blog

Werkgever moet in actie komen voor lage WW-premie

3 min leestijd19 jan 2020

Je trouwe werknemer die al jaren bij je in dienst is en met je wie je mondeling allerlei afspraken hebt gemaakt, kan je vanaf 1 januari 2020 extra geld kosten. Dat geldt ook voor je werknemer van wie een tijdelijk contract stilzwijgend is overgegaan in een vaste aanstelling en er geen nieuw contract is opgesteld.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

Nu hoor ik je denken: huh? Je stelt toch altijd een arbeidscontract op? Niet alle werkgevers en werknemers doen dat. Het is ook niet verplicht. De nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans, die per 1 januari 2020 ingaat, verplicht dat ook niet.

Hoge of lage ww-premie

De Wet arbeidsmarkt in balans wil vast werk stimuleren. Daarom betalen werkgevers voor werknemers met een vast dienstverband een lage ww-premie per 1 januari 2020. Voor flexwerkers moet een hogere premie worden betaald.

Voorwaarden

Om voor die lagere premie in aanmerking te komen moet er vanaf 1 april 2020 een schriftelijke arbeidsovereenkomst zijn, waaruit blijkt dat de werknemer een vast dienstverband heeftIs er geen arbeidsovereenkomst? Dan ben je als werkgever verplicht de hoge ww-premie te betalen. De premie wordt berekend vanaf 1 januari 2020.

Administratieve rompslomp

Eerlijk gezegd vind ik dat dit onnodige administratieve rompslomp oplevert. Dat gaf ik ook al aan in het Financieele Dagblad vandaag.Toch adviseer ik werkgevers om, als dat nog niet is gebeurd, alsnog een schriftelijke arbeidsovereenkomst met werknemer te sluiten en alle personeelsdossiers te lichten om te kunnen zien of van alle werknemers die voor onbepaalde tijd in dienst zijn wel een schriftelijke arbeidsovereenkomst aanwezig is. Mocht dat niet zo zijn? Regel het alsnog vóór 1 april, want dat scheelt je een heleboel geld.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het opstellen van een arbeidscontract? Kijk dan in onze Documentservice voor voorbeelden.

advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?
08 aug 202421 min leestijd

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?

Een podcast over de te volgen stappen als je werknemer zijn werk niet goed doet.

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?
03 jul 20243 min leestijd

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?

Wat zijn de plannen voor het arbeidsrecht met nieuwe coalitie? Een drietal onderwerpen uitgelicht.

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd
19 jun 20243 min leestijd

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd

Elke dag tien minuten eerder op je werk zijn om de systemen op te starten, zonder daarvoor betaald te krijgen. Dit was de realiteit voor een callcentermedewerker die van zijn werkgever eist dat hij vijf en een half jaar aan onbetaalde opstarttijd betaalt. Het Hof erkende deze tijd als arbeidstijd, een beslissing die de werknemer recht gaf op de loonvordering.

1 van 3