blog
Borstvoeding of kolven op de werkvloer: dit zijn je rechten
Uit recent onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens blijkt dat maar liefst 40 procent van de werkende vrouwen geen mogelijkheid heeft om borstvoeding te geven tijdens het werk of geen toegang heeft tot een kolfruimte. Dit terwijl de World Health Organization (WHO) moeders adviseert om in ieder geval het eerste half jaar volledig borstvoeding te geven. Bovendien zijn er wettelijke regels voor.
Volgens artikel 4:8 van de Arbeidstijdenwet heeft een werkneemster die borstvoeding geeft gedurende de eerste negen levensmaanden van haar baby het recht om haar werk te onderbreken zo vaak en zo lang als nodig is, met een maximum van een kwart van de werktijd. Dit is overigens een bepaling waarvan niet afgeweken mag worden. Dit betekent dat bij een werkdag van acht uur, de werkneemster maximaal twee uur mag besteden aan voeden of kolven. Deze tijd wordt beschouwd als arbeidstijd en de werkneemster wordt dus volledig doorbetaald.
Hier moet een kolfruimte aan voldoen
Daarnaast stelt artikel 3:48 van het Arbobesluit dat de kolfruimte besloten en afsluitbaar moet zijn, en dat er gelegenheid moet zijn voor rust met een deugdelijk bed of rustbank. Een geschikte kolfruimte moet ook voldoende verse lucht, klimaatbeheersing, een goede temperatuur en voorzieningen voor het steriliseren of reinigen van flessen hebben. Een koelkast voor het bewaren van afgekolfde melk is eveneens noodzakelijk. Een toilet is dus geen geschikte kolfruimte.
Arbeid mag geen gevaar opleveren
Artikel 1:42 van het Arbeidsomstandighedenbesluit verplicht werkgevers ervoor te zorgen dat de arbeid geen gevaar oplevert voor de werkneemster of een terugslag in de melkproductie veroorzaakt. Dit is vooral van belang bij werk met gevaarlijke stoffen.
Verbetering combinatie van borstvoeding en werk nodig
Het is duidelijk dat er nog veel verbeterd kan worden op het gebied van faciliteiten voor werkneemsters die borstvoeding geven. Ik hoop dat deze blog wat duidelijkheid geeft over de rechten van werkneemsters en bijdraagt aan een betere combinatie van borstvoeding en werk. Laten we streven naar een situatie waarin elke moeder haar werk en borstvoeding goed kan combineren.
Joyce Bender
Ik ben een ervaren advocaat (vanaf 2011 werkzaam bij DAS) die gespecialiseerd is in het arbeidsrecht. In 2018 rondde ik de postacademische specialisatieopleiding Grotius Arbeidsrecht cum laude af. Cliënten kunnen bij mij tere...
Meer artikelen van Joyce Bender