nieuwsbericht

    Rijden onder invloed: verplichte cursus, aantekening op strafblad en financieel fiasco

    3 min leestijd23 dec 2024

    Juridisch dienstverlener DAS meldt dat zij dit jaar t/m de maand november bijna 200 meldingen heeft binnengekregen waarbij alcohol in het verkeer een rol speelt. Dat kan leiden tot grote (financiële) gevolgen. Het besturen van een voertuig onder invloed van te veel alcohol of andere verboden middelen is een verkeersmisdrijf.

    Woordvoering

    Bekijk meer

    “Rijden onder invloed betekent dat je andere weggebruikers onnodig in gevaar brengt. Daarnaast bestaat er een groter risico om bij een verkeersongeval betrokken te raken. De gevolgen van rijden onder invloed zijn groot, niet iedereen is daarvan bewust’, zegt Rembrandt Groenewegen, verkeersspecialist bij DAS.

    Aantekening op strafblad

    ‘Een verkeersmisdrijf is een ernstiger strafbaar feit dan een verkeersovertreding. Bij een veroordeling kan men rekenen op zwaardere straffen, zoals hogere geldboetes en het tijdelijk kwijtraken van het rijbewijs. Daarnaast leidt een veroordeling tot een aantekening in de justitiële documentatie (strafblad). Dat kan gevolgen hebben voor toekomstige strafvervolgingen en de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

    Verplicht een dure cursus

    Naast strafrechtelijke gevolgen kan het CBR bestuurders verplichten een cursus te volgen, die tot meer dan 1.300 euro kan kosten. Ook kan een onderzoek naar alcoholgebruik door het CBR worden opgelegd, dat 1.200 euro kost. Bestuurders kunnen hun rijbewijs tijdelijk kwijtraken of zelfs opnieuw rijexamen moeten doen.

    Schuld bij een ongeval

    ‘Veel mensen realiseren zich niet dat rijden onder invloed ook gevolgen heeft voor de aansprakelijkheid bij verkeersongevallen. Rechters kunnen de bewijslast omdraaien, waardoor de bestuurder onder invloed vaak (gedeeltelijk) aansprakelijk is’, benoemt Groenewegen.

    Eigen schade niet vergoed en betalen van schade slachtoffer

    Bij een ongeval waarbij de bestuurder onder invloed was, is de kans groot dat de schade aan de eigen auto niet wordt vergoed, zelfs niet bij een allriskverzekering. De verzekeraar kan de uitgekeerde schade aan het slachtoffer verhalen op de bestuurder. ‘Dat kan oplopen tot hoge bedragen. Helemaal als het slachtoffer letsel opgelopen heeft’, waarschuwt de specialist van DAS.

    Problemen bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering

    Bestuurders die onder invloed van alcohol of drugs schade veroorzaken, kunnen hun autoverzekering verliezen en zullen moeite hebben een nieuwe verzekering af te sluiten. Vaak kunnen zij alleen terecht bij speciale verzekeraars tegen een veel hogere premie.

    Groenewegen benadrukt dat rijden onder invloed grote gevolgen kan hebben, niet alleen voor de verkeersveiligheid en slachtoffers, maar ook financieel.


    Woordvoering

    Woordvoering van DAS is een verzamelaccount voor een aantal collega's van DAS die communicatie verzorgen uit naam van DAS.

    Meer artikelen van Woordvoering

    Ook interessant voor je

    Ontslagen door grappen en grollen op de werkvloer
    01 apr 20253 min leestijd

    Ontslagen door grappen en grollen op de werkvloer

    1 april. De dag van de practical jokes, ook op menig werkvloer. Dat grappen op de werkvloer niet altijd goed vallen en soms zelfs tot ontslag op staande voet kunnen leiden, leren onderstaande uitspraken. Pascal Besselink, arbeidsrechtadvocaat bij DAS zet zes uitspraken op een rij.

    Hanneke Jukema vertrekt als CEO van DAS
    18 mrt 20253 min leestijd

    Hanneke Jukema vertrekt als CEO van DAS

    DAS kondigt aan dat CEO Hanneke Jukema per 1 mei haar functie neerlegt. Na twee termijnen van vier jaar is conform de Corporate Governance code en in goed overleg met de Raad van Commissarissen besloten dat zij haar rol overdraagt.

    Kater na carnaval kan vakantiedag of loon kosten
    04 mrt 20253 min leestijd

    Kater na carnaval kan vakantiedag of loon kosten

    Veel carnavalsvierders zullen mogelijk met een kater opstaan de dag erna en zich wellicht ziek melden. Volgens de wet hoeft een zieke werknemer bij een ziekmelding niet te vertellen of uit te leggen wat zijn klachten zijn, en een werkgever mag hier ook niet naar vragen. Alleen de bedrijfsarts mag dit weten, maar de kans dat iemand zich daar dezelfde dag nog moet melden, is klein.

    Item 1 - 3 uit 3