blog
De overgang op de werkvloer: wat te doen als je er last van hebt?
De overgang is een natuurlijk proces waar veel vrouwen mee te maken krijgen, maar helaas blijft het vaak een taboe op de werkvloer. Klachten zoals opvliegers, vermoeidheid en concentratieproblemen kunnen een grote impact hebben op je dagelijkse werkzaamheden. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er stappen zijn die je kunt nemen om de situatie te verbeteren. Miranda Oostenrijk, advocaat arbeidsrecht bij DAS, deelt deze tips met je.
Begrijp je klachten
De eerste stap is om je bewust te zijn van je klachten en deze goed te begrijpen. Veel vrouwen realiseren zich niet dat hun klachten gerelateerd zijn aan de overgang. Dit kan leiden tot verkeerde diagnoses, zoals een burn-out. Neem de tijd om je klachten te herkennen en eventueel een dagboek bij te houden. Dit kan je helpen om patronen te ontdekken. Dat helpt je vervolgens om duidelijk te communiceren met zorgverleners of je leidinggevende wanneer je erover in gesprek wilt of hulp zoekt.
Praat erover
Hoewel de drempel soms hoog kan zijn, is het belangrijk om je klachten bespreekbaar te maken. Zo creëer je bewustwording en begrip. Als je met je leidinggevende wilt praten over je klachten, is het goed om van tevoren na te denken over mogelijke oplossingen. Veel werkgevers zijn zich steeds meer bewust van de uitdagingen van de overgang en kunnen steun bieden, zoals flexibele werktijden of aanpassingen in de werkomgeving. Kom ook eventueel zelf met voorstellen die kunnen helpen.
Wat kan je werkgever voor je betekenen?
Volgens de Arbowet is elke werkgever verplicht om een gezond en veilig werkklimaat te bieden. Dit houdt in dat ze rekening moeten houden met de behoeften van werknemers die overgangsklachten ervaren. Als je merkt dat je werkgever niet reageert op je zorgen, kun je dit aankaarten bij de bedrijfsarts of zelfs een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf inschakelen. Je hebt recht op een werkomgeving die je in staat stelt om je werk goed te kunnen doen. De werkgever is dus verplicht om mee te denken en zo nodig te handelen. Dat is ook in hun eigen belang, want een werknemer die uitvalt kost veel geld.
Wat als je werkgever niet luistert?
Als al deze stappen niet helpen, kun je overwegen om je ziek te melden. Als werken door de overgang echt niet meer gaat en de bedrijfsarts je arbeidsongeschikt vindt, heb je recht op loondoorbetaling tot maximaal 104 weken. Je werkgever moet dan een bedrijfsarts inschakelen en je ondersteunen bij re-integratie, waarbij gekeken wordt naar wat nog wel mogelijk is. De bedrijfsarts kan bijvoorbeeld een overgangsconsulent inschakelen.
Een ziekmelding kan impact hebben; het stuurt een duidelijk signaal naar je werkgever en de bedrijfsarts dat er actie nodig is. Het is belangrijk voor je werkgever om dit serieus te nemen, omdat langdurig uitvallen voor niemand wenselijk is. Ook moet je werkgever passend werk aanbieden als je huidige functie door overgangsklachten te zwaar is.
Mediation: als het moeizaam verloopt
Mocht de communicatie met je leidinggevende of collega’s moeizaam verlopen dan kan het helpend zijn om een onafhankelijk derde bij een gesprek aan te laten sluiten, zoals een mediator. Een mediator is een neutrale derde partij die kan helpen bij het gesprek tussen jou en je werkgever e n het oplossen van conflicten. Heb je hulp nodig of vragen, neem dan contact op met DAS
Miranda Oostenrijk
Miranda werkt sinds 2008 bij DAS. Zij is juridisch specialist Arbeid en Inkomen.
Meer artikelen van Miranda Oostenrijk