Letselschade door een medische fout

Soms loopt een medische behandeling niet zoals gepland. Je ging naar de arts voor een oplossing en het resultaat pakte anders uit dan gedacht. Vermoed je dat je letselschade hebt opgelopen wegens een medische fout? Dan kun je de arts aansprakelijk stellen. Op deze pagina lees je er alles over.

Wat is letselschade door een medische fout?

Een medische behandeling gaat altijd gepaard met risico’s. Het is daarom ook belangrijk dat de arts jou hierover informeert. Als de behandeling niet verliep zoals verwacht, betekent dit niet automatisch dat er sprake is van een medische misser. Dit wordt pas aangemerkt als een medische fout zodra de arts: 

  • een verkeerde of foute behandeling heeft uitgevoerd. 
  • jou onvoldoende voorlichting heeft gegeven over de behandeling.  
  • gebrekkige medische middelen heeft gebruikt 

Er zijn 4 verschillende soorten medische fouten: (1) onvoldoende voorlichting, (2) verkeerde diagnose, (3) fout in de uitvoering van de ingreep of (4) een fout tijdens de nazorg. Hieronder vind je verschillende voorbeelden. 

  • De arts heeft het operatiemateriaal in jouw lichaam laten zitten. 
  • De arts heeft het verkeerde deel van je lichaam geopereerd, waardoor je klachten hebt gekregen. 
  • Je hebt te weinig voorlichting gekregen over eventuele ernstige risico’s. 
  • Je hebt de verkeerde medicijnen gekregen met ernstige gevolgen van dien. 
  • De arts heeft een verkeerde diagnose gesteld of de onderzoeksgegevens verkeerd geïnterpreteerd. 

De scheidingslijn tussen een medische fout en een complicatie 

Er kan ook sprake zijn geweest van een complicatie. Dit wordt in eerste instantie niet gezien als een verwijtbare fout. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je een infectie hebt opgelopen die buiten de invloed van de behandelaar lag. Het is echter een ander verhaal als die infectie bijvoorbeeld is ontstaan doordat de apparatuur niet goed is schoongemaakt of dat de arts te laat ingreep. De scheidingslijn tussen een medische fout en een complicatie is dun en daardoor ook lastig te bepalen. 

Huisarts of ziekenhuis aansprakelijk stellen

Ben je overtuigd van de fout van je arts en heb je letselschade opgelopen? Dan moet er vastgesteld worden dat er sprake is van een medische fout. Het is aan jou om dit te bewijzen. Daarnaast moet je de behandelaar aansprakelijk stellen.

Medische geschillen zijn complex en duren lang. Het is daarom verstandig om een letselschadespecialist in te schakelen. Die kan je bijvoorbeeld wijzen op de verjaringstermijn van jouw zaak (de termijn waarbinnen je een klacht moet indienen) en je helpen bij het indienen van de schadeclaim.   

Schadevergoeding medische fout

Bij letselschade door een medische fout heb je ook recht op een schadevergoeding. Dit kan bestaan uit materiële schade en immateriële schade. Omdat het lastig is te bepalen waar je precies recht op hebt, is het verstandig een letselschade jurist in te schakelen. Die helpt en ontzorgt je gedurende het proces, zodat jij kunt werken aan je herstel. Zoek je hulp? Kijk wat DAS voor je kan doen bij een medisch incident.


Veelgestelde vragen

Letselschade door een tandarts wordt pas gekenmerkt als een medische fout zodra de tandarts een verkeerde of foute behandeling heeft uitgevoerd, jij als patiënt onvoldoende voorlichtingen hebt gekregen over de behandeling of de tandarts gebruik heeft gemaakt van gebrekkige medische middelen. 

Hoe wij je kunnen helpen?

Ben je bij DAS verzekerd?

In dat geval helpen wij je graag verder bij direct letselschade melden voor verzekerden.
Bel ons op telefoonnummer 020 651 8815 of meld je zaak online.

Geen verzekering, toch hulp

  • Ontdek online je rechtspositie
  • Direct hulp van je eigen letselschadejurist
  • Onze hulp is meestal kosteloos
  • Gratis advies, bel: 088 3279 817
Heeft deze informatie je geholpen?

We horen graag je feedback. Daarmee help je ons om deze informatie verder te verbeteren.