blog

Nieuw wetsvoorstel: oordeel bedrijfsarts leidend bij toets UWV re-integratie-inspanningen

3 min leestijd05 dec 2020

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 1 oktober 2020 een wetsvoorstel ingediend dat tot meer zekerheid moet leiden voor werkgevers wanneer hun re-integratie inspanningen door het UWV worden getoetst bij de aanvraag van een WIA-uitkering voor een werknemer die al 104 weken arbeidsongeschikt is. Het medisch advies van de bedrijfsarts zou hierbij leidend moeten worden.

Joyce Bender

advocaat

Bekijk meer

Het streven is dat de wijziging per 1 september 2021 ingaat. De voorgestelde wijziging vloeit voort uit een roep van werkgevers die willen kunnen vertrouwen op het advies van de bedrijfsarts die hun gedurende de periode van re-integratie heeft geadviseerd. Nu is het zo dat UWV bij de aanvraag voor een WIA-uitkering voor een werknemer die 104 weken arbeidsongeschikt is, aan de hand van het re-integratieverslag van de bedrijfsarts toetst of de werkgever voldoende re-integratie inspanningen heeft verricht. Dit noemt men de zogenaamde ‘RIV-toets’, Het UWV laat deze toets uitvoeren door een arbeidsdeskundige en een verzekeringsarts. De verzekeringsarts kan een eigen medisch oordeel geven over de beperkingen en inzetbaarheid van de werknemer.

Verschillende inzichten bedrijfsarts en verzekeringsarts

Het kan voorkomen dat de bedrijfsarts tot een ander oordeel komt dan de verzekeringsartsen en dat kan werkgevers duur komen te staan. Het UWV kan namelijk een loonsanctie opleggen aan werkgevers als zij onvoldoende re-integratie-inspanningen hebben verricht. Zij moeten dan maximaal 52 weken langer het loon van de arbeidsongeschikte werknemer doorbetalen.

Minister Koolmees acht verandering noodzakelijk

Het wetsvoorstel van minister Koolmees moet ervoor zorgen dat de RIV-toets nog slechts uitgevoerd wordt door een arbeidsdeskundige van het UWV. Het is de bedoeling dat UWV geen verzekeringsarts meer zal inschakelen om het medisch advies van de bedrijfsarts te toetsen. De RIV-toets wordt dan nog enkel door een arbeidsdeskundige van UWV uitgevoerd die nog slechts toetst of partijen de re-integratie-inspanningen hebben verricht die passend zijn bij het medisch advies van de bedrijfsarts.

Minder risico op loonsanctie

De voorgestelde nieuwe situatie heeft als voordeel voor werkgevers dat zij minder risico lopen op een loonsanctie. Een loonsanctie kan in ieder geval niet meer opgelegd worden vanwege een medisch verschil van inzicht tussen de bedrijfsarts en de verzekeringsarts.

Wil je meer informatie over de stappen in een re-integratietraject? Kijk dan op onze site.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

advocaat

Joyce Bender

Ik ben een ervaren advocaat (vanaf 2011 werkzaam bij DAS) die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht. In 2018 rondde ik de postacademische specialisatieopleiding Grotius Arbeidsrecht cum laude af. Cliënten kunnen bij mij tere...

Meer artikelen van Joyce Bender

Ook interessant voor je

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?
08 aug 202421 min leestijd

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?

Een podcast over de te volgen stappen als je werknemer zijn werk niet goed doet.

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?
03 jul 20243 min leestijd

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?

Wat zijn de plannen voor het arbeidsrecht met nieuwe coalitie? Een drietal onderwerpen uitgelicht.

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd
19 jun 20243 min leestijd

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd

Elke dag tien minuten eerder op je werk zijn om de systemen op te starten, zonder daarvoor betaald te krijgen. Dit was de realiteit voor een callcentermedewerker die van zijn werkgever eist dat hij vijf en een half jaar aan onbetaalde opstarttijd betaalt. Het Hof erkende deze tijd als arbeidstijd, een beslissing die de werknemer recht gaf op de loonvordering.

1 van 3