Aannemer aansprakelijk stellen

Tijdens een verbouwing ontstaat soms schade. Dat is ontzettend vervelend. In veel gevallen kun je jouw aannemer aansprakelijk stellen. Op deze pagina lees je hoe.

Aansprakelijkheid schade door aannemer

Een aannemer heeft verschillende plichten. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Het uitvoeren van het bouwproject 
  • Het tijdig opleveren van het bouwproject 
  • De waarschuwingsplicht 

Voldoet je aannemer niet aan deze plichten? Dan kun je die aansprakelijk stellen.

Aansprakelijkheid na de oplevering

Soms komen gebreken pas na de oplevering van je woning aan het licht. Of je jouw aannemer hiervoor aansprakelijk kunt stellen, hangt af van verschillende factoren. Zijn er algemene voorwaarden van toepassing? Dan staat daar wellicht een onderhoudstermijn in. In deze periode is je aannemer nog verplicht de gebreken te herstellen. Dit geldt uiteraard alleen voor gebreken waar die aansprakelijk voor is.  
Als je bijvoorbeeld na de oplevering een kras ontdekt in een nieuwe deur, kun je waarschijnlijk niet aantonen dat je aannemer daarvoor aansprakelijk is. Je kan het immers zelf ook hebben gedaan. Daarom is het belangrijk om bij de oplevering alle zichtbare gebreken direct aan je aannemer te melden.

Aansprakelijkheid na onderhoudsperiode

Volgens de wet zijn aannemers 5 jaar na oplevering nog aansprakelijk voor de gebreken – maar in de algemene voorwaarden kan ook een andere onderhoudstermijn staan.  
In de algemene voorwaarden staat meestal ook een onderhoudstermijn voor ernstige gebreken. Daar kan je aannemer tot wel 20 jaar na de oplevering nog aansprakelijk voor zijn. 
Het is belangrijk om gebreken direct na je ontdekking aan je aannemer te melden. Daarna begint er een verjaringstermijn van 2 jaar. Binnen die tijd moet de zaak afgerond zijn. Wil je aannemer het gebrek niet herstellen? Vraag dan om hulp bij een van onze juristen.

Aansprakelijkheid aannemer schade aan derde

Misschien heb je zelf geen last van schade, maar je buren of andere omwonenden wel. Dit heet ‘aansprakelijkheidsschade aan derden’. Zij kunnen je aannemer dan aansprakelijk stellen. Als je zelf schade hebt door de verbouwing van de buren, kun jij hun aannemer weer aansprakelijk stellen.

Aannemer aansprakelijk stellen: voorbereiding 

Ga je jouw aannemer aansprakelijk stellen? Dan is het belangrijk dat je de schade beperkt, bewijs verzamelt en bonnetjes bewaart.

Beperk de schade

Zodra je de schade hebt opgemerkt, ben je verplicht om deze te beperken. Dit heet de ‘schadebeperkingsplicht’. Als je dit niet doet, hoeft je aannemer waarschijnlijk niet de (gehele) schade te vergoeden. Heb je bijvoorbeeld lekkage? Plaats dan een emmer onder het lek.  

Verzamel bewijs

Alleen met bewijs kun je aantonen dat je aannemer daadwerkelijk aansprakelijk is. Maak altijd foto’s van de situatie. Probeer ook foto’s te verzamelen van hoe het er voor de schade uitzag of pak een nulmeting erbij. Vraag verder hersteloffertes op of schakel een deskundige in. 

Bewaar bonnetjes

Het is belangrijk dat je schade direct meldt bij je aannemer en diegene de kans geeft de schade te herstellen. Als je het zelf probeert te repareren, is je aannemer niet verplicht een vergoeding te betalen.  

Alleen als er sprake is van een noodsituatie, zoals een acute lekkage, mag je zelf noodmaatregelen treffen of daar iemand voor inschakelen. Zorg er dan altijd voor dat je de rekeningen goed bewaart. 

Heb je jouw aannemer de kans gegeven de schade te herstellen (binnen een redelijke termijn), maar doet die dit niet? Dan mag je het wél zelf (laten) repareren. Bewaar ook in dit geval de rekening. Daarmee kun je later de kosten verhalen.

Aannemer aansprakelijk stellen: stappenplan

Weet je zeker dat je aannemer aansprakelijk is voor de schade in je woning? Ga dan stapsgewijs te werk.  

  1. Neem contact op met de aannemer 
    Ga eerst in gesprek met je aannemer om de schade te bespreken en vraag of die het gebrek wil verhelpen. Misschien kunnen jullie het samen snel oplossen.  
  2. Stel de aannemer in gebreke 
    Wil je aannemer niet meewerken? Schrijf dan een aangetekende brief waarin je opsomt welke werkzaamheden die moet uitvoeren. Laat ook eventuele rekeningen zien. Bied verder een redelijke termijn om de gebreken te herstellen.  
  3. Zoek juridisch advies 
    Wil je aannemer nog steeds niet meewerken? Schakel dan juridische hulp in.  

Als het gaat om schade die je aannemer per ongeluk heeft veroorzaakt tijdens het werk - denk bijvoorbeeld aan het omgooien van een mooie vaas of het breken van een waterleiding – kun je dit melden bij je eigen opstal- of inboedelverzekering. Vraag je aannemer ook om het te melden bij zijn/haar/diens aansprakelijkheidsverzekering.

Wil je de aannemer van de buren aansprakelijk stellen? Praat dan eerst met de buren en stuur een aangetekende brief waarin je de aannemer aansprakelijk stelt. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief.

Hoe kunnen wij je helpen?

Persoonlijk consult

Ben je niet verzekerd bij ons? Ook dan kunnen we je helpen.

Bel ons op maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 tot 17:30, om te horen wat in jouw specifieke situatie de volgende stappen kunnen zijn.

088 3279 886

30 minuten jurist

  • Sparren met een ervaren jurist die gespecialiseerd is in jouw situatie
  • Direct antwoord op je belangrijkste vragen
  • Rustig vragen stellen zonder verplichting
  • Vandaag besteld, de volgende werkdag contact

Beoordelen

  • Beoordeling van jouw situatie
  • Inzicht in jouw kansen
  • Advies over het vervolg
  • Contact met de tegenpartij
  • Versturen van juridische brieven
  • Onderhandeling met de tegenpartij
  • Afspraken maken en vastleggen

Onderstaande prijs geldt in de meeste gevallen. Op basis van je specifieke situatie geven wij advies en de juiste prijs. Bel ons of plan een gesprek in.

499,-
088 327 98 86

Beoordelen & onderhandelen

  • Beoordeling van jouw situatie
  • Inzicht in jouw kansen
  • Advies over het vervolg
  • Contact met de tegenpartij
  • Versturen van juridische brieven
  • Onderhandeling met de tegenpartij
  • Afspraken maken en vastleggen

Onderstaande prijs geldt in de meeste gevallen. Op basis van je specifieke situatie geven wij advies en de juiste prijs. Bel ons of plan een gesprek in.

1359,-
088 327 98 86
Item 1 - 4 uit 4
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.