blog

Jouw verantwoordelijkheid als huisdierbezitter

3 min leestijd03 okt 2024

Op Dierendag vieren we de liefde en vreugde die onze huisdieren in ons leven brengen. Maar wist je dat er ook een serieuze kant is aan het hebben van een huisdier?

Rembrandt Groenewegen

jurist

Bekijk meer

Als bezitter van een dier ben je aansprakelijk voor de schade of letsel dat door het dier wordt veroorzaakt. Dit geldt specifiek voor schade die voortkomt uit de eigen energie of gedrag van het dier. Denk bijvoorbeeld aan een hond die uit zichzelf naar een andere hond of persoon rent en bijt, of een hond die de weg op rent en een ongeval veroorzaakt. In deze gevallen ben je als bezitter van de hond aansprakelijk. Dit wordt risicoaansprakelijkheid genoemd. Je hoeft als bezitter in dat geval zelf dus geen schuld te hebben.

Schade veroorzaakt, maar niet door eigen energie van jouw hond

Wanneer schade of letsel door jouw hond wordt veroorzaakt, maar niet uit eigen energie, ben je als bezitter van de hond niet risicoaansprakelijk. In plaats daarvan kan de bezitter aansprakelijk zijn op grond van een onrechtmatige daad. Voorbeelden hiervan zijn een hond die op commando een persoon bijt, of een ruiter die een voorrangsfout maakt met zijn paard.

Verschil tussen eigenaar en bezitter

In veel gevallen is de bezitter ook de eigenaar van de hond, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een voorbeeld van een situatie waarin je wel de bezitter maar niet de eigenaar bent, is wanneer je voor langere tijd op de hond van je broer past terwijl hij op wereldreis is.

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Als jouw hond of ander huisdier schade veroorzaakt, valt deze schade meestal onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Bij de aanschaf van een hond is het dus verstandig om een AVP-verzekering af te sluiten. Zonder verzekering komen de kosten voor jouw rekening, en deze kunnen flink oplopen als jouw hond iemand ernstig verwondt.

Er is wel een uitzondering. Als je als bezitter opzettelijk hebt gezorgd dat jouw hond een ander persoon of dier heeft gebeten, biedt deze verzekering geen dekking en moet je de schade wel zelf vergoeden.

AVP- verzekering niet verplicht, maar wel verstandig

De premie van een AVP-verzekering is relatief laag en dekt een groot risico. Bovendien is het slachtoffer sneller geholpen en kan hij of zij zich focussen op herstel. Als bezitter voorkom je dat je jarenlang moet betalen voor schade.

Op deze Dierendag, terwijl je geniet van de tijd met je geliefde huisdier, is het goed om ook even stil te staan bij de verantwoordelijkheden die erbij komen kijken. Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent, zodat je zowel jezelf als anderen beschermt tegen onverwachte kosten en situaties. Zo kunnen jij en je huisdier zorgeloos genieten van jullie tijd samen!


jurist

Rembrandt Groenewegen

Ik ben een jurist die met veel plezier zijn werkzaamheden uitoefent! Ik heb ruime kennis over verkeersaansprakelijkheid, onrechtmatige daad, wegbeheerdersaansprakelijkheid en verkeersstrafrecht. Naast het behandelen van gecom...

Meer artikelen van Rembrandt Groenewegen

Ook interessant voor je

Ziek geworden na het eten van blauwe bessen? DAS staat voor je klaar
15 jan 20253 min leestijd

Ziek geworden na het eten van blauwe bessen? DAS staat voor je klaar

Wat moet je doen als je door het eten van blauwe bessen ziek bent geworden en waar heb je dan recht op? Wij leggen het uit in ons blog.

Onenigheid tussen zonen van bejaarde Els brengt huisarts in problemen
18 dec 20243 min leestijd

Onenigheid tussen zonen van bejaarde Els brengt huisarts in problemen

Els kan na een korte revalidatie weer terug naar huis. Alleen zoon Dennis wil daar een stokje voor steken, tegen haar eigen wil en die van haar andere zoon Marten in. Lees in ons blog hoe we konden helpen.


Gevallen door een scheefliggende stoeptegel: wie betaalt de schade’
16 okt 20243 min leestijd

Gevallen door een scheefliggende stoeptegel: wie betaalt de schade’

Wie is aansprakelijk als je letselschade oploopt door een scheefliggende stoeptegel en wanneer? Wij leggen het uit in ons blog.

Item 1 - 3 uit 3