blog

    Werknemer in slapend dienstverband? Beëindig het arbeidscontract nog in 2019

    4 min leestijd02 jan 2020

    Heb je een of meer langdurig arbeidsongeschikte werknemers in dienst? Hoef je geen loon meer te betalen? Maar houd je hen in dienst om de transitievergoeding te ontlopen? Je doet er goed aan het arbeidscontract in 2019 nog te beëindigen.

    Pascal Besselink

    advocaat

    Bekijk meer

    De Hoge Raad heeft op 8 november 2019 geoordeeld dat een werkgever een werknemer met een slapend dienstverband niet tegen zijn wil in dienst mag houden. Dat betekent dat de werkgever moet meewerken aan de beëindiging van het dienstverband en dat de werknemer recht heeft op een transitievergoeding.

    Heb jij werknemers met een slapend dienstverband?

    En zijn werknemers langer dan tien jaar bij je in dienst, dan adviseren we om nog in 2019 de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Gevolg is wel dat je de transitievergoeding moet betalen. Die betaalde vergoeding wordt door de overheid (UWV) gecompenseerd. De compensatieregeling gaat op 1 april 2020 in en heeft terugwerkende kracht.

    Wat als je niet beëindigt?

    Laat je het slapend dienstverband voortbestaan, dan is er sprake van slecht werkgeverschap. Jouw werknemer kan je verplichten, desnoods met tussenkomst van de rechter, om het dienstverband toch te beëindigen. Als die beëindiging in 2020 plaatsvindt, loop je het risico dat je maar een deel van de betaalde transitievergoeding gecompenseerd krijgt. Je loopt dus een groot financieel risico. Omdat de opzegging met wederzijds goedvinden plaatsvindt hoeft er overigens geen rekening te houden met de opzegtermijn. Dus je kunt nog dit jaar de beëindiging met je werknemer rondkrijgen.

    Vragen?

    De beslissing van de Hoge Raad lijkt eenvoudig en duidelijk, maar kan in de praktijk nog tot vragen leiden. Wacht niet met deze te stellen. Wil je meer weten over je situatie? Of je nu werknemer of werkgever bent, we helpen je graag verder. Bel ons via 020 651 88 15.

    Beëindigingsovereenkomst opstellen?

    Hulp nodig bij het opstellen van een beëindigingsovereenkomst? Bestel een modelovereenkomst in de DAS documentenshop (€ 99,- excl btw).

    advocaat

    Pascal Besselink

    Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

    Meer artikelen van Pascal Besselink

    Ook interessant voor je

    Onbeperkt verlof verhoogt risico op discussies bij eindigen arbeidsovereenkomst
    27 mrt 20253 min leestijd

    Onbeperkt verlof verhoogt risico op discussies bij eindigen arbeidsovereenkomst

    Steeds meer bedrijven voeren onbeperkt vakantieverlof in. Dit houdt in dat werknemers geen vast aantal vakantiedagen hebben, maar vrij kunnen nemen wanneer ze willen. Het idee klinkt aantrekkelijk. Toch roept deze regeling ook juridische vraagtekens op, die werkgevers niet uit het oog mogen verliezen.

    Loon doorbetalen als je werknemer is uitgevallen door schuld van een ander: kun je kosten verhalen?
    27 mrt 20254 min leestijd

    Loon doorbetalen als je werknemer is uitgevallen door schuld van een ander: kun je kosten verhalen?

    Als een werknemer door toedoen van een aansprakelijke partij arbeidsongeschikt raakt, heeft de werkgever recht op een vergoeding van de loonschade. De werkgever van Freek kan de loonschade dus verhalen op de aansprakelijke partij. Dit heet loonregres.

    Werkgevers moeten niet alleen oog hebben voor de klager, maar ook voor de beklaagde'
    26 mrt 20253 min leestijd

    Werkgevers moeten niet alleen oog hebben voor de klager, maar ook voor de beklaagde'

    Inmiddels zal iedere werkgever zich bewust zijn van het feit dat er binnen de organisatie aandacht besteed moet worden aan beleid voor grensoverschrijdend gedrag. Maar hoe geef je dat in de praktijk vorm. Wij zetten het uiteen.

    Item 1 - 3 uit 3