blog

Werknemer in slapend dienstverband? Beëindig het arbeidscontract nog in 2019

4 min leestijd02 jan 2020

Heb je een of meer langdurig arbeidsongeschikte werknemers in dienst? Hoef je geen loon meer te betalen? Maar houd je hen in dienst om de transitievergoeding te ontlopen? Je doet er goed aan het arbeidscontract in 2019 nog te beëindigen.

Pascal Besselink

advocaat

Bekijk meer

De Hoge Raad heeft op 8 november 2019 geoordeeld dat een werkgever een werknemer met een slapend dienstverband niet tegen zijn wil in dienst mag houden. Dat betekent dat de werkgever moet meewerken aan de beëindiging van het dienstverband en dat de werknemer recht heeft op een transitievergoeding.

Heb jij werknemers met een slapend dienstverband?

En zijn werknemers langer dan tien jaar bij je in dienst, dan adviseren we om nog in 2019 de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Gevolg is wel dat je de transitievergoeding moet betalen. Die betaalde vergoeding wordt door de overheid (UWV) gecompenseerd. De compensatieregeling gaat op 1 april 2020 in en heeft terugwerkende kracht.

Wat als je niet beëindigt?

Laat je het slapend dienstverband voortbestaan, dan is er sprake van slecht werkgeverschap. Jouw werknemer kan je verplichten, desnoods met tussenkomst van de rechter, om het dienstverband toch te beëindigen. Als die beëindiging in 2020 plaatsvindt, loop je het risico dat je maar een deel van de betaalde transitievergoeding gecompenseerd krijgt. Je loopt dus een groot financieel risico. Omdat de opzegging met wederzijds goedvinden plaatsvindt hoeft er overigens geen rekening te houden met de opzegtermijn. Dus je kunt nog dit jaar de beëindiging met je werknemer rondkrijgen.

Vragen?

De beslissing van de Hoge Raad lijkt eenvoudig en duidelijk, maar kan in de praktijk nog tot vragen leiden. Wacht niet met deze te stellen. Wil je meer weten over je situatie? Of je nu werknemer of werkgever bent, we helpen je graag verder. Bel ons via 020 651 88 15.

Beëindigingsovereenkomst opstellen?

Hulp nodig bij het opstellen van een beëindigingsovereenkomst? Bestel een modelovereenkomst in de DAS documentenshop (€ 99,- excl btw).

advocaat

Pascal Besselink

Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

Meer artikelen van Pascal Besselink

Ook interessant voor je

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?
08 aug 202421 min leestijd

Wat moet je doen als je werknemer fouten maakt?

Een podcast over de te volgen stappen als je werknemer zijn werk niet goed doet.

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?
03 jul 20243 min leestijd

Wat gaat er veranderen binnen het arbeidsrecht met de nieuwe coalitie?

Wat zijn de plannen voor het arbeidsrecht met nieuwe coalitie? Een drietal onderwerpen uitgelicht.

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd
19 jun 20243 min leestijd

Elke minuut telt: opstarttijd is ook arbeidstijd

Elke dag tien minuten eerder op je werk zijn om de systemen op te starten, zonder daarvoor betaald te krijgen. Dit was de realiteit voor een callcentermedewerker die van zijn werkgever eist dat hij vijf en een half jaar aan onbetaalde opstarttijd betaalt. Het Hof erkende deze tijd als arbeidstijd, een beslissing die de werknemer recht gaf op de loonvordering.

1 van 3