blog

    Geheimhoudingsbeding: waarom vaak standaard in een arbeidscontract?

    3 min leestijd12 jun 2022

    Een geheimhoudingsbeding is in heel veel arbeidscontracten opgenomen. Sterker nog, het staat vaak standaard in een arbeidsovereenkomst, terwijl dat niet altijd nodig is.

    Pascal Besselink

    advocaat

    Bekijk meer

    Van werknemers die werken achter de schermen bij talentenshows tot vakkenvullers. In verschillende sectoren en functies is een geheimhoudingsbeding vaak standaard opgenomen in een arbeidsovereenkomst. Veelal op straffe van een boete die kan oplopen tot duizenden euro’s.

    Geen productinformatie delen

    Voor werkgevers is het vaak logisch dat er een geheimhoudingsbeding in een arbeidscontract wordt opgenomen. Zij willen uiteraard niet dat werknemers bij de concurrent gevoelige informatie gaan delen. Met het opnemen van een geheimhoudingsbeding kan dat voorkomen worden. Een geheimhoudingsplicht houdt in dat je geen bedrijfsgeheimen mag delen of verspreiden richting derden als dat (aantoonbare) schade aan het bedrijf kan aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan niet openbare prijs- en productinformatie of informatie over de werkprocessen. Simpel gezegd: wie een hoge functie heeft bij Coca Cola mag opgedane kennis over de productieprocessen niet delen met Pepsi.

    Vaak in combinatie met concurrentiebeding of relatiebeding

    Vaak zie je het geheimhoudingsbeding in combinatie met een concurrentiebeding terug in arbeidscontracten en soms in combinatie met een relatiebeding. Toch komen er bijna nooit zaken over de geheimhoudingsplicht bij de rechter. Dat komt omdat het heel moeilijk is om te bewijzen dat een werknemer in overtreding is. Want wanneer is er sprake van bedrijfsgevoelige informatie? Wat is dat precies? En wanneer deel je dat? Door er op een verjaardag over te praten of door het naar de concurrent te mailen? En hoe controleer je of zoiets daadwerkelijk schade heeft aangericht bij een bedrijf?

    Duidelijke omschrijving

    In veel contracten blijft dat vaag. Je kunt je wel afvragen of zo’n beding in een contract van bijvoorbeeld een vakkenvuller moet worden opgenomen of dat het enkel leidt tot bangmakerij. Ik adviseer werkgevers in ieder geval om duidelijk te omschrijven in welke gevallen er sprake is van bedrijfsinformatie en benoem ook voorbeelden wanneer een werknemer de zwijgplicht precies verbreekt. Dan is het voor alle partijen duidelijk. En mocht de zaak voor een rechter komen? Dan kom je goed beslagen ten ijs.

    Hulp nodig?

    Heb je een vraag over een NDA of geheimhoudingsovereenkomst? We helpen je graag met je vraag! Bekijk hoe je zelf een geheimhoudingsovereenkomst kunt opstellen. Of laat ons het voor je doen. Natuurlijk kun je ons ook altijd bellen voor advies, op telefoonnummer 088 3279 832.

    Disclaimer

    Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

    advocaat

    Pascal Besselink

    Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

    Meer artikelen van Pascal Besselink

    Ook interessant voor je

    Onbeperkt verlof verhoogt risico op discussies bij eindigen arbeidsovereenkomst
    27 mrt 20253 min leestijd

    Onbeperkt verlof verhoogt risico op discussies bij eindigen arbeidsovereenkomst

    Steeds meer bedrijven voeren onbeperkt vakantieverlof in. Dit houdt in dat werknemers geen vast aantal vakantiedagen hebben, maar vrij kunnen nemen wanneer ze willen. Het idee klinkt aantrekkelijk. Toch roept deze regeling ook juridische vraagtekens op, die werkgevers niet uit het oog mogen verliezen.

    Loon doorbetalen als je werknemer is uitgevallen door schuld van een ander: kun je kosten verhalen?
    27 mrt 20254 min leestijd

    Loon doorbetalen als je werknemer is uitgevallen door schuld van een ander: kun je kosten verhalen?

    Als een werknemer door toedoen van een aansprakelijke partij arbeidsongeschikt raakt, heeft de werkgever recht op een vergoeding van de loonschade. De werkgever van Freek kan de loonschade dus verhalen op de aansprakelijke partij. Dit heet loonregres.

    Werkgevers moeten niet alleen oog hebben voor de klager, maar ook voor de beklaagde'
    26 mrt 20253 min leestijd

    Werkgevers moeten niet alleen oog hebben voor de klager, maar ook voor de beklaagde'

    Inmiddels zal iedere werkgever zich bewust zijn van het feit dat er binnen de organisatie aandacht besteed moet worden aan beleid voor grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe geef je dat in de praktijk vorm. Wij zetten het uiteen.

    Item 1 - 3 uit 3