Wanneer heb ik recht op tran­sitie­­ver­goe­ding?

Als je wordt ontslagen, heb je bijna altijd recht op een transitievergoeding. Dit is een financiële vergoeding op basis van het aantal jaren dat je in dienst bent geweest en je bruto maandsalaris. In een enkel geval heb je hier geen recht op. Op deze pagina lees je er alles over. 

Recht op een transitievergoeding

Je hebt in heel veel gevallen recht op een transitievergoeding. Wij zetten de voorwaarden voor je op een rijtje.  

  • In principe heeft iedere werknemer vanaf de eerste werkdag al recht op een transitievergoeding. Je ontslag moet dan wel op initiatief van je werkgever zijn. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers. 
  • Als je ontslag via het UWV of de kantonrechter besloten is, of je tijdelijk dienstverband afloopt, heb je recht op een transitievergoeding.  
  • In een enkel geval heb je ook recht op een transitievergoeding als je zelf ontslag neemt. Bijvoorbeeld als je werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld heeft.  
  • Als je werkgever je gedeeltelijk ontslaat en een contract aanbiedt met minder uren, heb je ook recht op een transitievergoeding. Je moet dan wel minimaal 20% minder gaan werken en dit mag niet tijdelijk zijn. Ben je op eigen initiatief minder gaan werken? Dan heb je geen recht op een transitievergoeding.

Geen recht op transitievergoeding

Er zijn ook situaties waarin je werkgever niet verplicht is om een transitievergoeding te betalen. Bijvoorbeeld: 

  • Als jullie het contract met wederzijds goedvinden beëindigen en je werkgever een ontslagvoorstel geeft. 
  • Als je werkgever failliet is verklaard, uitstel van betaling heeft gekregen of in de schuldsanering zit. 
  • Als je jonger dan 18 jaar bent en minder dan 12 uur per week werkt. 
  • Als je vanwege de pensioenleeftijd wordt ontslagen. 
  • Als je ernstig verwijtbaar handelde of nalatig was. Dit is bijvoorbeeld van toepassing bij diefstal of veelvuldig te laat komen. 
  • Als er in het CAO een gelijkwaardige voorziening is opgenomen, zoals een wachtgeldregeling. Dit mag vanaf 1 januari 2020 alleen bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen en hoeft niet meer gelijkwaardig te zijn aan de transitievergoeding.  
  • Als je een gelijkwaardig of beter aanbod van je werkgever om je contract te verlengen weigert.

Transitievergoeding per situatie

Of je recht hebt op een vergoeding hangt af van de situatie waarin je bent ontslagen. Zo heb je bij ontslag met wederzijds goedvinden niet automatisch recht op een ontslagvergoeding. Vaak wordt er in een vaststellingsovereenkomst wel een vergoeding aangeboden.

Bij ontslag op staande voet krijg je ook niet altijd een vergoeding. Als jij je ernstig verwijtbaar hebt gedragen of nalatig bent geweest, hoeft je werkgever geen vergoeding te betalen. Misschien moet je dan zelfs wel een vergoeding aan je werkgever betalen.

Transitievergoeding niet ontvangen?

Een transitievergoeding moet binnen 3 maanden na het einde van het dienstverband bij de kantonrechter worden gevorderd. Heb jij recht op een transitievergoeding, maar weigert je werkgever te betalen? Schakel dan binnen deze tijd de hulp in van een van onze juridisch specialisten. 

Wet arbeidsmarkt in balans (WAB)

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) wordt elk jaar herzien en, waar nodig, aangepast. Hier zijn ook de regels over de transitievergoeding in opgenomen.

Veelgestelde vragen

Als je door je werkgever ontslagen wordt via het UWV of via de kantonrechter heb je in beginsel recht op een
transitievergoeding. Je hoeft deze vergoeding niet aan te vragen. Betaalt je werkgever de transitievergoeding niet? Dien dan binnen 3 maanden een verzoekschrift over het niet-betalen in bij de rechter. Het is verstandig om daarbij een juridisch specialist in te schakelen.




Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.