blog
Werkgevers niet altijd goed op de hoogte: wettelijke vakantiedagen vervallen niet automatisch
Het is een veelvoorkomend misverstand onder werkgevers dat wettelijke vakantiedagen automatisch vervallen in juli als ze niet op tijd worden opgenomen. Dit is echter niet automatisch het geval en veel werkgevers en werknemers zijn zich hier niet van bewust.
In Nederland heeft iedere werknemer recht op wettelijke vakantiedagen. Het aantal vakantiedagen dat een werknemer heeft, hangt af van het aantal dagen dat hij of zij werkt. Bij een fulltime dienstverband heeft een werknemer recht op 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. Deze dagen moeten worden opgenomen binnen zes maanden na het einde van het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd, tenzij de werknemer niet in staat is geweest vakantie op te nemen. Dus de wettelijke vakantiedagen over 2023 vervallen op 1 juli 2024.
Nauwkeurig en tijdig informeren
Veel werkgevers denken ten onrechte dat wettelijke vakantiedagen automatisch vervallen op 1 juli als ze niet op tijd zijn opgenomen. Dit is echter niet het geval. De werkgever moet ervoor zorgen dat de werknemer daadwerkelijk in staat is zijn vakantie op te nemen én moet hem tijdig informeren dat hij niet-opgenomen vakantiedagen dreigt te verliezen. Dit betekent dat de werkgever de werknemer op nauwkeurige wijze én tijdig moet informeren over zijn vakantiedagen, zodat deze daar nog gebruik van kan maken. Doet de werkgever dat niet? Dan komen die dagen, of een financiële vergoeding daarvoor, niet te vervallen.
Werkgever moet werknemer in staat stellen om vakantie op te nemen
Het Gerechtshof Den Haag oordeelde in 2022 dat de werknemer als de zwakkere partij binnen een dienstverband moet worden beschouwd. Het recht op jaarlijkse vakantie met behoud van loon mag niet verloren gaan zonder dat de werknemer daadwerkelijk de mogelijkheid heeft gehad daarvan gebruik te maken. Het Hof oordeelde daarom dat de werkgever de plicht heeft om de werknemer in staat te stellen om dat recht op vakantie uit te oefenen. Heeft een werkgever zijn werknemer niet over zijn vakantierechten geïnformeerd, hem niet in staat gesteld de vakantiedagen op te nemen en hem niet over de gevolgen van het niet opnemen geïnformeerd? Dan kan de werkgever geen beroep op verval of verjaring van vakantiedagen doen.
Niet naleven kan leiden tot conflicten
Het is begrijpelijk dat werkgevers deze regels rondom vakantiedagen niet altijd kennen. Het is echter wel belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels, omdat het niet naleven ervan kan leiden tot conflicten met werknemers. Als een werknemer zijn vakantiedagen niet heeft kunnen opnemen, omdat de werkgever hem of haar daar niet op heeft gewezen, kan dit tot onvrede leiden en zelfs tot juridische stappen.
Om conflicten te voorkomen, is het daarom verstandig om als werkgever proactief te zijn en werknemers op tijd te informeren over hun vakantierechten en de regels rondom vakantiedagen. Door open te communiceren en duidelijke afspraken te maken, kan dit voorkomen dat er misverstanden ontstaan. Bovendien draagt dit bij aan een goede werkrelatie tussen werkgever en werknemer.
Disclaimer
Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie, dan kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.
Pascal Besselink
Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...
Meer artikelen van Pascal Besselink