels zijn uitsluitend van toepassing op huurwoningen tot en met 186 punten (maximale huurprijs van 1.157,95 euro). Vanaf 187 punten geldt nog steeds dat sprake is van een vrijesectorwoning. Het betekent dat vanaf 1 juli 2024 het puntensysteem ook geldt voor de zogenaamde ‘middenhuur’-categorie, namelijk huurwoningen tussen de huidige liberalisatiegrens tot 186 punten.

Verhuurders moeten transparant zijn

Verhuurders moeten zich vanaf 1 juli 2024 houden aan de maximale huurprijs. Zij moeten meer transparant zijn over de opbouw van de huurprijs voor de huurwoning die zij verhuren. Het wordt onder meer verplicht om het puntenaantal van een huurwoning als bijlage aan de huurovereenkomst te voegen.

Boetes voor niet nakomen regels maximale huurprijs

Ook zal het mogelijk worden voor gemeenten om verhuurders boetes op te leggen als zij niet voldoen aan de regels omtrent de maximale huurprijs. Verhuurders hoeven echter nog niet bang te zijn om op korte termijn een boete te ontvangen. Er zal niet eerder dan vanaf 1 januari 2025 gehandhaafd worden.

Meer informatie over de wet

Op ismijnhuurteduur.nl kunnen huurders en verhuurders nagaan welke huur past bij de huurwoning. Als je meer over deze wet wilt weten of als je denkt dat je teveel huur betaalt dan kun je met ons contact opnemen.



jurist, mediator

Christa Verploeg

Als jurist help ik ondernemers en particulieren met het oplossen van hun problemen bij bijvoorbeeld het (ver)huren van bedrijfsruimte of woningen. Ook help ik hen bij geschillen op het gebied van de (ver)koop van onroerende z...

Meer artikelen van Christa Verploeg

Ook interessant voor je

Freek (36) voor rechter gesleept vanwege opladen elektrische auto via huurwoning
29 dec 20223 min leestijd

Freek (36) voor rechter gesleept vanwege opladen elektrische auto via huurwoning

Rijd jij een elektrische of hybride auto en overweeg je deze auto op te laden met behulp van een laadkabel vanuit je huurwoning? Wees je dan bewust van de risico’s, want Freek (36) is bijna zijn huurwoning kwijtgeraakt. Lees nu ons laatste waargebeurde verhaal van Recht uit de Praktijk.


 De Hoge Raad bevestigt: huurders hebben recht op huurkorting
03 feb 20223 min leestijd

De Hoge Raad bevestigt: huurders hebben recht op huurkorting

Lang keken verhuurders en huurders uit naar het oordeel van de Hoge Raad over de vraag of de huurprijs kan worden verminderd in verband met de coronapandemie. De Hoge Raad heeft onlangs duidelijkheid gegeven. Winkeliers en caféhouders kunnen aanspraak maken op een huurkorting. Wanneer kan er aanspraak gemaakt worden op een huurkorting, hoe stel je die vast en wat is nog meer belangrijk? Je leest het in dit blog.


 Wat als mijn verhuurder de huurprijs wil verhogen?
03 jul 20214 min leestijd

Wat als mijn verhuurder de huurprijs wil verhogen?

Jouw verhuurder mag één keer per jaar de huur verhogen. Huur je een woning in de sociale sector, dan wordt de huurverhoging wordt dan deels bepaald door de hoogte van jouw inkomen. Huur je in de vrije sector dan is er geen maximum aan de huurverhoging. Je verhuurder moet zich verder aan een paar regels houden.

1 van 3