nieuwsbericht

    Werknemer klopt vaker bij werkgever aan voor schadevergoeding bij burn-out

    3 min leestijd25 nov 2019

    ‘Werknemers stellen hun werkgever steeds vaker aansprakelijk voor de financiële gevolgen van een burn-out’, zegt Marcus Donker, teamleider Specialistische Rechtshulp bij DAS. Zij eisen een schadevergoeding als zij bijvoorbeeld door een burn-out in de WIA terecht komen of in het tweede jaar van arbeidsongeschiktheid terugvallen in inkomen.

    Mireille Detrixhe

    Bekijk meer

    ‘Werknemers stellen een werkgever aansprakelijk, omdat zij bijvoorbeeld niets gedaan hebben met signalen van overwerkt zijn en omdat ze verwachten dat daar een financiële vergoeding te halen valt’, stelt Donker van DAS. ‘Vaak gebeurt dit pas nadat een dienstverband beëindigd is, een tijdelijk contract niet wordt verlengd of er al sprake is van een arbeidsconflict. Kortom: het wordt een argument dat de werknemer inzet in een situatie waarin de verhouding tussen werkgever en werknemer al niet meer optimaal is.

    Lastig om bewijs rond te krijgen

    Wil je als werknemer jouw werkgever aansprakelijk stellen voor de burn-out, dan zal je moeten bewijzen dat de burn-out tijdens en door het werk is ontstaan en de werkgever iets te verwijten valt in het kader van haar zorgplicht. Omdat een burn-out vaak een combinatie van omstandigheden is, is het een hele opgave om het bewijs voor werkgeversaansprakelijkheid rond te krijgen. Bij een bedrijfsongeval is het vaak veel duidelijker, maar een burn-out sluipt erin. Het is een pallet aan oorzaken: veel werk, niks willen missen, te weinig ontspanning nemen en veel prikkels die op mensen af komen. Daarbij kunnen ook persoonlijke omstandigheden van invloed zijn. Omstandigheden waar de werkgever geen invloed op heeft.

    Tijdig signaleren

    ‘Het is belangrijk dat werkgevers en werknemers aandacht voor elkaar hebben om vroegtijdig signalen te kunnen herkennen, te benoemen en in te grijpen’, aldus Marcus Donker van DAS.

    Statistieken

    Meer dan een miljoen Nederlanders hebben last van burn-outklachten, blijkt uit de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van onderzoeksorganisatie TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    Dit artikel is ook verschenen op AD.nl en BNR.nl.

    Mireille Detrixhe

    DAS maakt juridische hulp toegankelijk voor iedereen. Een belangrijke missie die ik als woordvoerder en communicatie adviseur graag kenbaar maak. Ik help mensen graag en hoop ze te inspireren door samen te werken en te commun...

    Meer artikelen van Mireille Detrixhe

    Ook interessant voor je

    Grensoverschrijdend gedrag op de kerstborrel: wat zijn de gevolgen?
    11 dec 20243 min leestijd

    Grensoverschrijdend gedrag op de kerstborrel: wat zijn de gevolgen?

    Wat zijn de gevolgen als je je misdraagt op de kerstborrel op je werk?

    
 Vol verwachting klopt ons hart....een ontslagbrief op de mat: een aantal missers op een rij
    05 dec 20243 min leestijd

    Vol verwachting klopt ons hart....een ontslagbrief op de mat: een aantal missers op een rij

    Soms leiden ‘Sinterklaasacties’ tot arbeidsrechtelijke geschillen die zelfs leiden tot ontslag. We zetten een aantal missers op een rij.

    Geen transitievergoeding voor werknemer bij faillissement
    13 nov 20243 min leestijd

    Geen transitievergoeding voor werknemer bij faillissement

    Wat zijn je rechten bij ontslag door faillissement?

    Item 1 - 3 uit 3