blog

    Vasthouden telefoon op de fiets al voldoende voor boete

    2 min leestijd21 mei 2024

    Vooral jongeren fietsen met hun telefoon in de hand of met een koptelefoon op. Veel jongeren weten de regels niet goed en zeker de gevolgen niet. Wat mag wel en niet?

    Rembrandt Groenewegen

    jurist

    Bekijk meer

    Het is toegestaan tijdens het fietsen om handsfree gebruik van de telefoon te maken en muziek te luisteren, zolang het omgevingsgeluid nog goed hoorbaar blijft om de veiligheid te waarborgen. Tijdens het fietsen mag je een telefoon niet klemmen tussen oor en schouder of vasthouden. Als je stilstaat mag je een telefoon of ander elektronisch apparaat wel vasthouden. Met je benen steppend op de fiets voortbewegen, wordt ook gezien als rijden.

    Waarschuwing tot twaalf jaar

    Het vasthouden van je telefoon op de fiets alleen al is voldoende om een boete te krijgen. Je hoeft dus niet perse alleen te appen of te bellen. Houd je je niet aan de regels? Dan kan je een boete krijgen van 160 euro. Dat geldt voor jongeren vanaf 16 jaar. Jongeren onder de 16 jaar betalen de helft van de boete. Tot twaalf jaar krijg je alleen een waarschuwing.

    Geen toename van bezwaren

    In de praktijk zie ik overigens geen toename van het aantal bezwaren tegen boetes voor telefoneren op de fiets. Waarschijnlijk komt dat doordat je op de fiets altijd staande wordt gehouden door de politie. Je wordt als het ware op heterdaad betrapt waardoor men minder snel geneigd is beroep aan te tekenen.

    Meer kans op een ongeval

    Door te fietsen met een koptelefoon op hoor je vaak het omgevingsgeluid niet goed waardoor je het overige verkeer niet of te laat opmerkt. Hierdoor loop je meer risico om bij een ongeval betrokken te raken. Hetzelfde geldt als je jouw aandacht op je telefoon hebt. Als fietser ben je kwetsbaarder in het verkeer, de kans op letsel bij een ongeval is groter.



    jurist

    Rembrandt Groenewegen

    Ik ben een jurist die met veel plezier zijn werkzaamheden uitoefent! Ik heb ruime kennis over verkeersaansprakelijkheid, onrechtmatige daad, wegbeheerdersaansprakelijkheid en verkeersstrafrecht. Naast het behandelen van gecom...

    Meer artikelen van Rembrandt Groenewegen

    Ook interessant voor je

    Ontslagen door grappen en grollen op de werkvloer
    01 apr 20253 min leestijd

    Ontslagen door grappen en grollen op de werkvloer

    1 april. De dag van de practical jokes, ook op menig werkvloer. Dat grappen op de werkvloer niet altijd goed vallen en soms zelfs tot ontslag op staande voet kunnen leiden, leren onderstaande uitspraken. Pascal Besselink, arbeidsrechtadvocaat bij DAS zet zes uitspraken op een rij.

    Hanneke Jukema vertrekt als CEO van DAS
    18 mrt 20253 min leestijd

    Hanneke Jukema vertrekt als CEO van DAS

    DAS kondigt aan dat CEO Hanneke Jukema per 1 mei haar functie neerlegt. Na twee termijnen van vier jaar is conform de Corporate Governance code en in goed overleg met de Raad van Commissarissen besloten dat zij haar rol overdraagt.

    Kater na carnaval kan vakantiedag of loon kosten
    04 mrt 20253 min leestijd

    Kater na carnaval kan vakantiedag of loon kosten

    Veel carnavalsvierders zullen mogelijk met een kater opstaan de dag erna en zich wellicht ziek melden. Volgens de wet hoeft een zieke werknemer bij een ziekmelding niet te vertellen of uit te leggen wat zijn klachten zijn, en een werkgever mag hier ook niet naar vragen. Alleen de bedrijfsarts mag dit weten, maar de kans dat iemand zich daar dezelfde dag nog moet melden, is klein.

    Item 1 - 3 uit 3