nieuwsbericht

    Onterecht ontslag op staande voet na twee maanden niet meer aan te vechten

    3 min leestijd29 mei 2024

    De Nederlandse Arbeidsinspectie concludeert dat duizenden uitzendkrachten afgelopen jaren waarschijnlijk ten onrechte op staande voet zijn ontslagen in slachterijen via malafide uitzendbureaus. Het lijkt erop dat de juridische maatregel is ingezet op een manier waarvoor die niet bedoeld is. Maar dat betekent niet dat het ontslag op staande voet kan worden teruggedraaid.

    Woordvoering

    Bekijk meer

    Pascal Besselink, advocaat arbeidsrecht bij DAS, vertelt dat een werknemer uiterlijk binnen twee maanden na datum ontslag op staande voet een verzoekschrift moet hebben ingediend bij de rechtbank als je het ontslag wilt laten vernietigen. 'Die termijn van twee maanden geldt sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid en is een ‘harde’ vervaltermijn.'

    Kort de tijd voor bezwaar tegen ontslag op staande voet

    Twee maanden blijkt in de praktijk erg kort. 'Soms gaan werknemers die op staande voet zijn ontslagen eerst informeren bij het UWV over een recht op WW-uitkering. Ze krijgen dan te horen dat hier geen recht op bestaat en melden zich uiteindelijk, soms pas na weken, bij een juridisch adviseur. Die heeft dan vaak nog maar heel kort de tijd om een verzoekschrift bij de rechtbank in te dienen. Als de rechter zich heeft uitgesproken over het ontslag, kan er vervolgens binnen een termijn van drie maanden hoger beroep worden ingesteld', geeft Besselink aan.

    Termijn verlengen om ontslag op staande voet aan te vechten

    De advocaat pleit ervoor om de termijnen om te draaien. 'Dan heb je drie maanden om een verzoekschrift in te dienen bij de kantonrechter en twee maanden om vervolgens hoger beroep in te stellen. Dat lijkt mij logischer omdat, nadat een rechter het verzoekschrift heeft beoordeeld, procespartijen vaak al een gemachtigde hebben die snel kan inschatten of het zinvol is om in hoger beroep te gaan.'

    Te laat voor werknemers in slachteriijen

    Voor de meeste werknemers die het betreft in de slachterijen is het waarschijnlijk te laat. Na het laten verstrijken van de termijn van twee maanden krijg je het ontslag op staande voet niet meer van tafel.

    In de media

    Pascal Besselink sprak over dit onderwerp in de uitzending van The Daily Move bij BNR Nieuwsradio.

    Woordvoering

    Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

    Meer artikelen van Woordvoering

    Ook interessant voor je

    Ontslagen door grappen en grollen op de werkvloer
    01 apr 20253 min leestijd

    Ontslagen door grappen en grollen op de werkvloer

    1 april. De dag van de practical jokes, ook op menig werkvloer. Dat grappen op de werkvloer niet altijd goed vallen en soms zelfs tot ontslag op staande voet kunnen leiden, leren onderstaande uitspraken. Pascal Besselink, arbeidsrechtadvocaat bij DAS zet zes uitspraken op een rij.

    Hanneke Jukema vertrekt als CEO van DAS
    18 mrt 20253 min leestijd

    Hanneke Jukema vertrekt als CEO van DAS

    DAS kondigt aan dat CEO Hanneke Jukema per 1 mei haar functie neerlegt. Na twee termijnen van vier jaar is conform de Corporate Governance code en in goed overleg met de Raad van Commissarissen besloten dat zij haar rol overdraagt.

    Kater na carnaval kan vakantiedag of loon kosten
    04 mrt 20253 min leestijd

    Kater na carnaval kan vakantiedag of loon kosten

    Veel carnavalsvierders zullen mogelijk met een kater opstaan de dag erna en zich wellicht ziek melden. Volgens de wet hoeft een zieke werknemer bij een ziekmelding niet te vertellen of uit te leggen wat zijn klachten zijn, en een werkgever mag hier ook niet naar vragen. Alleen de bedrijfsarts mag dit weten, maar de kans dat iemand zich daar dezelfde dag nog moet melden, is klein.

    Item 1 - 3 uit 3