nieuwsbericht

Ongeval veroorzaakt met e-step? Dat gaat je geld kosten

3 min leestijd06 aug 2024

Juridisch dienstverlener DAS ziet dat e-steps regelmatig betrokken raken bij een ongeval. In 2022 werden er circa 80 zaken gemeld bij DAS waarbij een e-step betrokken was en in 2023 bijna 90.

W

Woordvoering

Bekijk meer

'Momenteel is er geen regelgeving voor deze motorvoertuigen, waardoor ze niet kunnen worden verzekerd tegen aansprakelijkheid,' zegt Rembrandt Groenewegen, specialist verkeersrecht bij DAS.' En dat betekent dat de e-step bestuurder, die een ongeval veroorzaakt, ook de schade die het slachtoffer lijdt zelf moet vergoeden. Als er sprake is van letsel bij de andere partij, kunnen deze kosten behoorlijk oplopen.'

E-steps niet toegestaan op de openbare weg

'Belangrijk om te weten is dat in Nederland de meeste e-steps niet zijn toegestaan op de openbare weg. Ook het fietspad en stoep maken onderdeel uit van de openbare weg,' geeft Groenewegen aan.

Strafrechtelijke gevolgen

Als je met een niet-toegestane e-step op de openbare weg rijdt en je wordt door de politie staande gehouden, riskeer je een strafbeschikking en kan je e-step in beslag worden genomen. 'Een strafbeschikking bestaat uit een geldboete en kan leiden tot een aantekening in jouw justitiële documentatie (strafblad),' waarschuwt de specialist.

Risico's e-step huren in buitenland

In sommige landen is het gebruik van de e-step toegestaan, maar er is niet altijd een verplichting om de e-step te verzekeren. 'Dit brengt een groot risico met zich mee', aldus Groenewegen van DAS. 'Als je in het buitenland een e-step huurt en je veroorzaakt een ongeval, dan ben je als bestuurder van de e-step aansprakelijk. Als er geen verzekering is afgesloten voor de e-step, moet je de kosten zelf vergoeden. Je kunt dan ook geen beroep doen op een verzekering in Nederland.'

Controleer verzekering in buitenland

'Controleer eerst of er een goede verzekering is afgesloten als je een e-step huurt in het buitenland, adviseert Groenewegen.

W

Woordvoering

Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

Meer artikelen van Woordvoering

Ook interessant voor je

DAS kondigt vertrek aan van Chief Transformation Officer
04 jul 20242 min leestijd

DAS kondigt vertrek aan van Chief Transformation Officer

DAS maakt bekend dat Jaap Witteveen, Chief Transformation Officer (CTO) en statutair bestuurder, heeft besloten om zijn functie per 1 september 2024 neer te leggen.

Hoge Raad slaat piketpaaltje voor ontbinden koop elektrische auto bij afwijkende actieradius
03 jul 20243 min leestijd

Hoge Raad slaat piketpaaltje voor ontbinden koop elektrische auto bij afwijkende actieradius

De actieradius van elektrische auto’s levert vaak juridische discussies op. De Hoge Raad heeft recent een belangrijke uitspraak gedaan die meer duidelijkheid en richting zal geven aan lopende en nieuwe discussies over non-conformiteit.

Toename van verkeerszaken met letsel onder fietsers
03 jun 20243 min leestijd

Toename van verkeerszaken met letsel onder fietsers

Het aantal verkeerszaken met letsel waarbij fietsers betrokken zijn, is in het eerste kwartaal van 2024 met 14 procent gestegen ten opzichte van 2023 over dezelfde periode.

1 van 3