blog

Tattooverbod op de werkvloer: balans tussen goed werkgeverschap en persoonlijke vrijheid

3 min leestijd26 jul 2023

Mag een werkgever zichtbare tatoeages bij werknemers verbieden tijdens de uitoefening van de werkzaamheden? Een vraag die zich in de zomermaanden vaker voordoet.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

De vraag over het al dan niet toestaan van zichtbare tatoeages op de werkvloer is een complex vraagstuk dat het wettelijk instructierecht van werkgevers en het grondrecht van persoonlijke levenssfeer van werknemers met elkaar confronteert. In 2020 speelde in een procedure bij de kantonrechter Rotterdam exact deze vraag waarin deze twee rechten moesten worden (af)gewogen.

Het tatoeagebeleid van RET

De werkgever (RET) in deze procedure hanteert voor haar werknemers, die ook buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA-OV) zijn, een tatoeagebeleid. Dit beleid houdt in dat het deze werknemers verboden is hun tatoeages zichtbaar te hebben tijdens de uitvoering van hun dienst in uniform.

Grenzen aan het stellen van regels

De kantonrechter in Rotterdam oordeelde dat er grenzen zijn aan het stellen van regels met betrekking tot tatoeages (of aan lichaamsversieringen in het algemeen), met name als deze in strijd zijn met goed werkgeverschap, redelijkheid en billijkheid, en/of fundamentele grondrechten van werknemers. De kantonrechter oordeelde in dit geval echter dat het tatoeagebeleid van de RET deze grenzen niet overschrijdt.

Hoger Beroep slaagt

De vakorganisatie liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep. En met succes. Het Gerechtshof Den Haag oordeelde namelijk dat de grenzen van het instructierecht wél worden overschreden door het tatoeagebeleid en dit beleid in strijd is met goed werkgeverschap.

Duidelijk beleid over tatoeages noodzakelijk

Voor werkgevers die regels willen stellen omtrent het verbieden van tatoeages, piercings en andere lichaamsversieringen, is het essentieel om een helder en zorgvuldig beleid te formuleren en communiceren. Daarnaast moet dit beleid consequent worden toegepast. Het is echter belangrijk om te beseffen dat dit beleid en het instructierecht altijd juridisch kunnen worden getoetst, Het risico bestaat dat het in strijd met goed werkgeverschap of te beperkend voor de vrijheid van werknemers wordt beschouwd.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Mag je personeel zelf kiezen waar het werkt? Vier vragen over thuiswerken op een rij
06 feb 20252 min leestijd

Mag je personeel zelf kiezen waar het werkt? Vier vragen over thuiswerken op een rij

In de Verenigde Staten heeft de nieuwe president Donald Trump meteen strenge maatregelen ingevoerd. Hij stuurde een e-mail naar twee miljoen ambtenaren met de boodschap dat wie niet op kantoor wilde werken, helemaal niet meer hoefde te komen. Hoe is dat in Nederland voor werkgevers? Mag een werkgever hier ook eisen dat werknemers naar kantoor komen?


Kunnen werknemers afdwingen dat zij buiten de spits mogen reizen?
05 feb 20253 min leestijd

Kunnen werknemers afdwingen dat zij buiten de spits mogen reizen?

Onlangs riep minister Madlener automobilisten op om vaker buiten de spits te reizen. Maar hebben werknemers daar eigenlijk recht op? Wij zetten vijf vragen en antwoorden op een rij.

Werknemer heeft de regie bij ontslag op staande voet
11 dec 20243 min leestijd

Werknemer heeft de regie bij ontslag op staande voet

Het geven van ontslag op staande voet lijkt zo simpel maar gaat vaak mis, omdat werkgevers niet de juiste formaliteiten volgen. Werkgevers moeten zich goed laten informeren over het geven van ontslag op staande voet en bewust zijn van de risico's.

Item 1 - 3 uit 3