blog

    Werkgever kan vasten niet verbieden

    3 min leestijd03 mrt 2025

    Tegenwoordig is er meer oog voor hoe bedrijven met verschillende geloven omgaan. Er staat echter niets over in de wet. Werkgevers kunnen niet verbieden dat werknemers vasten.

    Pascal Besselink

    advocaat

    Bekijk meer

    In Nederland is er vrijheid van godsdienst. Dat betekent dat werknemers mogen vasten als ze willen en je daar als werkgever niets over te zeggen hebt. Ook niet als ze bijvoorbeeld fysiek zwaar werk doen. Enige uitzondering daarop is als werkgevers kunnen aantonen dat de werkplek er onveilig door wordt. Maar dat is lastig te bewijzen.

    Wettelijk instructierecht werkgever

    Er is overigens wel een wettelijk instructierecht, maar dat gaat niet zo ver dat je als baas kan bepalen wat en wanneer werknemers eten en drinken.

    Soms lastiger in te lassen

    In sommige werksituaties zal het lastiger zijn om niet te eten en te drinken of een bidmoment in te lassen. Denk aan iemand die zwaar werk doet in de bouw of een buschauffeur. Voor iemand die computerwerk doet is dat allemaal eenvoudiger.

    Geen andere eisen stellen aan baas

    Andersom kun je als werknemer tijdens de ramadan ook geen andere eisen stellen aan je baas. Stel dat een buschauffeur tijdens de ramadan strenger is met bidden en vijf keer per dag dat wil doen op een vaste tijd. Je kunt de bus niet vijf keer per dag aan de kant zetten om te bidden.

    Meer diversiteit op de werkvloer

    Meestal vinden werkgevers en werknemers er onderling wel een oplossing voor. Er is tegenwoordig steeds meer diversiteit op de werkvloer, waardoor werknemers meer met elkaar praten over de ramadan.

    Onderling afstemmen

    Wat er mogelijk is voor werknemers die vasten, hangt af van het bedrijf waar je werkt. Zo is het makkelijker om rekening te houden met vastende werknemers die in ploegendienst werken of onregelmatige werktijden hebben. Je kunt dan afspreken om tijdens de vastenmaand vaker een latere of juist vroegere dienst te werken, waardoor het vasten makkelijker vol te houden is. Bij een negen-tot-vijfbaan is dat moeilijker.

    Vrij voor Suikerfeest

    Voor moslims is het Suikerfeest één van de belangrijkste religieuze feesten in het jaar. Volgens de Nederlandse wet is het echter geen officiële feestdag. Een werknemer die hiervoor vrij wil nemen, zal daarvoor verlof moeten opnemen. De werkgever moet hierin de wens van de werknemer volgen. Zo staat het in de wet. Dat kan echter anders zijn als de vaststelling van de vakantie in de cao is opgenomen.

    Het is in ieder geval belangrijk om samen in gesprek te gaan om de mogelijkheden te bespreken.

    advocaat

    Pascal Besselink

    Ik houd mij vanaf 1997 bezig met het arbeidsrecht. Als advocaat sta ik zowel werkgevers als werknemers bij. In 2010 rondde ik cum laude de postdoctorale Specialisatie Opleiding Grotius Arbeidsrecht af en in 2011 de Leergang P...

    Meer artikelen van Pascal Besselink

    Ook interessant voor je

    Werken in de hitte: dit moet je weten
    01 jul 20253 min leestijd

    Werken in de hitte: dit moet je weten

    Hoewel de wet niet precies voorschrijft wanneer het te warm is om te werken, hebben werknemers wel degelijk rechten. Wat moeten werkgevers regelen bij werken in de hitte?

    Werknemers moeten zelf oplossing zoeken bij NS-staking
    05 jun 20252 min leestijd

    Werknemers moeten zelf oplossing zoeken bij NS-staking

    Hoe los je het op met je werkgever als je door staking van Openbaar Vervoer niet naar je werk kunt? En kost je dat dan een vrije dag?

    Kun je reizen buiten de spits afdwingen bij je baas?
    05 feb 20253 min leestijd

    Kun je reizen buiten de spits afdwingen bij je baas?

    Onlangs riep minister Madlener automobilisten op om vaker buiten de spits te reizen. Voor sommige werknemers is dit makkelijk te realiseren, maar voor anderen weer niet. Hoe kun je dit regelen met je baas en heb je het recht ertoe? Ik zet vijf vragen en antwoorden op een rij.

    Item 1 - 3 uit 3