blog

Transitievergoeding zorgt voor duivels dilemma voor veel ondernemers

3 min leestijd14 feb 2021

Steeds meer ondernemers kunnen de transitievergoeding voor ontslagen werknemers niet meer betalen. Wij merken dat in onze praktijk, maar ook organisaties zoals Koninklijke Horeca Nederland en Ondernemend Nederland bevestigen dat.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Wij zien bij DAS steeds meer ontslagzaken waarbij werkgevers niet of minder vergoeding kunnen betalen. Steeds meer bedrijven komen in financiële nood. Een van de mogelijkheden om kosten te beperken en het hoofd boven water te houden, is snijden in de personeelskosten. Maar voor veel ondernemers is het lastig om de transitievergoeding te voldoen. Zeker als mensen lang in dienst zijn, kan het een enorme kostenpost opleveren. Die transitievergoeding kan oplopen tot een maximum van 84.000 euro of een jaarsalaris als iemand meer dan die 84.000 euro per jaar verdient.

Noodgedwongen mensen in dienst houden

Bedrijven moeten daardoor bijna noodgedwongen mensen in dienst houden. En dat is ook meteen het dilemma: iemand in dienst houden kan betekenen dat een bedrijf alsnog failliet gaat en daar heeft niemand wat aan. Veel ondernemers worstelen daarmee. Vaak willen werkgever en werknemer er wel samen uitkomen en wordt er onderling toch naar een oplossing gezocht. Bijvoorbeeld dat de werknemer met een minder bedrag aan transitievergoeding genoegen neemt. Je zult begrijpen dat het op de werkvloer tot dilemma’s en discussies leidt. Werknemers hebben immers ook te maken met hun eigen financiële situatie en zullen bij het eindigen van de arbeidsovereenkomst aangewezen zijn op een lagere WW-uitkering.

Geen maatwerk

De transitievergoeding is een wettelijke verplichting sinds 2015 en geldt ook voor ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen. Ongeacht de wijze waarop de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever eindigt en ongeacht de ontslaggrond, heeft iedere werknemer hier dus wettelijk gewoon recht op. Rechters hebben niet de mogelijkheid om maatwerk toe te passen en kunnen dus geen rekening houden met specifieke situaties. Zij kunnen dan ook niet bepalen dat de werkgever slechts een gedeelte van de transitievergoeding hoeft te betalen. Wel kan de rechter bepalen dat de transitievergoeding in termijnen kan worden voldaan, maar dat is vaak niet de oplossing die werkgevers in financiële nood wensen.

Geen uitzondering

Minister Koolmees heeft al aangegeven dat er voor deze uitzonderlijke coronasituatie geen uitzondering komt voor het betalen van transitievergoeding. Ik vrees dat het probleem de komende tijd groter zal worden. Wellicht helpt het om in de toekomst nog eens op de deur van de minister te kloppen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het berekenen van een transitievergoeding en wanneer een werknemer daarvoor in aanmerking komt? Kijk dan op onze site voor meer informatie of download onze gratis e-paper Transitievergoeding.

Pascal Besselink sprak over dit onderwerp in de uitzending van De Ochtendspits bij BNR Nieuwsradio.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?
08 aug 202421 min leestijd

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?

Een podcast over de te volgen stappen als je werknemer zijn werk niet goed doet.

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?
03 jul 20243 min leestijd

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?

Wat zijn de plannen voor het arbeidsrecht met nieuwe coalitie? Een drietal onderwerpen uitgelicht.

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd
19 jun 20243 min leestijd

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd

Elke dag tien minuten eerder op je werk zijn om de systemen op te starten, zonder daarvoor betaald te krijgen. Dit was de realiteit voor een callcentermedewerker die van zijn werkgever eist dat hij vijf en een half jaar aan onbetaalde opstarttijd betaalt. Het Hof erkende deze tijd als arbeidstijd, een beslissing die de werknemer recht gaf op de loonvordering.

1 van 3