blog

De herfst is er, ga veilig de weg op

3 min leestijd03 okt 2024

De herfst is een prachtig seizoen, vol kleurrijke bladeren en frisse lucht. Maar het brengt ook uitdagingen voor de verkeersveiligheid. Slecht weer, zoals regen, storm, een laagstaande zon, mist en vallende bladeren, kan de zichtbaarheid beperken en de wegen verraderlijk glad maken. Daarom is het belangrijk om tijdens deze maanden extra voorzichtig te zijn, zowel achter het stuur als op de fiets.

Rembrandt Groenewegen

jurist

Bekijk meer

Met kortere dagen en langere nachten worden fietsers minder goed zichtbaar, zeker als de verlichting niet in orde is. Het is cruciaal om te zorgen voor goed werkende verlichting en reflectoren op je fiets. Zo val je goed op bij andere weggebruikers en kun je een ongeluk voorkomen. 

Gevaar van fatbikes in het verkeer

Fatbikes, met hun brede banden en robuuste uiterlijk, worden steeds populairder. Helaas zien we ook een toename in het aantal zware ongevallen met deze fietsen. De combinatie van het gewicht en de snelheid van een fatbike, kan leiden tot ernstige verwondingen. Veiligheid begint bij bewustwording: houd je aan de verkeersregels, wees alert, houd voldoende afstand en pas je snelheid aan als de situatie daar om vraagt. Daarnaast kun je letsel voorkomen door een helm te dragen.


Lees meer over wat te doen na een fietsongeluk

Telefoongebruik in het verkeer: een groeiend probleem

Appen, bellen en zelfs vergaderen tijdens het rijden: steeds meer bestuurders raken afgeleid. Gevaarlijk of afleidend rijgedrag vergroot niet alleen de kans op ongelukken. Het heeft ook juridische gevolgen voor je aansprakelijkheid. Rechters houden hier steeds meer rekening mee bij het toewijzen van schuld. Veel bestuurders beseffen dat niet. Zet je telefoon op 'niet storen' als je deel gaat nemen aan het verkeer en houd je aandacht op de weg. Dat zorgt voor minder afleiding en verleiding.

Voorrang: een sterk recht in het verkeer

In Nederland is het verlenen van voorrang één van de belangrijkste regels in het verkeer. Het voorrangsrecht is niet alleen duidelijk vastgelegd, maar ook één van de sterkste rechten waar bestuurders zich op kunnen beroepen. Niet voor niets, gezien het niet of onvoldoende verlenen van voorrang één van de meest voorkomende oorzaken van verkeersongevallen is. Van elke bestuurder wordt verwacht dat ze de voorrangsregels goed kennen. Wees altijd alert en voorzichtig wanneer je voorrang moeten verlenen, om zo de veiligheid van alle weggebruikers te waarborgen.


Lees meer over wat te doen na een auto ongeluk

Conclusie: ga bewust om met herfstuitdagingen in het verkeer

Herfstweer brengt specifieke uitdagingen met zich mee voor de verkeersveiligheid. Door bewust te zijn van deze risico’s en passende maatregelen te nemen, kunnen we de kans op ongelukken verminderen en de veiligheid op de weg vergroten. Zorg voor goede verlichting op je fiets, wees voorzichtig bij slecht weer, vermijd afleiding in de auto en volg altijd de verkeersregels. Geef veiligheid de hoogste prioriteit.

jurist

Rembrandt Groenewegen

Ik ben een jurist die met veel plezier zijn werkzaamheden uitoefent! Ik heb ruime kennis over verkeersaansprakelijkheid, onrechtmatige daad, wegbeheerdersaansprakelijkheid en verkeersstrafrecht. Naast het behandelen van gecom...

Meer artikelen van Rembrandt Groenewegen

Ook interessant voor je

Gevallen door een scheefliggende stoeptegel: wie betaalt de schade’
16 okt 20243 min leestijd

Gevallen door een scheefliggende stoeptegel: wie betaalt de schade’

Wie is aansprakelijk als je letselschade oploopt door een scheefliggende stoeptegel en wanneer? Wij leggen het uit in ons blog.

Wat te doen bij een verkeersongeval: tips en stappenplan
03 okt 20243 min leestijd

Wat te doen bij een verkeersongeval: tips en stappenplan

Een verkeersongeval kan een ingrijpende ervaring zijn. Het is daarom belangrijk om te weten welke stappen je moet nemen als je ermee in aanraking komt.

Jouw verantwoordelijkheid als huisdierbezitter
03 okt 20243 min leestijd

Jouw verantwoordelijkheid als huisdierbezitter

Wees je bewust van de verantwoordelijkheden die je hebt als bezitter van een huisdier.

1 van 3