blog

Ongeval op de piste: waar heb je recht op?

3 min leestijd11 jan 2020

Au! Daar lig ik. Mijn benen in de lucht en de ski’s er nog aan. Heel onhandig. Gelukkig ben ik ongedeerd en kan ik een uitgestoken hand grijpen en weer overeind komen. Maar wat als het minder goed afloopt? Als je dus wél je been breekt doordat je onderuit wordt geskied? Ik vraag het mijn collega Marcus Donker, senior jurist Zorg en Letsel.

MD

Mireille Detrixhe

Bekijk meer

Is een medewintersporter aansprakelijk als je onderuit geskied wordt en daardoor letsel oploopt?

Marcus: Dat kan zeker. Op de piste gelden regels, opgesteld door de FIS (Internationale Ski Federatie), een soort verkeersregels op de piste. Als je medewintersporter zich niet houdt aan die regels en jij daardoor letsel oploopt, is hij of zij zeker aansprakelijk te stellen.

Waar moet je rekening mee houden?

Marcus: De regels van de FIS zijn erg belangrijk. Daarnaast spelen ook de omstandigheden een grote rol. Te denken valt aan de weersomstandigheden en ervaring van de skiërs. En dan zijn de Nederlanders met vaak maar een week ervaring per jaar, meestal minder ervaren dan de lokale wintersporter die drie maanden per jaar skiën.

Bovendien is de hoofdregel dat het recht geldt van het land waar het ongeval plaatsvond. Dat kan dus leiden tot uiteenlopende regels bij het vaststellen van de schuld en de schade. Zo blijkt uit rechterlijke uitspraken in Oostenrijk dat het niet-dragen van een ski-helm je als slachtoffer duur kan komen te staan.

Hoe kun je het beste handelen?

Marcus: Zorg voor zoveel mogelijk informatie. Noteer de gegevens van de tegenpartij, de exacte plaats van het ongeval en heel belangrijk: van mogelijke getuigen. Maak beeldmateriaal of zorg dat de politie ter plaatse komt, zodat er een politierapport wordt opgemaakt. In Oostenrijk komt bijvoorbeeld de Alpinpolizei in geval van letsel altijd assistentie verlenen. En zorg ervoor dat je letsel is vastgelegd: ga altijd naar een dokter en neem de buitenlandse medische informatie mee naar huis of maak er een foto van.

Welke schade kun je claimen?

Marcus: Voor het opgelopen letsel kun je smartengeld claimen. Verder is het mogelijk om je materiële schade te vorderen. Daarbij kun je denken aan een kapotte bril of beschadigde ski’s, maar ook aan letsel gerelateerde schade zoals eigen bijdragen in de ziektekosten, reiskosten voor doktersbezoek of schade door arbeidsongeschiktheid. Ook hier geldt: de schade die voor vergoeding in aanmerking komt, hangt af van het recht in het land waar het ongeval heeft plaatsgevonden. En dat betekent ook nogal eens een gerechtelijke procedure in een ander land als je er niet uitkomt. Gelukkig kan je rechtsbijstandverzekering in die gevallen helpen met advies en vergoeding van redelijke kosten voor rechtsbijstand.

In veel gevallen vergoedt een goede reisverzekering ook de nodige letselschade. En in het geval de andere partij jou aansprakelijk stelt voor zijn schade, check van te voren of je een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten die dit soort risico’s dekt.

Mocht je na een afdaling op je buik met spoed moeten worden opgenomen in het ziekenhuis, neem dan direct contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar, maar ik hoop dat je zonder brokken kunt genieten van je wintersport.

Disclaimer

Dit blog schetst de algemene regels en uitgangspunten. Uiteraard kan er in specifieke situaties sprake zijn van uitzonderingen. Heeft u vragen over dit onderwerp of uw specifieke situatie kunt u altijd contact opnemen met een van onze specialisten.

MD

Mireille Detrixhe

DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te commun...

Meer artikelen van Mireille Detrixhe

Ook interessant voor je

Onenigheid tussen zonen van bejaarde Els brengt huisarts in problemen
18 dec 20243 min leestijd

Onenigheid tussen zonen van bejaarde Els brengt huisarts in problemen

Els kan na een korte revalidatie weer terug naar huis. Alleen zoon Dennis wil daar een stokje voor steken, tegen haar eigen wil en die van haar andere zoon Marten in. Lees in ons blog hoe we konden helpen.


Gevallen door een scheefliggende stoeptegel: wie betaalt de schade’
16 okt 20243 min leestijd

Gevallen door een scheefliggende stoeptegel: wie betaalt de schade’

Wie is aansprakelijk als je letselschade oploopt door een scheefliggende stoeptegel en wanneer? Wij leggen het uit in ons blog.

Wat te doen bij een verkeersongeval: tips en stappenplan
03 okt 20243 min leestijd

Wat te doen bij een verkeersongeval: tips en stappenplan

Een verkeersongeval kan een ingrijpende ervaring zijn. Het is daarom belangrijk om te weten welke stappen je moet nemen als je ermee in aanraking komt.

1 van 3