blog

Spooknota's in vakantieperiode: waar moet je op letten?

3 min leestijd03 jul 2024

Vakantie! Heerlijk! Met je hoofd ben je al bezig met je eerste drankje op een zonnig terras. Nog even de laatste facturen verwerken en dan lekker weg. Maar pas op voor spooknota’s.

Redactieteam

Bekijk meer

Ondernemers zijn vaak vanwege vakantiedrukte wat onoplettender bij het verwerken van de facturen. Vaak worden de facturen nog snel even voor de vakantie weggewerkt of is er minder personeel aanwezig tijdens de vakantie. Oplichters maken daar gebruik van. Juist in de vakantieperiode. Pas daarom op voor zogenoemde spooknota’s.

Geen hoge bedragen

Vaak zijn de factuurbedragen niet al te hoog, beneden de 300 euro. Door onvoldoende aandacht te besteden aan de facturen wordt een bepaald percentage van de spookfacturen betaald en dat is snel geld verdienen voor de fraudeur.

Tips ter voorkoming

Voor ondernemers blijft het zaak om goed op te letten en tijdens afwezigheid goede instructies achter te laten, zodat dit soort onnodige kostenposten kan worden voorkomen. Wat kun je doen om dit soort fraude te voorkomen? Ik zet vier tips op een rij.

1. Controleer alle facturen zorgvuldig alvorens te betalen

Ook als deze op zich betrouwbaar lijken. Fraudeurs maken vaak gebruik van bekende namen zoals KPN om daarmee het vertrouwen van de ondernemer te winnen waardoor men minder snel geneigd is om zorgvuldig naar de factuur te kijken. Controleer alle factuurgegevens, inclusief het rekeningnummer, het BTW-nummer en de contactgegevens van de leverancier. Vergelijk deze gegevens met eerdere facturen en neem bij twijfel contact op met de leverancier via een bevestigd telefoonnummer om de authenticiteit van de factuur te verifiëren.

2. Bewustwording van het personeel

Train je medewerkers om op de hoogte te zijn van factuurfraude en de waarschuwingssignalen ervan. Zorg ervoor dat ze weten hoe ze verdachte facturen kunnen herkennen en wat ze moeten doen als ze een verdachte situatie tegenkomen.

3. Controleer regelmatig je bankafschriften

Zorg ervoor dat je regelmatig je bankafschriften controleert om ongeautoriseerde of verdachte transacties op te sporen. Meld eventuele verdachte activiteiten onmiddellijk aan je bank.

4. Wees waakzaam bij mails

Spookfacturen komen ook steeds meer per mail, vaak in combinatie met phishing mails dus ook daar is waakzaamheid geboden.

Spookfacturen vaak samen met advertentiefraude

Daarnaast worden ook vaak berichten verstuurd waarin wordt gevraagd om even de tekst te checken voor de advertentie van het bedrijf en vervolgens voor akkoord terug te sturen. Daarmee wordt gesuggereerd dat je bedrijf al eerder advertenties heeft geplaatst. Vervolgens krijg je een factuur en blijkt dat het gaat om een onbekend blad of zelfs om een blad/gids dat niet bestaat.

Acquisitiefraude voorkomen

Onthoud dat preventie de beste strategie is bij het omgaan met factuurfraude. Door proactieve maatregelen te nemen en waakzaam te blijven, kun je het risico op spooknota's en factuurfraude aanzienlijk verminderen.

Wil je meer weten over acquisitiefraude of heb je advies nodig? Kijk dan in onze documentenshop.

Dit blog is van Peter Schulting, senior jurist bij DAS On Demand

Redactieteam

Het redactieteam van DAS.

Meer artikelen van Redactieteam

Ook interessant voor je


 Nalatige leverancier vloert ondernemer Niek
15 mrt 20233 min leestijd

Nalatige leverancier vloert ondernemer Niek

Aannemer Niek krijgt de opdracht van zijn klant Anja om haar nieuwe dakterras in Amsterdam van composiet vloerdelen te voorzien. De levertijd van de composiet planken is drie dagen. Ze worden op tijd geleverd, maar niet in de afgesproken kleur. Anja gaat niet met de kleur akkoord, ze wilt graag antraciet in plaats van zwart. Niek beweegt hemel en aarde om alsnog de juiste kleur te bemachtigen. Helaas lukt het hem niet op tijd en nu zit hij met een ontevreden klant. Hoe kon dit misgaan en bij wie ligt de aansprakelijkheid?


 Oneens met de factuur van je leverancier? Bekijk deze tips
23 jan 20222 min leestijd

Oneens met de factuur van je leverancier? Bekijk deze tips

Mooi is dat, je hebt een prijsafspraak gemaakt met een (goede) leverancier en helaas klopt het niet. Wanneer de prijs afwijkt van de afspraak kun je stappen ondernemen, zoals de zakenrelatie een brief sturen en indien nodig in gebreke stellen. Lees hieronder hoe je dat kunt doen.


 Een conflict met de leverancier los je op met dit stappenplan
11 dec 20214 min leestijd

Een conflict met de leverancier los je op met dit stappenplan

Onenigheid en ruzie. Daar zit je als ondernemer niet op te wachten. Je wilt een goede relatie behouden met alle betrokken partijen, ook je leveranciers. Toch kan een conflict voorkomen, hoe los je dat dan op? Het is niet nodig om direct juridische hulp in te schakelen. Kom er samen beter uit met dit stappenplan.

1 van 3