blog

Exit thuiswerkadvies: wat betekent dit in de praktijk?

3 min leestijd16 apr 2022

Op de dag waarop het precies twee jaar geleden was dat de regering, in verband met het uitbreken van het coronavirus in Nederland, een eerste lockdown afkondigde en werknemers massaal thuis gingen werken, kondigde de regering aan dat het thuiswerkadvies verdwijnt. Maar wat zegt dit eigenlijk? Heeft intrekking van het thuiswerkadvies arbeidsrechtelijke gevolgen?

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

In de huidige wetgeving bestaat geen absoluut recht op thuiswerken. Werknemers kunnen wel op grond van de Wet flexibel werken bij de werkgever een verzoek om de arbeidsplaats te wijzigen indienen. De werkgever overweegt vervolgens het verzoek van de werknemer en pleegt overleg met de werknemer indien hij het verzoek afwijst. Er hoeven geen zwaarwegende belangen te zijn voor afwijzing, maar de werkgever moet het wel overleggen. That’s it!

Sprake van werkweigering

Werkgevers mogen hun personeel dus vragen om volledig terug te komen naar kantoor of de werkvloer. Werknemers kunnen dat niet zomaar weigeren, ook niet uit angst voor besmetting of omdat ze vanwege corona al ruim een jaar hebben thuisgewerkt. Is er een veilige en gezonde werkplek? Dan moet een werknemer wel komen. Anders is er namelijk sprake van werkweigering. In de praktijk zal een verschil van mening niet vaak leiden tot ontslag. Veruit de meeste werkgevers en werknemers komen er onderling wel uit.

Hoge brandstofprijzen

De hoge brandstofprijzen kunnen voor werknemers ook een reden zijn om thuis te willen werken, maar ook dat is geen reden om thuiswerken af te kunnen dwingen. Er bestaat simpelweg geen wettelijk recht daarvoor. Uit onderzoek blijkt dat een op de drie werknemers overweegt een andere baan te zoeken als zijn werkgever eist dat hij vaker naar kantoor komt. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt zou het zomaar kunnen dat werkgevers toch wat coulanter omgaan met een verzoek om thuis te werken.

Advies

Overleg en begrip voor elkaars standpunt is de basis. Kijk enerzijds naar wat praktisch nodig is om de werknemer de veiligheid en zekerheid te kunnen geven dat hij op een veilige manier zijn werk kan blijven doen. Kijk anderzijds wat nodig is voor de werkgever om efficiënter te kunnen werken. Maak vooral duidelijke afspraken met elkaar en kijk naar de mogelijkheden. Leg die afspraken vast in een document, zodat je daar altijd op terug kunt vallen.

Hulp nodig?

Een juridisch conflict kan iedereen krijgen. Dan is het fijn om te weten dat er ruim 800 juristen en bijna 100 advocaten van DAS voor jou klaar staan. Ook als je niet verzekerd bent. Wij zijn meesters in juridische hulp en meesters in het inleven in jouw situatie. Wij snappen dat een juridisch conflict een stressvolle situatie kan zijn. Laat ons je helpen als je er niet helemaal uitkomt. Op das.nl/ondernemer vind je alvast meer informatie. DAS. Meesters in juridische hulp.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?
08 aug 202421 min leestijd

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?

Een podcast over de te volgen stappen als je werknemer zijn werk niet goed doet.

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?
03 jul 20243 min leestijd

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?

Wat zijn de plannen voor het arbeidsrecht met nieuwe coalitie? Een drietal onderwerpen uitgelicht.

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd
19 jun 20243 min leestijd

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd

Elke dag tien minuten eerder op je werk zijn om de systemen op te starten, zonder daarvoor betaald te krijgen. Dit was de realiteit voor een callcentermedewerker die van zijn werkgever eist dat hij vijf en een half jaar aan onbetaalde opstarttijd betaalt. Het Hof erkende deze tijd als arbeidstijd, een beslissing die de werknemer recht gaf op de loonvordering.

1 van 3