blog

    De bedrijfsarts geeft niet voor niets advies: dat is dan 180.000 euro

    3 min leestijd23 sep 2023

    Een bedrijfsarts vervult een belangrijke rol als je arbeidsongeschikt bent. Je praat met deze deskundige over je ziekte, lichamelijk of geestelijk. Zijn adviezen zijn arbeidsrechtelijk bepalend en moeten in principe worden opgevolgd. Ook door een werkgever.

    Pascal Besselink

    advocaat

    Bekijk meer

    Dat brengt me op een recente zaak van een werknemer die overspannen thuis zat. Dat leidde tot een conflict met zijn werkgever. Heel vervelend natuurlijk. Al snel ziet de bedrijfsarts een oplossing: mediation. Werknemer en werkgever kunnen het beste om tafel gaan met een mediator. Bedoeling is dat ze met elkaar in gesprek gaan en samen werken aan een oplossing die zij ook samen zien zitten.

    Zijn werkgever wil niets van advies weten

    Dat is het plan, beter nog, het advies van de bedrijfsarts. Maar vreemd genoeg wil de werkgever daar niets van weten. Terwijl je toch zou denken dat je dan in ieder geval uit de impasse kunt raken, want die situatie is voor niemand wenselijk, laat staan gezond.

    Werknemer moet dan wel naar de rechter gaan

    Zijn werkgever doet niets met het constructieve advies van de bedrijfsarts. Ook loopt het conflict verder op. De werkgever neemt wel een ander initiatief: hij zet zijn loon en bonussen stop. De werknemer rest dan niets anders dan bij de rechter aan te kloppen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De rechter wijst dat toe. En zegt daarbij dat de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld: die heeft de adviezen van de bedrijfsarts om mediation in te zetten botweg geweigerd.

    Dat weigeren komt hem duur te staan

    Deze werkgever kan hier echt op zijn eigen blaren gaan zitten. Hij moet naast de transitievergoeding van bijna 80.000 euro ook nog een billijke vergoeding van 45.000 euro betalen, en daarnaast nog achterstallig loon en bonussen. In totaal maar liefst zo’n 180.000 euro. En daarmee is het toch wel een heel duur conflict geworden. Bijna een zekerheidje is het dat het opvolgen van het mediationadvies tot een goedkopere en betere oplossing had geleid. Het niet-opvolgen van het mediationadvies heeft hier dus vergaande (financiële) gevolgen.

    Mediation meestal wel de gekozen weg

    Meestal wordt het mediation-advies trouwens wel netjes opgevolgd. Het slagingspercentage in arbeidszaken is na mediation over het algemeen ook erg hoog. Neem mediation-adviezen dus serieus!

    Wil je meer weten over mediation?

    Mediation kan ook voor jou een goede oplossing zijn. Kijk dan op onze site voor meer informatie.

    In dit artikel van BNR Nieuwsradio vertel ik ook over deze zaak: Softwarebedrijf weigert mediaton en moet meer dan 180.000 betalen | BNR Nieuwsradio

    Dit blog is van Pascal Besselink, advocaat arbeidsrecht bij DAS
    advocaat

    Pascal Besselink

    Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

    Meer artikelen van Pascal Besselink

    Ook interessant voor je

    Onbeperkt verlof verhoogt risico op discussies bij eindigen arbeidsovereenkomst
    27 mrt 20253 min leestijd

    Onbeperkt verlof verhoogt risico op discussies bij eindigen arbeidsovereenkomst

    Steeds meer bedrijven voeren onbeperkt vakantieverlof in. Dit houdt in dat werknemers geen vast aantal vakantiedagen hebben, maar vrij kunnen nemen wanneer ze willen. Het idee klinkt aantrekkelijk. Toch roept deze regeling ook juridische vraagtekens op, die werkgevers niet uit het oog mogen verliezen.

    Loon doorbetalen als je werknemer is uitgevallen door schuld van een ander: kun je kosten verhalen?
    27 mrt 20254 min leestijd

    Loon doorbetalen als je werknemer is uitgevallen door schuld van een ander: kun je kosten verhalen?

    Als een werknemer door toedoen van een aansprakelijke partij arbeidsongeschikt raakt, heeft de werkgever recht op een vergoeding van de loonschade. De werkgever van Freek kan de loonschade dus verhalen op de aansprakelijke partij. Dit heet loonregres.

    Werkgevers moeten niet alleen oog hebben voor de klager, maar ook voor de beklaagde'
    26 mrt 20253 min leestijd

    Werkgevers moeten niet alleen oog hebben voor de klager, maar ook voor de beklaagde'

    Inmiddels zal iedere werkgever zich bewust zijn van het feit dat er binnen de organisatie aandacht besteed moet worden aan beleid voor grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe geef je dat in de praktijk vorm. Wij zetten het uiteen.

    Item 1 - 3 uit 3